Školenie a skúšky na SF6

 

Školenie a skúšky na SF6

UK MFF Bratislava a SZ CHKT Rovinka

13.9.2018

            Po pol roku sa opäť zaregistrovali noví kandidáti na osvedčenie na odborné znalosti na prácu so zhášacím izolačným plynom SF6 vo vysokonapäťových vypínačoch, ktoré sa stále dodávajú na trh i keď SF6 má veľmi vysoké GWP na jeden kg SF6, ktoré odpovedá skleníkotvornému účinku až 22800 kg CO2. SF6 je veľmi vítanou alternatívou predošlým olejovým náplniam. Napriek vysokému GWP je tento plyn možné ďalej používať, pretože chýbajú náhradné riešenia. Jeho úniky sú minimálne, keďže zariadenia s vypínačmi sú nepohyblivé, nemajú vibrácie a podobne. SF6 je pomerne drahý plyn a evidencia sa vedie veľmi podrobne. Najviac SF6 máme vo vodnom diele Gabčíkovo a na MTF - STU v Trnave 3 tony SF6 v urýchľovači častíc k vývoju nových materiálov. Celkom predpokladáme, že na Slovensku je v zariadeniach cca 85 ton s únikom podľa IPCC metodiky do 0,8 tony. V skutočnosti sú však úniky nižšie okolo 0,55 tony za rok.

.

Skúškyv Rovinke a na STU v Bratislave

Z celkom 8 žiadateľov sa nakoniec zúčastnili šiesti. Vzhľadom na to, školenie bolo rozdelené na tri prednáškové bloky zamerané na: Právne normy, Environmentálnu časť, Elektrotechnickú časť. Druhú a tretiu časť, ktorú vykonala Doc. Marcela Morvová.

 

Traja záujemcovia sa po roku prihlásili na školenie a skúšky podľa Nariadení EP a R č. 517/2015/EU a novelizovaného Nar 305/2008/EU pod číslom 2015/2066/EÚ. Školenie a skúšky absolvovali čiastočne na UK MFF v Bratislave u Doc. Marcely Morvovej.

 

Traja záujemcov sa prihlásilo na školenie a skúšky podľa Nariadení EP a R č. 517/2014/EÚ a 2015/2066/EÚ. Školenie a skúšky absolvovali čiastočne na UK MFF v Bratislave u Doc. Marcely Morvovej a v sídle Zväze v Šamoríne.

 

Nové povinnosti s SF6 podľa Nariadenia 517/2014/EU

SF6 je v malých zariadeniach už nahradzované vákuom. Viac menej zo všetkých použití je SF6 je povolená už len  na zhášanie elektrických oblúkov vo vysokonapäťových vypínačoch, pričom prichádza k určitému znehodnoteniu kvality zodpovedajúco nielen počtu zhášaní ale aj počtu skratových prúdov. Preto sa kvalita SF6 kontroluje a vykonáva sa recyklácia respektíve zneškodnenie. Zneškodnenie na Slovensku vykonáva chemickou cestou Doc. Morvová na UK MF.

Dôraz Nariadenia 517/2014/EÚ je kladený na zhodnotenie, recykláciu respektíve zničenie SF6. Nariadenie však v roku 2015 prinieslo aj nové povinnosti.             

 

 

Článok 4  Kontrola úniku

1. Elektrický rozvádzač nepodlieha kontrole úniku s výnimkou, ak spĺňa jednu z týchto podmienok:

a)

   má preskúšanú mieru úniku menej ako 0,1 % ročne

 

b)

 je vybavený zariadením na monitorovanie tlaku alebo hustoty alebo

 

c)

 obsahuje menej ako 6 kg fluórovaných skleníkových plynov.

3.   Kontroly úniku podľa odseku 1 sa vykonávajú v štandardných intervaloch podľa CO2eq.

 

 

Článok 5 Systémy detekcie úniku

Prevádzkovatelia zariadení, ktoré obsahujú fluórované skleníkové plyny v množstve 500 a viac CO2eq a ktoré boli nainštalované od 1. januára 2017, zabezpečia systémy detekcie úniku, ktorý prevádzkovateľa alebo servisnú spoločnosť upozorní na akýkoľvek únik. Zabezpečia tiež, aby sa systémy detekcie úniku kontrolovali aspoň raz za šesť rokov s cieľom zabezpečiť ich správne fungovanie.

 

 

Článok 6 Vedenie záznamov

Prevádzkovatelia zariadení, ktoré je potrebné kontrolovať na únik podľa článku 4, vytvoria a vedú pre každé takéto zariadenie záznamy. Vhodný je na to program Leaklog.org, ktorý si však vyžiada zmeny vo vedení evidencie s SF6 spoločnosti Slovalco. Napríklad od dodávateľa zariadenia dostanú aj fľašu s SF6, ktorá nie je zaevidovaná na sklad. Po naplnení novej náplne tak zvyšok ostáva neevidovaný.

V prípade Slovalco Žiar nad Hronom majiteľ - prevádzkovateľ a podnikový servis – certifikovaná organizácia majú to isté IČO, čo leaklog.org vie zohľadniť.

 

 

Nová povinnosť v Nariadení 517/2014 Z.z. Článok 6 bod 3

Zvýšený záujem o osvedčenia osôb a certifikáty FO a PO vyvolal nový bod 3 v článku 6 v Nariadení 517/2014/EU, ktorý vyžaduje, aby podniky, ktoré dodávajú, predávajú fluórované skleníkové plyny osobám s certifikátom o odbornej spôsobilosti, vytvorili záznamy s relevantnými informáciami. Za týmto účelom je na www.szchkt.org  poskytnutý informačný systém. Prakticky to znamená, že distribútori musia vykonať kontrolu certifikátu od kupujúcej spoločnosti.

 

 

Čo musia distribútori chladív urobiť?

Musia zaviesť a udržiavať záznamy o relevantných informáciách o kupcovi, vrátane:

 

·        Platnosti certifikátu

·        Množstiev nakupovaných chladív

Tieto záznamy musia byť uchované 5 rokov a musia byť dostupné na žiadosť národných inšpekcií pre ŽP a Európskej komisie. 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 8/2018