CECED končí – pokračuje APPLIA

 

CECED končí – pokračuje APPLIA

8.11.2018 v Technopole v Bratislave

Nový generálny riaditeľ združenia so sídlom v Bruseli Paolo Falcioni nastúpil do funkcie v združení CECED s myšlienkou zmeniť názov organizácie. CECED čiže Conseil Europeen des Constructeurs d'Appareils Domestiques (v angličtine: European Committee of Manufacturers of Domestic Equipment) je združenie európskych výrobcov domácich spotrebičov založené v roku 1958 na základe iniciatívy západoeurópskych národných združení. V tomto roku 2018 CECED mal 60 rokov.  V roku 1997 bola v Bruseli zriadená oficiálna kancelária, ktorá reprezentuje odvetvie domácich spotrebičov v mene európskych výrobcov. Sem patria aj výrobcovia domácich chladničiek, bytových klimatizácií, tepelných čerpadiel, ...

Myšlienka Paola Falconiho sa ujala a prijal sa skrátený názov slova Appliance – Spotrebič. Po odstránení posledných písmeniek vznikol názov „APPLIA“, ktorý je všeobecnejší, lepšie vystihuje skutočnosť, že členmi združenia nie sú len európski výrobcovia. Niektorí členovia SZCHKT sú členmi aj APPLIA.

APPLIA sa venuje problematike súvisiacej s výrobkami. Je to najmä v súvislosti s energetickou efektívnosťou vyjadrenou energetickými štítkami, ekodizajnom, celým kolobehom výrobkov vrátane recyklácie a zneškodnenia. Dôležitá téma je tvorba Databázy (EPREL)  na úrovni Európskej únie pre registráciu výrobkov obsahujúce energetický štítok, ktorý má byťaktívna už od 1.1.2019.  Dôležitou témou sú aj očakávané dopady nielen na výrobcov ale aj koncových spotrebiteľov pri uplatnení dvojitého označovania výrobkov energetickým štítkom so spôsobom merania ekodizajn parametrov v zmysle aktuálneho edkodizajn nariadenia komisie a nových finalizovaných ekodizajn požiadaviek na výrobok. 

 

Narodeninová torta staronového Združenia výrobcov domácich spotrebičov s novým názvom APPLIA. Zľava riaditeľ združenia Andrej Hrdlička, v prezident združenia Miroslav Janáč a napravo generálny riaditeľ združenia so sídlom v Bruseli Paolo Falcioni. 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 8/2018