Ministerstvo zahájilo konzultačné stretnutia k návrhu novely zákonov

 

č. 286/2009 Z.z. č. 321/2012 Z.z.

Oba zákony budú upravené podľa nariadení EÚ vo vzťahu k ODP a GWP látkam. Chladivá s ODP potenciálom už v servise nesmieme používať a hlavná pozornosť v oblasti chladív sa sústreďuje na nové úlohy vyplývajúce z Nariadenia 573/2024, ktoré nahradilo Nariadenie 517/2014. Aj keď celý systém podľa predchádzajúcich nariadení ostáva v platnosti, presadzovanie tzv. prírodných chladív, ktoré by v urýchlenom procese mali postupne nahradiť F plyny s GWP nad 150, prinieslo zmeny, ktoré je potrebné zapracovať do slovenských zákonov.

Štruktúra zákona nahradzujúceho zákon č. 286/2009 Z.z.

Určite bude približne v podobnej, ale rozšírenej štruktúre. Ministerstvo sa nevzdáva, napriek predchádzajúcemu neúspechu, zabezpečiť elektronický register prevádzkovateľov. Tentokrát je to už aj úloha vyplývajúca aj z nariadenia 573. 

Ministerstvo má záujem  precizovať prácu certifikačných, colných, inšpekčných orgánov a to najmä pravidelnejším kontaktom, školeniami a podobne.

 

Cieľ, východzí stav, metodika, vlastná práca, diskusia a závery

To je postup podľa vyhlášky. Ministerstvo vo svojich návrhov nevychádzalo z predchádzajúcich skúseností za takmer 15 rokov fungovania elektronického systému ročného oznamovania s väzbami na certifikované organizácie a zamestnancov s osvedčením, ktorý je pripravený aj na zabezpečenia elektronického registra prevádzkovateľov. Tento systém sme Ministerstvu ponúkli ešte v roku 2017. V roku 2021 bol zaradený medzi príklady správnej prevádzkovej praxe popri COP 21 v Glasgowe a bol pozvaný aj do webinára vysielaného z Japonska.

 

Súčasné problémové ustanovenia v zákone

Bude potrebné sledovať prípravu zákona tak, aby sa neopakovali problémové ustanovenia v zákone ako sú nadlimitný únik bez komplexného posúdenia servisného zabezpečenia podľa Nariadenia, duplicitné oznamovanie a podobne. Aj keď problémových miest nebolo veľa, presvedčili sme sa, že dôležité nie je to, čo je povedané, ale to, čo je v zákone napísané a to bez ohľadu na logické súvislosti.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 7/2024