Stretnutie učiteľov stredných odborných škôl v Contegu

 

Vo fabrike Conteg Pelhřimov, 26-27.6. 

Laboratóriá, výrobné linky, odborné prednášky a diskusie

Učitelia z piatich škôl v Ostrave, Kostelci, Brne, Prahe, v Zlatých Moravciach a školiaceho pracoviska SZ CHKT sa stretli tentokrát vo fabrike na výrobu presnej klimatizácie v Pelhřimove. V predchádzajúcich rokoch učitelia navštívili fabriky Bitzer, Alco, Emerson, Embraco Nidec a ďalšie. 

Učitelia prvý deň absolvovali predstavenie českej spoločnosti Conteg, výrobného sortimentu a skúseností z montáže a prevádzky ich výrobkov po celom svete

 

Program stretnutia

Učiteľov v spoločnosti Conteg, výrobnom sortimente, skúsenostiach s inštaláciami po celom svete informoval Ing. Lukáš Dvořák, Ph.D. Spoločnosť vyrába približne 500 zariadení presnej klimatizácie, ktorú predávajú najmä v Českej republike, ale tiež vo Fínsku, či v Saudskej Arábii s obratom až 80 mil. euro za rok. To znamená, že chladiaci okruh musí byť stavaný na malý i veľký teplotný rozdiel.

Prehliadka výroby v Contegu

Pán Dvořák diskutoval s učiteľmi ich dojmy z fabriky, ktorá sa vyvinula zo spracovania plechov spočiatku najmä pre elektrické rozvádzače. Neskôr pribudli výrobky presnej klimatizácie šité na mieru pre rozličných zákazníkov využívajúcich spracovávanie veľkého množstva dá v tzv. rakoch, pri ktorom sa produkuje veľké množstvo tepla. To teplo je potrebné odvádzať pri udržovaní presnej teploty a vlhkosti. To je dôležité nielen z hľadiska spoľahlivosti prevádzky ale tiež životnosti elektroniky. 

Pri vonkajších jednotkách, ktoré si navrhujú podľa požadovaného výkonu a rozsahu teplôt, vrátane atypického oplechovania, tak aby zabezpečili servisný komfort, estetiku, minimalizáciu rozmerov a hmotnosti

Nápadité riešenie chladených boxov na distribúciu potravín na objednávku priamo do domu (malý box s vloženou chladničkou) alebo do centralizovaných boxov, ktoré môžu byť chladené i nechladené, kombinované s poštovými a podobne, tak ako to vidíme na boxoch spoločnosti ALZA umiestňovaných na frekventovaných miestach v mestách.           

Zariadenia na presnú klimatizáciu

Presné chladiace systémy zabezpečujú optimálne a nemenné prevádzkové podmienky pre komplex zariadení, napríklad dátové ústredne. Základné rozdelenie presnej klimatizácie je nasledovné

Typy presnej techniky chladenia

Výhody energeticky úsporného systému s voľným chladením

Umiestnenie distribučných prvkov za tepelný zdroj. Správnym umiestnením podlahových mriežok možno dosiahnuť individuálne chladenie počítačových zariadení. Alternatívou je umiestnenie distribúcie chladiaceho vzduchu zhora.         

 

Viac informácií v časopise Správy 6/2023