Školenie na VTZ plynové Rovinka 19. september 2017

 

Školenie na VTZ plynové

Rovinka 19 september 2017

 

Organizujeme v spolupráci s TI Nitra pravidelne respektíve podľa potreby.  Zúčastnilo sa ho 9 záujemcov, ktorí zväčšia požiadali o osvedčenie podľa §§ 16 a 18. To znamená nielen na montáž podľa §18, ale aj na revízie podľa §16, ktorý umožňuje chladiace zariadenie s nebezpečnými plynmi nielen namontovať, ale aj uviesť do prevádzky ak množstvo chladiva je od 3 do 25 kg.

Na získanie § 16 je potrebná maturita a škola technického zamerania, ktorá má v programe predmet materiály. Chladiari majú často prekvapujúce kombinácie vzdelania napríklad gymnázium, VŠ ekonomická, SOUE a sú tak odkázaní na posúdenie príslušného Inšpektorátu práce, či vzdelanie uznajú.

 

 

Účastníci pri vyplňovaní prihlášok pod dohľadom pracovníkov TI Nitra Ing. Dobsoniyho, Ing. Zvodara a Ing. Ftáčka. Výhodou je možnosť získať obe kvalifikácie za jeden deň po absolvovaní školenia, skúšobného testu a ústnych pohovorov

 

 

Školenie a skúšky

Otázky na skúšky nájdete v časopise Správy 1,3,8/2014). Skúšky vykonáva TI, ale osvedčenia vydáva IP v mieste vykonania skúšky. To znamená, ak sú skúšky vykonané v Rovinke, osvedčenia vydá IP Bratislava po dodaní potvrdenia o školení skúške, notársky overený doklad o vzdelaní, potvrdenú zdravotnú spôsobilosť nie staršiu ako 6 mesiacov a odpovedajúci kolok.

 

 

ÚS – úradné skúšky §12 VTZ plynové

Po výmene komponentov kus za kus nie je potrebná ÚS ani OP

IP chodí bez ohlásenia, OPO treba volať

ÚS vykonávajú sa len pre kategóriu Ai na nových zariadeniach, po rekonštrukcii a tiež po oprave zváraním (po spájkovaní nie). KD – konštrukčná, projektová dokumentácia má byť odborne posúdená OPO pred montážou pre obe kategórie A, B. To znamená aj pre zariadenia s obsahom chladiva od 3 do 25 kg. Úradné skúšky vykonáva OPO (Oprávnená právnická osoba – TI, TUV). Opakovaná ÚS sa vykonáva raz za 10 rokov. Úradná skúška nahrádza OP - odbornú prehliadku vykonávanú revíznym technikom.  

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 1/2018