ANALÝZA PREDAJA TEPELNÝCH ČERPADIEL Nová Smernica EÚ o obnoviteľnej energii 2023/2413/EÚ, časť 1.

 

Doc. Ing. Peter Tomlein, PhD., SZ CHKT Šamorín

 

Obnoviteľné zdroje energie sú tie, ktoré sa dopĺňajú prirodzeným spôsobom a dajú sa dlhodobo udržiavať. Odpadové teplo sa nezapočítava do obnoviteľnej energie podľa Smernice 2023/2413. Uplatňuje sa vymedzenie pojmov podľa Smernice 2018/2021/EÚ: 

1. „energia z obnoviteľných zdrojov“ je energia z nefosílnych zdrojov, a to veterná, slnečná (tepelná a fotovoltická) a geotermálna energia, energia z okolia, energia z prílivu, vĺn a iná energia oceánu, vodná energia, biomasa, skládkový plyn, plyn z čističiek odpadových vôd a bioplyn; 

1.1. „energia z okolia“ je prirodzene sa vyskytujúca tepelná energia a energia akumulovaná v prostredí s obmedzenými hranicami, ktorá môže byť uložená v okolitom vzduchu okrem odvetrávaného vzduchu alebo v povrchovej či odpadovej vode; 

1.2. „geotermálna energia“ je obnoviteľné teplo uložené pod pevným zemským povrchom.

Rekuperácia odpadového tepla sa nepovažuje za obnoviteľný zdroj, ale je to forma zhodnocovania energie, ktorá môže pomôcť znížiť emisie skleníkových plynov a zlepšiť energetickú účinnosť. Odpadové teplo vzniká ako vedľajší produkt mnohých priemyselných procesov a často sa uvoľňuje do atmosféry. Spoločnosti čoraz viac využívajú rekuperáciu odpadového tepla na výrobu energie pri súčasnom znižovaní nákladov a emisií uhlíka.

Analýza predaja tepelných čerpadiel 

Analýza vývoja slovenského trhu s tepelnými čerpadlami v rokoch 2012 – 2023 zobrazuje dve pozoruhodné zmeny v trende nepretržitého rastu predaja tepelných čerpadiel. Príspevok načrtáva dôvody trendov predaja aj podľa druhov a sektorov predaja.

Slovenský trh s tepelnými čerpadlami zaznamenal v roku 2023 pozoruhodný pokles, čo znamená druhý obrat v trendoch predaja v trende rastu. Významný pokles v roku 2023 je obzvlášť znepokojujúci, pretože narúša dlhodobý model ročného nárastu predaja.

Poznámka:

Štatistika EHPA zahŕňa reverzibilné TČ vzduch/vzduch pre južné a severské krajiny, kde domy boli stavané väčšinou bez vodného vykurovacieho systému. Rozhodnutie EK z 1.3. 2013 umožňuje reverzibilné TČ v/v zaradiť ako doplnkový zdroj a započítať teplo s obmedzeným počtom hodín prevádzky. Nasledujúce grafy zobrazujú počty a inštalované výkony TČ na Slovensku bez reverzibilných TČ vzduch/vzduch.

 

Pokračovanie v časti 2.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 3/2024.