Spoločnosť Lucas_Nulle v Kerpene vyrába učebné pomôcky pre vzdelávanie

 

Spoločnosť Lucas_Nulle v Kerpene

Vyrába učebné pomôcky pre vzdelávanie

 

       Založil ju pán Lucas Nulle a pred cca  40 rokmi a dnes exportujú do takmer  160  krajín sveta. Prvotným segmentom je elektrika a elektronika. Väčší podiel zamestnancov je vo vývoji. Rozhodujúcim know how často nie je ako učebnú pomôcku vyrobiť, ale ako zabezpečiť bezpečnosť. To je hlavný dôvod, prečo zatiaľ nemajú chladiace okruhy s CO2, amoniakom. Majú však už chladiaci okruh s propánom s náplňou do 150 g. V portfóliu však nájdeme aj technológie s OZE a tiež chladiacu techniku.

 

 

Spoločnosť v čase našej návštevy vyvesila slovenskú vlajku. V strede vlajka Saudskej Arábie. Zľava Jaroslav Zöldfay, Ján Jankeje, Marcus Klemt a Jan Schneider

 

Ak chceme poznať úroveň vývoja krajiny

stačí sa pozrieť na úroveň vyučovania v školách

Takýmto marketingovým vyhlásením začal svoje privítanie pán Marcus Klemt, predajca pre východné krajiny.

Je pravda, že úroveň vybavenia v školách nasleduje za vývojom priemyslu. Ak sa však príliš omešká, potom to priemysel pocíti na nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily. Je preto dôležité, aby priemysel sa staral o vzdelávanie mladej generácie. To sa na Slovensku po zmenách pri prechode na trhové hospodárstvo v roku 1990 zanedbalo a teraz je snaha to dobehnúť rôznymi formami, vrátane návratu k duálnemu vzdelávaniu.

Slovenskí výrobcovia zriaďujú vlastné tréningové centrá a výcvikové panely, pracovné pomôcky nakupujú aj vo veľkej miere v spoločnosti Lucas Nulle. Ide predovšetkým o výrobcov automobilov a ich dodávateľov.

Aj keď Zväz disponuje s mnohými zariadeniami a meracími prístrojmi, ktoré nám boli v Lucas-Nuelle predstavené, návšteva nám priniesla viaceré dobré podnety a najmä zaujímavé diskusie s tvorcom predstavených zariadení Jánom Schneiderom.

 

Vzdelávacie centrum pre

Chladenie a klimatizáciu

            V Lucas Nuelle majú koncept chladiarenskej školy, ktorý je rozdelený na:

  1. Spájkovanie a spracovanie kovov
  2. Základy elektrotechniky
  3. Elektrické stroje a pohony
  4. Základy termodynamiky
  5. Delenú klimatizáciu
  6. Stacionárne chladenie s boxami

 

Základy termodynamiky

Do týchto tried majú na výuku pripravené pomôcky vrátane základov chladiarenskej techniky. Kufríky na výuku termodynamiky umožňujú názorné ukážky chovania s chladiva pri zmene teplôt a tlakov.

 

 

Ján Schneider napravo vpustil do priehľadnej pumpy propán bután, ktorý po stlačení skondenzoval a po uvoľnení tlaku sa opäť vyparil. Za ním je stôl so zvonom, pod ktorým v priestore po vyvákuovaní, voda začne vrieť pri okolitej teplote a zvuk sa stratí, pretože nie je tam vzduch, ktorý by ho prenášal.

 

 

Chladiaci okruh

Inštalovaný na pracovnom stolu zmontovaného z DIN hliníkových líšt, ktoré umožňujú vytvoriť skladačku pre rôzne komponenty, meracie prístroje a podobne. Merania sú pripojiteľné do programu LabSoft, v ktorom okrem iného je vidieť reálny priebeh chladiaceho okruhu v ln p-h diagrame.

 

 

Pracovný stôl s chladiacim okruhom buď na R134a alebo propán s využitím merania troch teplôt a dvoch tlakov pomocou prístroja TESTO s prenosom na obrazovku v ln p-h diagrame. Simulované poruchy sa na ln p-h diagrame dali dobre sledovať. Okruh mal kondenzačnú jednotku pripojenú na výparník v chladiacom boxe cez TEV. V kvapalinovom potrubí bol zaradený priehľadný prietokomer, v ktorom sa dal sledovať prietok chladiva pri zmene chladiaceho výkonu. Keďže prietokomer mal väčší priemer ako kvapalinové potrubie, došlo v ňom ku čiastočnej expanzii. Okruh umožňoval bypass horúcich pár a reguláciu sacieho i výtlačného tlaku.

 

Trenažér delenej klimatizácie

Umožňuje získať zručnosti v montáži, uvedení do prevádzky a demontáži delenej klimatizácie s čerpadlom na kondenzát a tepelných čerpadiel.

 

 

Chladenie v boxoch

Ide o stacionárne chladenie s vyššími výkonmi aj pre rôzne vyparovacie teploty pre zeleninu, ovocie, mliečne a mäsové výrobky. Cieľom je získanie zručností na montáž, uvedenie do prevádzky, demontáž chladiaceho okruhu a elektrického zapojenia.

 

 

Kondenzačná jednotka a samostatné komponenty umožňujú pripojenie na viaceré výparníky vo viacerých boxoch s rôznymi teplotami. Elektrické obvody žiaci zapájajú a uvádzajú do prevádzky pre rôzne riešenia výparných teplôt v boxoch.

 

Učebňa s multifunkčnými chladiacimi boxami

 

 

Štyri pracoviská so štyrmi chladiacimi boxami a štyrmi kondenzačnými jednotkami umožňujú nielen prácu štyroch žiakov, ale umožňujú aj vytvárať chladiace boxy s rôznymi teplotami pomocou jednej kondenzačnej jednotky. Chladiaci box je už blízko reálnej praxi.

 

Elektrotechnika a chladiarenské komponenty

Práca s reálnymi termostatmi, presostatmi, elmagnetickými ventilmi, tlakovými spínačmi ale najmä s elektrickým motorom. Panel umožňuje rôzne zapojenia a merania pri sledovaní funkcie uvedených komponentov.

 

 

Pred panelom s bezpečnostným reťazcom stýkačov, relé, na ktorom sa odsleduje chovanie chladiarenských komponentov pri spínaní a vypínaní kompresora. Súčasťou je aj rozbeh kompresora s elektrickým motorom s rozdeleným vinutím. Ukázať sa dá funkcia pump down pomocou EMV a nízkotlakého presostatu.

 

UNITRAIN

Základy pre chladiarenskú techniku

            Výhodou je, že je mobilný, podporuje individuálne učenie. Ide o kombináciu elektrotechnického laboratória a učebnice. Pre chladiacu techniku sú potrebné najmä moduly pre elektrické motory a elektricky ovládané prvky, ochrany, .... Ďalej modul na meranie teplôt, tlakov, elektrických hodnôt a čiastočne tiež modul pre elektroniku.

 

 

Meracia a riadiaca jednotka je prepojená cez počítač na obrazovku. Má integrovaný modul WLAN. Je umožnené zobrazovať princípy funkcie motorov, ovládacích prvkov, meniť nastavenia, simulovať poruchy

 

Elektroenergetika a obnoviteľné zdroje energie

Na záver našej návštevy vo firme Lucas Nuelle sme si pozreli panely zobrazujúce princípy výroby elektrickej energie, štruktúru Micro sietí pre lokálnu výrobu elektriny, Smart sietí pre využívanie nárazovo vyrobenej elektriny napríklad pri veternom či slnečnom počasí, energetický manažment a podobne.

 

 

Laboratórium výroby elektriny, je prenosu v lokálnych a všeobecných rozvodných sieťach s inteligentným spôsobom využívania nárazovo vyrobenej veternej slnečnej elektriny

 

 

Graf záťažového testu elektromotora zobrazujúci brzdiacu silu tehlovou farbou, výkon elektromotora fialovou farbou a prudko rastúci elektrický príkon modrou farbou. Najlepší pomer medzi príkonom a výkonom je napravo za maximálnym výkonom elmotora.  

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 5/2018