Z Medzinárodnej servisnej konferencie

 

Ubi bene, ibi Patria 

Kde je dobre, tam je Vlasť

Dobre nám bolo v hoteli Patria (prelož „vlasť“) 24.-26.10.2018 na konferencii s vysokou účasťou (takmer 200 účastníkov). Pripomenuli sme si 25 rokov Zväzu, zvolili NAJ realizáciu s mottom:

 

Postoj chvíľa, chceme si Ťa užiť

Máme predsa 25 rokov. Pristavme sa teda. Hodnoťme. Skúsme zabudnúť na malé problémy a myslime na veľké. Myslime síce globálne, ale konajme lokálne. To sú slogany, ktoré nás vedú k tomu, aby sme sa venovali aj Vašim úspechom, vyhodnotili NAJ realizácie za roky 1993-2018. SV IIR (Slovenský výbor pre spoluprácu s medzinárodným inštitútom pre chladenie so sídlom v Paríži) prevzal nad hodnotením patronát.

 

 

 

Súbor Rozmarija z Prešova nás roztancoval a tiež rozospieval. 40 členov súboru nám zaspievalo „Živio“ k nášmu výročiu. Vlastná muzika, vynikajúci spevácky, tanečný výkon prechádzajúci prekvapujúco z folklórneho do rockového štýlu s roztancovaním účastníkov konferencie nadchol.

 

Pozdravy z okolitých krajín

Počas prípitku prezidenta Zväzu Ing. Vladimíra Orovnického nás pozdravili zástupcovia okolitých krajín v ich rodných jazykoch HR, DE, UA, RU, PL, CZ, HU bez tlmočenia. Po pozdravoch súbor Rozmarija a účastníci zaspievali „Živio“.

 

Pozdravy k 25. výročiu Zväzu odzneli v chorvátsky, nemecky, ukrajinsky, rusky, poľsky, maďarsky,  česky, a samozrejme slovensky. Nižšie nás roztancovali chlapci a dievčatá z Rozmarija

 

 

NAJ realizácia 1993-2018

SV IIR posúdil prezentácie a do volieb účastníkmi konferencie navrhol tri NAJ realizácie, ktoré splnili požiadavky na prezentácie vrátane formálnych týkajúcich sa dodržania termínov, úpravy príspevkov, ... a budú nás najvýraznejšie reprezentovať. Do volieb účastníkmi boli vybrané tri NAJ realizácie, ktoré sa po voľbách účastníkmi konferencie umiestnili nasledovne:

1.     Zlatá medaila: TEPELNÉ ČERPADLO S MINIMÁLNOU NÁPLŇOU AMONIAKU

2.     Strieborná medaila: BLUMENTAL - CZT S VYUŽITÍM OBNOVITEĽNEJ ENERGIE

                         3.     Bronzová medaila: TECHNOLÓGIA CHLADENIA, MRAZENIA TEMPO MAX NITRA

 

 

Víťazi zľava Jarmila Švingáľová, E. Izakovič, M. Machovič, D. Száras, Š. Szabó a V. Orovnický

 

Vážme si našu prácu

Navzájom sa povzbudzujme do ďalšej náročnej práce, ktorá v spoločenskom rebríčku neustále stúpa, teší sa úcte našich zákazníkov, ktorí sú síce za svoje zariadenia zodpovední, ale uprostred množstva nariadení, smerníc, zákonov, vyhlášok sú často stratení. Naša práca, práca certifikovaných firiem s kvalifikovanými chladiarmi s potrebnými osvedčeniami je tak stále hľadaná. Od nás závisí prevádzka chladiacich klimatizačných zariadení, tepelných čerpadiel v supermarketoch, v nemocniciach, vo výrobe potravín, v priemyselnej výrobe, klimatizácii nielen v administratíve, ale tiež v dopravných prostriedkoch, v domácnostiach a pod. Naša práca sa stáva stále viac plánovanou, pretože preventívna činnosť v dôsledku ekonomiky prevádzky, právnych a technických noriem prevažuje.

 

 

Konferencia

Svojím mottom, sloganmi vyjadrila náš záujem obzrieť sa späť, hodnotiť naše výsledky a pozerať sa s víziou do budúcnosti. Na konferencii sme sa zaoberali rozhodujúcimi normami, prechodom programu Leaklog na web s dostupnosťou aj cez tablety, mobily, dosahovanými priemernými únikmi, návrhmi na zmenu legislatívy, skontrolovali citlivosť detektorov, zvolili sme NAJ realizáciu, zasadol SV IIR s medzinárodnou účasťou, rokovali sme o ilegálnom dovoze chladív, registrácii certifikátov  v zahraničí, zaoberali sme sa smerovaním vzdelávania, spomenuli sme si na Petra Manasa, mali sme tombolu a vynikajúci spoločenský program v prekrásnom prostredí.

 

 

 „Ľudze mojo trénujce bránice“

Aj takto sa k nám prihovoril Ander z Košíc (vlastným menom Ján Pisančin). Jeho veľmi ľudský humor vo východoslovenskom nárečí s typickými nepostrádateľnými postavičkami v každodennom živote, ako sú Piťo a Erža nás rozosmial a vyvolal skandovaný potlesk, po ktorom sa Ander ešte dva krát vrátil.

 

Záverom

Chceli by sme sa poďakovať sponzorom, vystavovateľom, prednášateľom, organizátorom a Vám všetkým za Vašu priazeň, ktorú ste svojou účasťou vyjadrili tejto konferencii pri príležitosti 25. výročia založenia Zväzu. Veríme, že ste získali veľa nových poznatkov, zážitkov, príjemných dojmov zo vzájomných stretnutí a opäť sa presvedčili, že na konferenciách Zväzu by ste nemali chýbať. Tešíme sa na Vašu účasť opäť o rok.         

 

Motto konferencie:

Viac tepelných čerpadiel a používanie alternatívnych  chladív nám pomôže dosiahnuť ciele v zmiernení  klimatických zmien rýchlejšie

 

Na konferencii sme predstavili banner a tiež pohľadnicu zvýrazňujúcu výhody tepelných čerpadiel zdôrazňujúc, že bez tepelných čerpadiel dosiahnuť zníženie emisií do roku 2050 o viac ako 80 % voči roku 1990 sa nepodarí. Slovensko bude vyrábať prevažne elektrinu z jadra s nízkymi emisiami CO2 a spojenie s tepelnými čerpadlami bude výhodné, ak sa zmení aj pomer cien elektriny voči plynu. 

 

 

Norma 378 a Leaklog

24.10.2018 v hoteli Patria na Štrbskom Plese

 

Prebrali sme skutočné, dovolené, stropné limity na náplne horľavých chladív pre vybrané obmedzujúce podmienky ako aj programy AREA, ktoré je možné stiahnuť z našej web stránky. Venovali sme sa servisu s horľavými chladivami. Podrobne sme prebrali nový Leaklog.org.

 

 

 

A v posledný deň konferencie

            Tešíme sa, že sú medzi nami osobnosti, ktoré svojimi výsledkami vedia osloviť našu odbornú verejnosť a časť z nich aj vystúpila na našej konferencii. Budeme sa s nimi radi stretávať a hľadať ďalšie realizácie, aby sme dokázali reagovať na stále nové trendy v chladivách prinášajúcich so sebou nové riziká, ich recyklácii, regenerácii, ďalej na nové trendy v chladiarenských a mraziarenských technológiách, nových komponentoch, v hodnotení energetickej efektívnosti a bezpečnosti.

To sú zároveň aj nové témy, ktoré prinieslo Nar. 2015/2067/EÚ v časti 11 a ktoré sú predmetom aktualizačného školenia. Tie sú zatiaľ dobrovoľné. Zväz ich ponúka od roku 2017 a je na osobách s osvedčením, či si kvalifikáciu zvýšia, alebo si budú obnovovať osvedčenie pôvodné podľa Nar. 303/2008/ES.

Dr.h.c. Prof. RNDr. Alexander Feher, DrSc., Ing. Stefan Molokac, CSc. Irina Veretina, (Yurii Baydak DrSc.) PhD., Mgr. Štepán Stojanov, Mgr. Krzysztof Grzegorczyk a Nándor Várkonyi

 

Ing. Jozef Loffler, študent Yuriho Baydaka DrSc.na STU, EF v Bratislave, Ing. Zdeněk Čejka, CSc., Ing. Jozef Žabecký,  Ing. Kristián Ludas

 

Ing. Peter Bukšár, Mgr. Krzysztof Grzegorczsyk, Jaroslav Zoldfay, Ing. Milan Ondrejmiška, Mgr.Róbert Pallya

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 8/2018