Do Patrie s našimi NAJ

 

Naše konferencie sú od roku 1994 nielen tradíciou

Sú najvýznamnejším podujatím na stretnutia našich odborníkov

Konferencie sme v uplynulých 24 rokoch zamerali na otázky súvisiace s chladiacim okruhom. Do hotela Patria (čo v preklade znamená vlasť) prichádzame  po 25 rokoch ako jubilujúca organizácia vyhodnocujúca svoje NAJ realizácie za uplynulých 25 rokov.

Hoci uplynulo 25 rokov, mnohé problémy v tom čase prerokovávané sú stále veľmi živé. Medzi tie hlavné patria najmä:

1.     Chladivá

2.     Energetická efektívnosť

3.     Emisie priame i nepriame

4.     Využívanie obnoviteľnej a tiaž nevyužitej energie

5.     Vzdelanie a certifikácia a ďalšie otázky súvisiace s bezpečnosťou a podobne.

 

Biznis rastie

Od roku 1994 sme neustále zdôrazňovali, že z klimatizácie vyrastie veľký biznis a od roku 2006 sme to isté začali zdôrazňovať aj o tepelných čerpadlách. Chladenie, mrazenie, klimatizácia a tepelné čerpadlá sú často životodarnou silou, súčasťou obchodu, priemyslu, zdravotníctva, administratívnych, obytných budov a podobne. A tak, keď ceny chladív prudko rastú a začína ich byť nedostatok, hovorí sa aj o možnom zlyhaní spomenutých odvetví v dôsledku sprísňujúcich sa kvót a tým vznikajúceho nedostatku chladív.

 

Odbor chladenia, vykurovania, klimatizácie rastie

Všade tam, kde sa pracuje s chladivom s chladiacim okruhom je nutné nielen zodpovedajúce vzdelanie, ale aj osvedčenie na osobu a na firmu certifikát, preukazujúci zhodu so zákonom, inak povedané odbornú spôsobilosť. Ide vlastne o preukázanie práce so zodpovedajúcim technickým vybavením, so zamestnancami s osvedčením, s evidovaným pohybom chladív. Vzniká potreba mladých vzdelaných ľudí, ktorí rozumejú novým technológiám často ovládaným a monitorovaným na diaľku. Mladí ľudia si môžu opäť po 10-tich rokoch voliť medzi duálnym a školským vzdelávacím systémom. Zároveň prebiehajú rekvalifikácie a školenia na prácu s chladivom pre tých, ktorí spĺňajú požiadavky na elektrovzdelanie a spájkovanie.

 

Odbor chladenia, vykurovania, klimatizácie sa vyvíja

Medzičasom vývoj priniesol sofistikované systémy regulácie a ovládania, ktoré prispôsobujú chladiaci výkon danej potrebe, znižujú podiel On/Off prevádzky, predlžujú životnosť, ale najmä zvyšujú energetickú efektívnosť približovaním výparnej a kondenzačnej teploty, ak to okolité prevádzkové teploty dovoľujú.

 

Význam bezpečnosti a analýzy rizík rastie

            V dôsledku výrazného skleníkového efektu HFC chladív na trh stále vo väčšej miere prichádzajú horľavé, výbušné a tiež aj toxické chladivá. Analýza ohrození a rizík je tak veľmi dôležitá a to nielen z pohľadu ochrany osôb v priestoroch s potencionálnym únikom chladiva, ale tiež z pohľadu vykonávaných servisných prác, pri ktorých hrozí vytvorenie horľavého výbušného prostredia.

 

Niektoré problémy riešené na konferenciách pretrvávajú

Napríklad rozdelená klimatizácia na budovách

Na konferenciách zameraných na klimatizačné zariadenia v rokoch 1994 a 2003 sa diskutovali nielen veľké klimatizačné systémy, ale aj tie malé rozdelené tzv. split klimatizačné jednotky, kde otázky vznikali najmä vo vzťahu k potrebe projektu, kde vonkajšia jednotka môže, alebo nemá byť, respektíve kde sa nemôže montovať na bytových domoch, ktoré sú v spoločnom vlastníctve.

Táto otázka sa ešte zvýraznila po zateplení bytového domu. Aj keď existujú montážne konzoly, ktoré sa prichytia priamo na budovu a následne tepelne zaizolujú, stále hrozí prienik vody cez tepelnú izoláciu, poškodenie vonkajšieho vzhľadu, hluk, problém dostupnosti pri servise a pod.

Podľametodického usmernenia Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR zo dňa 28.12.2010 vo všeobecnosti platí,že klimatizačné jednotky nespôsobujú nefunkčnosť stavby a nie sú súčasťou stavby (§ 43 stavebného zákona 133/2013 a vyhl. 162/2013 Z.z.) ani stavebným výrobkom (§ 43f stav. zákona), ktoré by so samotnou stavbou tvorili kompaktný celok.  Preto montáž takýchto technických zariadení sa nepovažujeza stavebné práce (§ 43 g stavebného zákona). Z uvedeného vyplýva, že montážou vonkajších jednotiek na obvodové stenynie sú dotknuté ustanovenia stavebného zákona.

Stavebný zákon síce nerieši priamo požiadavky na montáž klimatizačných jednotiek, ale Kovové profily, spojovacie prvky a nosné prvky sú stavebnými výrobkami, čiže tieto časti, a práca by mali podliehať určitým pravidlám. Ak teda nie je potrebný súhlas stavebného úradu podľa zákona, čo je potrebné pred inštaláciou urobiť?

 

 

Aké povinnosti má majiteľ v bytovom dome

ak chce vonkajšiu jednotku montovať na stenu alebo strechu bytového domu?

Iste už mnohí natrafili na túto otázku a mnohé montážne firmy otázku aj jednoznačne vyriešili používaním postupu súvisiaceho so spoločným užívaním bytového domu, kam patria aj všetky obvodové steny vrátane balkónov. Najmä po zateplení je nutné kontaktovať správcu a realizačnú firmu, ktorá realizovala zateplenie kvôli záruke. Z tohto pohľadu treba tiež zvážiť možnosť inštalácie na streche domu.

V každom prípade je potrebný písomný súhlas všetkých vlastníkov bytov v bytovom dome. Ak chceme súhlas, musíme zdokumentovať, ako bude vykonaná montáž tak, aby sme sa najmä pri zateplených domoch vyhli všetkým rizikám vo vzťahu k zatekaniu dažďovej vody, odvodu kondenzačnej vody, vibráciám, rezonancii, hlučnosti a tiež zabezpečili servisnú dostupnosť. Aj keď projekt sa v tomto prípade zdá silným slovom, vzhľadom na potencionálne problémy so susedmi, je správne ho s nimi odsúhlasiť. Montáž môže vykonávať len certifikovaná firma.

Čo hrozí?

Záleží na pravidlách prijatých v spoločenstve vlastníkov, najmä po zateplení. Prípadné spory sú nepríjemné. Nespokojný sused, ktorý montáž podľa projektu neodsúhlasil, môže na súde žiadať o demontáž klimatizácie.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 7/2018