Svetový deň chladenia

 

Svetový deň chladenia

Chladenie bude mať svoj svetový deň

Bude ním 26. jún.

Svetový deň chladenia - to je výsledok diskusie svetových organizácií zameraných na chladenie. Má zvýrazniť pozíciu chladenia, mrazenia, vykurovania chladiacim okruhom vo svetovej ekonomike a v spoločnosti.

Snahou je zvýrazniť nielen prínosy, historické úspechy, ale aj vízie na prekonanie výziev, ktorým chladenie v súčasnosti čelí. 26.6.2018 je výročie narodenia lorda Kelvina a zároveň 110. výročie založenia IIR – Medzinárodného inštitútu chladenia so sídlom v Paríži v roku 1908.

Prečo práve 26. jún?

Je to deň narodenia lorda Kelvina

William Thomson (* 26. jún 1824, Belfast – † 17. december 1907, Netherhall pri Largse (Škótsko)), známy skôr pod svojim šľachtickým menom lord Kelvin of Largs bol škótsko-írsky fyzik a vynálezca.

Do desiatich rokov bol vzdelávaný svojim otcom. S ním prešiel na univerzitu v Glasgowe. Ako pätnásťročný už písal rozpravy o vedení tepla. Neskôr študoval na univerzite v Cambridge a potom pracoval v Paríži u H. V. Regnaulta, kde sa venoval kalorimetrii. Po návrate bol menovaný za profesora fyziky, ktorým bol neuveriteľných 53 rokov (1846 – 1899).

Počas svojho života zostrojil celý rad vynálezov. Napríklad kvadrantový elektromer, prístroje na meranie elektriny v atmosfére, nový typ buzoly, a mnoho ďalších. Je po ňom pomenovaná jednotka teploty kelvin a takzvaný Joule-Thomsonov efekt. Osobne sa tiež podieľal na kladení transatlantických káblov, za čo bol povýšený do šľachtického stavu a materiálne zaistený.

Svetový deň chladenia podporili takmer všetky svetové organizácie, národné asociácie, výskumné ústavy a postupne sa pridávajú ďalšie po celom svete, aby zvýraznili pozíciu chladenia v ekonomike, priemysle, ľudskom komforte a v spoločnosti. IIR chce svetový deň chladenia prijať na budúci rok na kongrese v Montreale.

Viac informácií nájdete v časopise Správy 7/2018