Stretnutie učiteľov stredných odborných škôl

 

Stretnutie sa konalo vo fabrike ALCO komponenty, Emerson, Kolín, 25-26.6. 2018

Komponenty chladiacich okruhov na reguláciu, ovládanie, čistenie, atď.

Učitelia z piatich škôl v Ostrave, Kostelci n/O, Brne,  Soběslavi, v Šamoríne a v Novom Meste nad Váhom sa stretli tentokrát vo fabrike na výrobu komponentov chladiaceho okruhu Alco Emerson Technologies v Kolíne v ČR. Chýbali zástupcovia SOŠT Zlaté Moravce a ohlásených nových škôl v Bratislave a Prahe.

 

Situácia v Česku

Navzájom sme si vymenili skúsenosti s českými kolegami, kde sú štyri školy vyučujúce chladiarenského mechanika v 3 - 4 ročných odboroch. České školy sú v dobrej kondícii, neustále sa vybavujú novými technológiami, napríklad Kostelec nad/Orlicí doplnil v minulosti ZKJ od JDK, v tomto roku tepelné čerpadlá od firmy PZP a niektoré zostavy si i sami vyrábajú. Priestory k tomu majú dostatočné a to im umožňuje ďalší rozvoj. Podobná situácia je aj v Brne a Ostrave a otvorí sa tiež ďalšia škola v Prahe.

 

Technické vybavenie

Na rozdiel od školy vo Viedni (pozri Správy 6/2018) uprednostňujú dodávky domácich firiem pred zariadeniami firiem špecializovaných na školiace účely, medzi ktoré patria nemecké firmy Lucas Nuelle a Gunt Hamburg. Takéto prístroje v Česku dodáva firma Helago.cz, a na Slovensku firmy Kvant a Didaktik.

 

Situácia na Slovensku

Tentokrát Mgr. Róbert Pállya síce chýbal, ale mohli sme informovať o úspešnom zavedení nadstavbového štúdia s maturitou na SOŠT v ZM, ktoré sa podarilo naplniť žiakmi po prvý krát v roku 2018.

Na Slovensku je takto už možný nielen školský, ale tiež duálny systém vzdelávania. Okrem toho bežia rekvalifikácie v SOŠT v Zlatých Moravciach a základný kurz na prácu s chladivami v SZ CHKT v Šamoríne. Záujem o výuku za chladiara tiež prejavila škola v Bratislave. Potreby vzdelania by tak mali byť na Slovensku uspokojené

 

Pohľad do školiacej miestnosti ALCO Emerson. Vľavo hore sa za SZ CHKT stretnutia zúčastnili páni Ladislav Nagy, Jaroslav Zöldfay a Ján Jankeje.

 

Výrobky ALCO EMERSON

Patria sem komponenty chladiacich okruhov na reguláciu, ovládanie, čistenie, oddeľovanie kvapalín. V podstate väčšina komponentov, ktoré slúžia k zabezpečeniu ovládania, regulácie, ... Podobný sortiment vyrába Danfoss, Carel a viaceré najmä čínske firmy. Vo fabrike sa nefotografovalo, prezentované boli len finálne výrobky. Vo vestibule však bolo zaujímavé video, ktoré znázornilo lineárnu reguláciu prietoku chladiva cez expanzný ventil s pohyblivou doštičkou s otvorom  v tvare slzy, na ktorú sú dotláčané rúrky.

 

 

Čo by mal už spĺňať expanzný ventil v súčasnosti?

 Mal by byť nastaviteľný na viaceré chladivá, ktoré sa môžu v danom zariadení použiť! Mal by mať funkciu maximálneho pracovného tlaku MOP.

 

Model funkcie chladiaceho okruhu v učebni s vyrábanými prvkami ALCO

 

Lineárna regulácia prietoku kvapalného chladiva cez elektronický expanzný ventil s krokovým motorom a otvorom v tvare slzy. 100 % ný výkon dosiahne za 1,5 sekundy.

 

 

Učitelia si pozreli výrobu komponentov ALCO.

Vypočuli prednášky o sortimente výrobkov.

Diskutovali o vývoji na školách.

 

Účastníci stretnutia. Druhý sprava je pán riaditeľ, ktorý informoval o výrobnom sortimente

 

Ing. Pavel Sudek uvádza chladiace systémy, ktoré sa javia perspektívne do budúcnosti najmä s CO2 a HC chladivami. Okrem iného uviedol, že nie je možný retrofit z HFC chladív  (A1) na HFO chladivá (A2L). Bráni tomu tiež PED.

 

Koexistenia chladiacich systémov

rôznych architektúr

Prezentoval ju Ing. Pavel Sudek, ktorý je technickým poradcom pre ČR a SR. V podstate do perspektívnych riešení zaradil všetky známe zostavy chladiacich okruhov s tým, že v nich menil chladivá.

 

 

Výrobcovia chcú vyrábať s chladivami s GWP<150

Pokiaľ neberieme do úvahy amoniak, tak potom v centralizovaných obchodných systémoch v boostrových riešeniach kompresorov pre veľké obchodné chladenie uviedol len chladivo CO2, v kaskádnych už to boli kombinácie HFO/CO2. V decentralizovanom chladení a v plug in zariadeniach, respektíve v kompaktných vonkajších zariadeniach prevládlo chladivo R290, teda propán. S propánom sa dá dostať do nízkych i vysokých teplôt bez EVI a je preto výhodný aj pre TČ. V plug in zariadeniach sa očakáva max náplň 500 g-

 

 

Alco Emerson investuje

do všetkých typov architektúr chladiacich systémov. To znamená do regulácie, ovládania, atď., chladiacich boxov, vitrín, centralizovaných i decentralizovaných systémov vrátane klimatizácie a tepelných čerpadiel.

 

 

Mechanik chladiacich zariadení

Je to profesia považovaná za atraktívnu. Napriek tomu rodičov odrádza potreba vycestovania za školou a tiež vyššia počiatočná investícia do náradia, auta, ... Napriek tomu v Česku fungujú 4 školy a pripravuje sa ďalšia. Majú dostatok zanietených učiteľov a vybavenie škôl sa stále zlepšuje. Podobne sa podmienky začínajú zlepšovať aj na Slovensku. Duálny systém sa považuje za lepší, pretože vedie mladých ľudí k pravidelnému pracovnému režimu a k praktickým skúsenostiam. Pre mladých ľudí je atraktívne zarobiť si popri štúdiu aj peniaze. Každý systém má svoje výhody aj nevýhody. Podmienky duálneho systému závisia najmä od veľkosti zamestnávateľa a pracovníkov zapojených do praktického vyučovania.

 

 

O rok v Spišskej Novej Vsi

Na budúci rok sa učitelia opäť stretnú. Tentokrát v spoločnosti Embraco Slovakia, ktorá vytvára podmienky pre ich prijatie s odbornými prednáškami o kompresoroch a chladivách.

Ubytovanie v Slovenskom Raji, kde sa bude konať aj porada o zabezpečení výučby v školskom i duálnom systéme.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 7/2018