Zdenka a Peter tentokrát o split klimatizáciách

 

Zdenka a Peter tentokrát o split klimatizáciách

Chladiarka Zdenka a chladiar Peter sú oprávnení montovať tlakové chladiace okruhy a okruhy s nebezpečnými plynmi podľa platných noriem

 

Tentokrát o zostavovaní diagnostike split (rozdelených) klimatizácií

Na split klimatizácii vieme zisťovať rôzne poruchy na našom funkčnom modeli. Môžeme ich diagnostikovať meraním teplotných, tlakových, elektrických parametrov. Poruchy vieme simulovať a vyhodnocovať tiež cez ln p-h diagram.

 

Split klimatizácia je rozdelená na dve časti a to vonkajšiu a vnútornú jednotku

Obe jednotky sú prepojené medenými potrubiami buď spájkovanými (nerozoberateľnými) alebo kalíškovými rozoberateľnými spojmi, ktoré treba pravidelne kontrolovať na tesnosť. Hlavný energetický prívod je väčšinou privedený do vonkajšej jednotky. Vonkajšia a vnútorná jednotka sú prepojené napájacím zdrojovým a komunikačným káblom. 

Na chladnejšom výmenníku v klimatizácii sa tvorí kondenzačná voda. Podľa toho, či jednotka je v režime vykurovania alebo chladenia, vždy na výparníku buď vonkajšej alebo vnútornej jednotky. Skondenzovanú vodu, treba vždy spoľahlivo odviesť.  Ideálne samospádom a ak to nejde samospádom, tak sa musí použiť kondenzačné čerpadlo, ku ktorému musí byť prístup k údržbe a oprave.Kondenzačné čerpadlo umožňuje výtlak vody do potrebnej výšky. Zopne sa plavákom, ak hladina kondenzovanej vody stúpne.

 

Reverzibilný štvorcestný ventil

Umožňuje presmerovať prietok chladiva tak, aby vnútorná jednotka buď chladila alebo vykurovala. Presmeruje výtlak a sanie kompresora k výmenníkom. Pri prepnutí z režimu chladenia do režimu vykurovania, treba počkať. Kompresor sa zastaví, tlaky sa musia vyrovnať, aby nenastal prienik kvapaliny do kompresora, ktorý je chránený aj odlučovačom kvapaliny na saní. Tento proces si klimatizačná jednotka riadi automaticky. 

 

Ovládanie klimatizácie

Klimatizácia sa ovláda buď priamo na jednotke alebo diaľkovo cez ovládač alebo mobilný telefón. Ovládač máva v sebe zabudované teplotné čidlo, podľa ktorého sa reguluje výkon klimatizácie. Ak položíme ovládač do inej teplejšej miestnosti, ako je vnútorná jednotka, v tom prípade vnútorná jednotka môže ostať stále v režime chladenia.

Ak má klimatizačná jednotka dobre fungovať, je potrebné robiť preventívny servis zameraný najmä na čistotu výmenníkov a filtrov. Vhodná je tiež dezinfekcia teplovýmenných plôch, na ktorých kondenzuje vlhký vzduch.

Zdenka a Peter pri rozdelenej klimatizácii, na ktorej vieme diagnostikovať poruchy komponentov, snímačov teplotných, tlakových elektrických a poruchy funkcie    chladiaceho okruhu prejavujúce sa buď nízkym alebo vysokým tlakom

 

Meracia časť  doplnená ku split klimatizácii

Doplnená pre súťaž Euroskills v Budapešti v roku 2018 umožňuje merať tlaky, teploty, elektrické parametre. Merací modul dokáže vyhodnotiť všetky parametre, ktoré prehľadne vizuálne sprístupňuje. Umožňuje bezpečne pripájať meranie elektrických parametrov. Sprístupňuje k meraniu odporov všetky teplotné čidlá. 

Napríklad čidlo vonkajšej, vnútornej teploty, teploty za výparníkom, kondenzátorom, kompresorom, pre EV .... Každé teplotné čidlo či už NTC alebo PTC má svoj odpor, odporovú charakteristiku, čo je závislosť odporu od teploty. Napríklad čím je teplota vyššia, tým je odpor nižší a naopak. Elektrický odpor čidla sa dá ohmetrom, multimetrom namerať a porovnať so správnou hodnotou. Ak klimatizácia je v poruche, vie vypísať chybový kód, medzi ktoré patria aj chybové kódy o teplotných snímačoch.

 

Napájania a odpory komponentov

Všetky napájania komponentov ako štvorcestný ventil, čerpadlo, ventilátor, kompresor, elektromagnetický ventil, istenie elektromotora kompresora sa dajú na meracom module kontrolovať buď meraním napätia alebo odporu. Pri správnej funkcii napríklad istenia motora nameriame určitý odpor, pri prerušení je odpor nekonečný.     

 

Nielen merať, ale aj simulovať poruchy

Medzi simulované poruchy patria vypnutý ventilátor, odpájanie teplotných čidiel, odstavenie kondenzačného čerpadla, štvorcestného ventilu. Medzi časté poruchy patria porucha nízkeho tlaku, väčšinou spojená s nedostatkom chladiva, ale aj s predčasnou expanziou, chybným expanzným ventilom, či nedostatočným výkonom výparníka.  Medzi poruchy vysokého tlaku najčastejšie patrí veľa chladiva, prítomnosť nekondenzovateľných plynov, či nedostatočný výkon kondenzátora.

Tabuľka tlakov naľavo v strede ukazuje digitálne sací a výtlačný tlak, ako keby sme sa pripojili tlakomermi cez manometrický mostík. Prepnutím obrazovky sa ukážu sacia, kondenzačná a výtlačná teplota. V strede meranie napätia na štvorcestnom ventile a vpravo na ventilátore kondenzátora

 

Ln p-h diagram simulácia poruchy nedostatku chladiva

Pomocou parametrov z meracích senzorov a zadaných hodnôt najmä druhu chladiva program dokáže zobraziť chladiaci okruh v ln p-h diagrame. Program umožňuje zostavenie ln p-h diagramov pre zmenšujúcu sa náplň chladiva, čím sa okruh dostáva do poruchy nízkeho tlaku s veľkým prehriatím a malým podchladením. 

 

Namerané hodnoty sa porovnávajú na grafe, v tabuľke a v protokole

Namerané hodnoty je možné porovnávať v tabuľke. Na obrázkoch nižšie je vidieť stále nižší sací tlak a zväčšujúce sa prehriatie pri zmenšujúcom sa podchladení. To sú typické prejavy, ak v okruhu je málo chladiva.

Program umožňuje namerané hodnoty porovnávať v tabuľke a prezentovať v meracom protokole.

 

Porucha málo chladiva v ln p-h diagrame

Ma obrazovke ln ph diagram a vpravo sú zobrazené všetky tlakové, teplotné údaje a entalpie na vstupe a výstupe z kompresora, z oboch výmenníkov a pred expanzným ventilom. To znamená všetky údaje potrebné k zostaveniu chladiaceho okruhu v ln p-h diagrame. Na obrázkoch zľava do prava vidieť, že sací tlak postupne klesá a prehriatie sa zvyšuje

Peter vysvetľuje na základných školenia na prácu s chladivom funkciu klimatizačného zariadenia, nutnú údržbu a diagnostiku porúch. Keďže ide zároveň o tepelné čerpadlo vzduch/vzduch je o túto časť veľký záujem. 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 01/2024