Zákon o odpadoch č. 79/2015

 

Zákon o odpadoch č. 79/2015

Čo je nové po 15.8.2018

Ako sa nás dotýka nová kategorizácia elektrozariadení?

V podstate došlo k zmene v kategorizácii podľa §32 prílohy 6, ktorá pôvodných 10 kategórii zmenila na 6 kategórií elektrozariadení, na ktoré sa vzťahuje tento zákon od 15. augusta 2018:

  1. Zariadenia na tepelnú výmenu (sem od 15.8.2018 spadajú domáce chladničky, ...)
  2. Obrazovky, monitory a zariadenia,
  3. Svetelné zdroje
  4. Veľké zariadenia (s akýmkoľvek vonkajším rozmerom viac ako 50 cm) vrátane. Do tejto kategórie nepatria zariadenia zahrnuté v kategóriách 1 až 3.
  5. Malé zariadenia (s akýmkoľvek vonkajším rozmerom menej ako 50 cm) vrátane. Do tejto kategórie nepatria zariadenia zahrnuté v kategóriách 1 až 3 a 6.
  6. Malé IT a telekomunikačné zariadenia (s akýmkoľvek rozmerom menej ako 50 cm).

 

Ako sa to dotklo chladiacich, klimatizačných zariadení

a tepelných čerpadiel

V podstate sa politika v rozdeľovaní uvedených zariadení na plug in a pevne, fixne inštalovaných zariadení zatiaľ nezmenila. Recyklačné poplatky sa týkajú predovšetkým tých zariadení, kde hrozí, že sa na konci ich životnosti ich majiteľ, ako držiteľ odpadu o ne správne nepostará. To sa týka najmä domácich chladničiek, mrazničiek, profi obchodných plug in zariadení. Na tieto zariadenia platí oznamovacia povinnosť, ktorú smerom k ministerstvu väčšinou zabezpečujú tzv. organizácie zodpovednosti výrobcu (OZV), ktorých je na Slovensku viac, s rôznou podstatou fungovania od združení výrobcov elektrozariadení, cez recyklačné podniky a pod.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 7/2018