EHPA ocenenie WAMAK tepelný čerpadlám

 

EHPA ocenenie WAMAK tepelný čerpadlám

Zelená technológia

 

Dve tepelné čerpadlá Wamak AWK 47 s EVI systémom slovenské výrobcu, jedno pre vykurovanie a druhé nielen pre vykurovanie ale aj pre chladenie osadené v komplexe budov so vzdialeným monitorovaním. Komplex nielenže využíva tepelné čerpadlá, ale má vlastnú výrobu elektriny a vyrobené teplo, chlad buď využíva v komplexe budov, alebo akumuluje do studní.

 

 

Zelená technológia s výrobou elektriny z vetra, slnka a s následným využitím s tepelnými čerpadlami WAMAK vzduch/voda a NIBE zem/voda pre vykurovanie a chladenie komplexu budov s tvorbou zásoby či už chladu alebo tepla v studniach.

Aktívne chladenie beží pri nízkych cenách elektriny a v ostatnom čase sa využíva chlad zo studne. Ak už nestačí voľné chladenie z nakumulovaného chladu, zapne sa aktívne chladenie, pričom teplo z kondenzátora sa využíva na nabíjanie studne teplom. Týmto spôsobom vždy jedna studňa je nabíjaná chladom respektíve iná teplom. Tento model je využívaný až do zimy, kedy už chladenie nie je potrebné.

 

Ocenená železničná stanica v Cologne v Nemecku

Využitie odpadného tepla pre vykurovanie budov a strediska údržby

 

 

Ocenené rekonštrukcie domov

Spoločnosť Alpha Innotec vyvinula technológie, ktoré zrenovujú starú budovu za jeden deň a vložia do nej tepelné čerpadlo. Budova sa zvonka prekryje predvyrobenými panelmi, pridá sa dostavba pre tepelné čerpadlo s elektrickým rozvádzačom a systémy sa prepoja.

 

 

Valného zhromaždenia EHPA sa ako hosť a spolupracujúca organizácia zúčastnila delegácia čínskeho zväzu pre tepelné čerpadlá.

 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 6/2018