C4E zoskupenie organizácií pre budúcnosť budov

 

C4E Forum 23. – 26. mája 2023 v Šamoríne na Slovensku

Pochádzajú z Česka, Slovenska, Slovinska, Bulharska, Rumunska, Maďarska a Chorvátska. Pokrývajú širokú škálu úloh, ale spoločné je pre nich to, že aktívne propagujú a podporujú energetickú efektívnosť. V Šamoríne v X_bionicu sa zišlo viac ako 200 účastníkov z 9 tich krajín. Podujatie sponzorovali nielen stavebné firmy, ale aj z oblasti TZB napríklad spoločnosti Daikin a Danfoss.

Za stavebné spoločnosti to boli Rockwool, Saint-gobain, Signify, Velux. Na prekvapenie bohaté zastúpenie mali politici či už na národnej alebo európskej úrovni. 

Lídri stavebného sektora

Diskutovali o možnostiach a podpore energetickej účinnosti v strednej a východnej Európe. Ďalej o politickom vedení v čase krízy – ako môže užšia spolupráca podporiť energetickú účinnosť. Bola to príležitosť oceniť mimoriadny prínos verejných činiteľov v strednej a východnej Európe k pokroku v politike energetickej účinnosti v ich krajine alebo regióne. Za Slovensko ocenenie získala Lívia Vašáková, súčasná podpredsedníčka vlády.

 

Čo bolo pridané do programu fóra C4E?

Boli to kontroverzie, ktoré okoreňujú takéto udalosti

 

Podujatie C4E si kládlo otázky, či východné krajiny majú spoločne na to, aby zintenzívnili spoluprácu a otvorene o kontroverzných témach hovorili? 

Napríklad:

„Certifikáty energetickej náročnosti sú základným kameňom energetickej efektívnosti budov, ale príliš často nám zlyhávajú. Potrebujeme lepší prístup založený na skutočnom meraní.“

„Povinné požiadavky na energetickú hospodárnosť nových budov fungujú. To neznamená, že budú fungovať rovnako pri renováciách.“

„Presadzovanie „o 10 % lepšie ako NZEB“ pre novú stavbu v taxonómii EÚ sa spočiatku javí ako dobrý nápad – kým členské štáty nezačnú uvoľňovať požiadavky NZEB.“

„Potrebujeme minimálne zdvojnásobiť mieru renovácie. Ale len nalievanie ďalších peňazí do dotácií na renovácie budov môže v skutočnosti renováciu spomaliť.“

„Kde sú hranice na používanie rôznych zdrojov energií pre zabezpečenie efektívnej energetickej potreby budov“.

Energetická efektívnosť zariadení budov

Spoločnosť Daikin zastrešila tému energetickú efektívnosť zariadení budov

Najzaujímavejšia sekcia

Z uvedených tém pre nás najzaujímavejšia bola sekcia zameraná na energetickú efektívnosť zariadení budov, ktorú viedla spoločnosť Daikin, v ktorej dominovali tepelné čerpadlá. Vďaka názornej prezentácii Ing. Vladimíra Orovnického o zmene teploty pri zmene tlaku a hravej prezentácii princípu presunu tepla v chladiacom okruhu, účastníci si pochvaľovali príjemnú zmenu v náročnom programe konferencie. 

Prezentované boli kalkulačky „Refsite“ na prepočítavanie energetickej efektívnosti budov pri rekonštrukciách voľbou rôznych kombinácií technických zariadení budov.

Viac informácií nájdete v časopise Správy 5/2023