Komerčné chladenie, komfortné chladenie a vykurovanie v jednom systéme - Conveni-Pack s prírodným chladivom CO2

 

Komerčné chladenie, komfortné chladenie a vykurovanie v jednom systéme

Conveni-Pack s prírodným chladivom CO2

Daikin už na veľtrhu Euroshop predstavil: Conveni-Pack s prírodným chladivom CO2, ktorý sa etabloval ako úplné riešenie pre menšie obchody. Pozitívne termodynamické vlastnosti ako nízka viskozita, vysoká tepelná vodivosť, vysoká hustota pár, zaradenie do bezpečnostnej triedy A1 ako aj nejedovatosť a nehorľavosť chladivo robí z CO2 vhodné chladivo na chladenie potravín. Conveni-Pack poskytuje komerčné a komfortné chladenie, vykurovanie a ventiláciu v jednom systéme. Na vykurovanie predajných a funkčných priestorov systém využíva tepelnú energiu z chladiacich políc, vitrín a výparníkov. Conveni-pack dokáže poskytovať komfort počas celého roka. V závislosti od vonkajšej teploty môže systém fungovať v 4 rôznych režimoch:

 

Inovatívna technológia pre vysokú energetickú účinnosť

Nový výkyvný swing kompresor navrhnutý pre CO2 chladivo zvyšuje energetickú účinnosť Conveni-Pack a vďaka zníženému opotrebovaniu zaisťuje o 5 až 15 % vyššiu účinnosť pri nominálnych prevádzkových podmienkach. Životnosť nového kompresora je výrazne dlhšia vďaka nízkej výstupnej teplote (maximálne 100°C) a presnejšiemu riadeniu teploty oleja. Nový Conveni-Pack šetrí energiu v porovnaní s konvenčným systémom vďaka použitiu BLDC invertorových motorov, efektívnej regulácii tlaku, dvojstupňovej kompresii a minimálnym stratám pri rozmrazovaní. Sezónna rekuperácia tepla vo funkcii tepelného čerpadla vedie k ďalším úsporám energie v porovnaní voči oddeleným systémom. 

Conveni-Pack spĺňa potreby supermarketov vďaka širšej regulácii výkonu. Kompaktné riešenie je flexibilné pri inštalácii – vonkajšiu jednotku je možné umiestniť až 35 metrov nad, 10 metrov pod alebo na úrovni terénu až do vzdialenosti 130 metrov od vnútorných jednotiek. Vyniká svojou nehlučnou prevádzkou a možnosťou vnútornej inštalácie. Vďaka kombinácii funkcií chladenia, klimatizácie, kúrenia a ventilácie v jednom systéme potrebuje Conveni-Pack o 40 % menej plochy voči rozdeleným systémom.

CO2 Swing kompresor dvojstupňový

Kompresor na CO2 poskytuje najvyššiu izoentropickú účinnosť 69,5%. Kompresor je hermetický výkyvný tzv. swing kompresor chránený 4 patentmi. Má veľký prevádzkový rozsah na nízkom a vyššom stupni kompresie pár CO2. 

Nadrozmerný motor na jednosmerný prúd umožňuje prevádzku kompresora vo všetkých klimatických podmienkach. Zabudovaný akumulátor sania slúži na prekonanie všetkých možných prevádzkových podmienok pri reverzácii s možným prienikom mokrých pár. Má dva zabudované tlmiče na tlmenie možných tlakových impulzov. Olejová vaňa, ako aj rozvod oleja je na vysokotlakovej strane bez peniaceho účinku pri štarte.

 

Vzťah medzi chladivom a dizajnom systému

Je dôležitý pre celkovú účinnosť systému a preto sa použilo chladivo, ktoré najlepšie spĺňa aspekty bezpečnosti, environmentálnej kompatibility, hospodárnosti a energetickej účinnosti. Nevýhodou je zatiaľ vyššia hmotnosť zariadenia, vyššia náplň chladiva a nižšia energetická efektívnosť v porovnaní s chladivom R410A. Avšak parameter TEWI, ktorý závisí od veľkosti úniku chladiva, vyšiel v prospech chladiva CO2.

Výskumný projekt „Natural HVACR 4 LIFE“ ConveniPack s chladivom CO2 bol ukončený 5.9. Naľavo v simulovanom prostredí supermarketu, sa zisťuje, ako z chladiva vyťažiť ešte viac. Sú už aj reálne aplikácie v nemeckých a španielskych supermarketoch. Napravo účastníci ukončenia projektu s prezentáciou funkčného zariadenia Conveni Pack_CO2.

Conveni Pack je určený pre malé až stredné potravinárske maloobchody,farmárske a bio predajne, maloobchodné riešenia obslužného priestoru čerpacích staníc, ...

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 01/2024