Veľké tepelné čerpadlá-Financovanie dekarbonizačných opatrení SSCHI a AČE SR

 

Veľké tepelnéčerpadlá

Financovanie dekarbonizačných opatrení

SSCHI (Slov. spol. Chem. Inž.) a AČE (Asociácia čistiarenských expertov) SR 

 

Janošovský a Bodík predsedovia SSCHI a AČE otvorili 24.11.2023 diskusiu v hoteli Falkensteiner ku udržateľným riešeniam v priemysle a to dvom aktuálnym témam z prostredia priemyselnej výroby. Manažment priemyselných vôd a Financovanie dekarbonizačných opatrení v priemysle. Súčasťou programu boli prednášky expertov z oblasti vodného hospodárstva o praktických skúsenostiach s úpravou a čistením vody, vužití tepla po ich vyčistení TČ ako aj prednášky venované financovaniu projektov zvyšujúcich udržateľnosť priemyselných výrob, tzv. zelené financie. Panelovou diskusiou s rečníkmi sprevádzal generálny riaditeľ spoločnosti VUCHT Branislav Brežný.

Branislav Brežný riadieľ VÚCHT moderuje panelovú diskusiu s GR MŽP M. Zvarom

 

Financovanie dekarbonizačných opatrení v priemysle

Verejné zdroje na financovanie dekarbonizácie predstavil GR Milan Zvara z MŽP SR. Nadviazalimožnosti v rámci EIB, GreenBonds a ESG (environmentálne, sociálne a riadiace kritériá, ktoré sa stali súborom noriem pre činnosti spoločností, ktoré investori používajú na vyhodnotenie ich investícií.

 

Financovanie dekarbonizačných opatrení v priemysle a znižovanie energetickej náročnosti

Príbehy financovania veľkých projektov uviedli spoločností  Slovnaft, Eurowater, Messer Tatragas a Duslo Šaľa. Výroba vodíka, SMART riešenia v priemyselnej úprave vody, systém nakladania s odpadovými vodami a využitie kyslíka na čistenie priemyselných odpadových vôd, doplnili možnosti financovania takýchto veľkých projektov aj tepelnými čerpadlami pri využití tepla z vyčistených odpadných vôd.

 

Čriepky z panelovej diskusie

Diskusia bola zaujímavá, keďže odzneli pikantné informácie z procesu financovania veľkých projektov. Ešte zaujímavejšie infomácie sa týkali elektriny získanej veternými elektrárňami v areáli Dusla, ktoré sú trikrát nižšie ako v severnom mori a elektriny 2x menej ako pri stredozemnom mori. Aj keď veterný park je veľký a sa rozkladá okolo areálu dodá len 2% potrebnej energie na výrobu hnojív. Duslo Šaľa v prípadný nedostatku plynu, tak nevie nahradiť. 

Prírodné hnojivá, kompostovanie má 42 krát nižší účinok na výrobu poľnohospodárskych plodín ako umelé dusíkaté hnojivá. Dusíkaté hnojivá sú tak nutné pre zachovanie potravinovej dostatočnosti a bez plynu to zatiaľ nejde. 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 01/2024