Regionálny kongres ASHRAE

 

Regionálny kongres  ASHRAE

Belehrad 8-10.12.2017

 

            Krajiny Gr, Ro, Pt, Sp, Cy, Ir, UK, Sr, Hu, ktoré vytvorili tzv Chapters v európskom regióne sa stretli, aby prerokovali činnosti za uplynulý rok 2017, schválili činnosti na rok 2018 a školili sa v rôznych oblastiach práce v ASHRAE napríklad v získavaní členskej základne, v hospodárení, v získavaní mladých ľudí, v oceňovaní jednotlivcov, v získavaní výskumných úloh a podobne. Kongres sa konal za účasti TOP manažmentu ASHRAE.

 

Výnimočná udalosť

Regionálne sa organizujú vždy v inej krajine a tak bolo spojenie kongresu KGH v spojení s kongresom ASHRAE výnimočné.

Srbi preukázali vysoké pracovné nasadenie a organizáciu oboch kongresov zvládli na vynikajúcej úrovni. Hlavnými osobnosťami boli manželia Branko a Mária Todorovičoví.

 

Účastníci kongresu ASHRAE na spoločnej fotografii s top manažmentom so sídlom v Colorade, štáte Atlanta v USA

 

Vedenie kongresu zľava Jeff Littleton, výkonný riaditeľ ASHRAE so 120timi zamestnancami, Prof. Julia Keen, viceprezidentka ASHRAE, Sheila Hayter, prezidentka ASHRAE na rok 2018, Prof. Bjarne Olesen, prezident ASHRAE 2017, Costas Caravales, riaditeľ regiónu ASHRAE, Prof Branko Todorovič za organizátorov KGH

 

ASHRAE kongres

ASHRAE je organizácia s celosvetovou pôsobnosťou. Založilo ju 60 členov v roku 1962 v USA so zameraním na budovy. Postupne sa rozšírila na globálnu organizáciu a zahrnula HVACR, to znamená aj technológie pre budovy.

Má 50 tisíc členov, zo 130 krajín, 14 regiónov so 140 kapitolami (chapters). Celkom 6000 študentov je členmi ASHRAE a vyhodnocované sú každoročne najlepšie študentské práce.

Európsky región má 8 Chapters (štáty EU Gr, Ro, Pt, Sp, Cy, Ir, UK, Sr, Hu,), tri sekcie (regióny Škótsko, severné Grécko, a Manchestr) a 12 aktívnych študentských organizácií.

 

 

Zdôrazňuje sa dobrovoľnosť

V práci ASHRAE sa neustále zdôrazňuje dobrovoľnosť, čo bolo vyjadrené aj tým, že kongres ASHRAE sa konal v sobotu a nedeľu.

Snahou je využitie prirodzeného záujmu a schopností v podmienkach poskytovaných ASHRAE. Z uvedeného dôvodu sa vykonávali aj rôzne školenia o výhodách členstva v ASHRAE.

 

 

 

Vízia súčasného prezidenta ASHRAE

Prof. Bjarne Olesen je súčasným prezidentom ASHRAE. Pôsobí na TU v Dánsku. Pôsobí v oblasti budov, vnútprného prostredia vetrania a podobne. Je v podstate vo funkciách vo všetkých svetových organizáciách ako sú REHVA, ASHRAE, CIBSE, AICAAR. Čestný doktorát mu bol udelený aj na STU v Bratislave. Publikoval 350 článkov a je členom vedeckých, redakčných rád v najvýznamnejších redakciách.

Vo svojom prejave upozornil na globálne pôsobenie nielen ASHRAE ale aj CIBSE, REHVA, IIR, AiCAAR, .. Usiluje sa o vzájomné porozumenie týchto organizácií, úzku spoluprácu, ktorú sám svojou činnosťou stelesňuje.

TOP manažmentom ASHRAE a ocenenými Costasom (Gr) a Prof Nowákom (Sl) v strede. PT

 

 

Smart cities – inteligentné mestá

Smart policy – inteligentná politika

            Tak ako mnohí majú rôznu predstavu o smart cities, tak to rovnako platí o inteligentnej politike. V každom prípade premeny na inteligentné mestá sú naštartované a v tejto súvislosti sa veľa hovorí o chladivách a uplatnení tepelných čerpadiel či už ako individuálnych zdrojov tepla a chladu v rodinných, administratívnych, ... domoch, tak ako aj súčasti centrálneho zásobovania tepla, ktoré sa musí približovať potrebám nízkoenergetických budov.

 

 

Tendencia uprednostňovať energiu vetra a slnka

            Vyhodnotená bola najlepšia študentská práca študentov TU z Varšavy, ktorí porovnali tri technológie pre vykurovanie chladenie meteorologickej stanice na ostrove blízko Chile. Porovnávali voči samostatnej technológii chladenia cez rooftop a plynovým kotlom. Ekonomicky vyhral variant na veternú energiu, kde sa vyrobená elektrická energia premieňala priamo na tepelnú energiu cez infračervené vykurovanie, elektrický ohrev TV a multisplitové chladenie priestorov. Pri porovnaní s využitím TČ, kde navyše boli zahrnuté aj FV panely, akumulátory elektriny a prekvapujúco použité dve tepelné čerpadlá a tiež samostatná jednotka na chladenie sa ponúka otázka, či napríklad akumulátory elektriny neboli potrebné aj pri vyžití len vetra.   

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 3/2018