Chillventa

 

Chillventa

16-18.10. 2018 Norimberg

            Chillventa po dvoch rokoch opäť zaznamenala nielen rast počtu vystavovateľov, ktorý sa vyšplhal nad tisíc, ale tiež rast počtu návštevníkov. Či sa Chillventa už dostala na vrchol ukáže rok 2020

 

Hlavná téma – chladivá

Európske Nariadenie 517 zaviedlo kvotačný systém na umiestňovanie chladív na trhu EÚ. Známy je tzv. „phase down“ to znamená postup znižovania používania chladív s vysokým GWP popísaný aj prepočtom na priemerné CO2ekv

 

 

Výrobcovia idú rýchlejšie

Výrobcovia používajú nielen alternatívne chladivá s nižším GWP, ale aj tzv prírodné chladivá a výrobcovia sú aj hnacou silou premeny trhu. Od roku 2018 ďalej, EÚ Nariadenie o F plynoch [EU 517/2014] požaduje masívne znižovanie spotreby HFCs. Táto redukčná schéma, známa ako HFC phase-down, je založená na kvotačnom systéme. Kvóty sú vyjadrené v CO2 ekvivalent (kg x GWP).

Tak ako phase-down pokračuje, zvyšuje sa nielen tlak na ceny a dostupnosť HFCs chladív s vyšším GWP, ale aj vytvára sa priestor na ponuku nelegálnych chladív. Odpoveďou výrobcov a zákazníkov je prechod, tam kde to ide, na prírodné chladivá:

  • R744, R717, R290, R600a, R1270

a tam, kde to nejde, sa stále vyvíjajú zatiaľ najmä prechodné chladivá, ktorých je v ponuke veľa. Patria sem chladivá s nízkym GWP:

  • Pod 1500 - R449A, R448A, R407C,
  • Pod 750 – R32, R513A, R510A
  • Pod 150 – R454A, R455A

 

Chillventa

Nenechala nikoho na pochybách, že dominovať budú prírodné chladivá

Zákazníci priamo tlačia na výrobcov, aby tam kde sa to dá, prešli na prírodné chladivá najmä z dôvodu rastu cien syntetických chladív. Jednou z možností je propán v supermarketoch s plochou do 2500 m2 a nad touto výmerou sa už takmer štandardne v obchodnom chladení v supermarketoch uplatňuje oxid uhličitý. Tento bol spočiatku prijímaný rozpačito, vzhľadom na jeho horšiu energetickú efektívnosť pri vonkajších teplotách nad 20°C v porovnaní s HFC chladivami.

 

Už je to inak

Vývoj ukázal, že ak sa v transkritických okruhoch pre nízke a stredné teploty použije podchladzovanie, paralelná kompresia, suchá a mokrá multiejekcia, rekuperácia tepla a podobne, dá sa, a to aj južnej Európe dosiahnuť vyššia energetická efektívnosť ako v existujúcich okruhoch s HFC chladivami.

Pokiaľ sme si v minulosti nepripúšťali možnosť, že nakupovať budeme v obchodoch s výbušným, horľavým chladivom. Vývoj ukázal, že áno budeme, ak sa dodržia dovolené náplne a neprekročí sa potencionálne nebezpečná koncentrácia v prípade úniku propánu.

Snaha výrobcov je dovolené náplne zvyšovať. V sólo jednotkách v plug in vitrínach až na 500 g a to vďaka výrobe hermetických agregátov vo fabrike. To samozrejme zníži požiadavky na prácu kvalifikovaného chladiara, pretože v podstate pôjde len o pripojenie vodných okruhov a v prípade poruchy sa realizuje výmenný spôsob agregát za agregát.

Predpokladá sa, že zvýšenie dovolenej náplne zo 150 na 500 g prinesie aj povinnosti. Pôjde zrejme o periodické kontroly, ktoré však nebudú vyžadované na agregátoch s náplňou do 150 g.

 

Jedno z riešení ponúklo aj Embraco Slovakia na svojom stánku. Samostatný agregát s hermeticky uzavretým chladiacim okruhom na propán s náplňou do 150 g pripojiteľný na vodné okruhy vedúce do tepelného čerpadla, ktoré na jednej strane vodu ochladí a na druhej teplotu zdvihne na úroveň využiteľnú pre vykurovanie, sanitáciu, .. supermarketov. Agregát je umiestnený medzi Paolom Valerom vľavo a Ľuboslavom Kočišom.

 

Servisné náradie na Chillvente

            Na obrázku nižšie je vidieť, že chladivá R32, R744, R290 chýba ďalej napríklad amoniak, si vyžadujú nielen rôzne vedomosti, zručnosti, ale aj rôzne technické vybavenie. Dá sa preto predpokladať, že sotva sa niekto bude v budúcnosti zaoberať a vybavovať na prácu s celým sortimentom chladív.

            Práca s mierne horľavým chladivom R32 si vyžaduje manometrický mostík s tlakomermi so stupnicami na R32. Lepšie riešenie je použiť manometrický mostík s elektronicky zobrazenými meranými tlakmi, teplotami a tiež vypočítanými hodnotami prehriatia a podchladenia. Iná je plniaca fľaša a tiež odberové zariadenie na odber chladiva. Líšia sa tiež servisné postupy, ktoré si vyžadujú vetranie, zamedzenie možnosti iskrenia, analýzu možností ohrozenia aj iných osôb a monitorovanie priestoru na únik chladiva.

Práca s vysokotlakým chladivom R744 si vyžaduje iné tlakové nádoby na kvapalné chladivo. Používa sa redukčný ventil a manometrický mostík určený na vysoké tlaky so stupnicami pre R744. Hadice sú ohybné, oceľové a po pripojení sa musia zaistiť, aby sa v prípade uvoľnenia nedostali do nekontrolovaného pohybu. Elektronická váha musí byť pre vyššie hmotnosti.

Práca s chladivom R290 si vyžaduje manometrický mostík s tlakomermi so stupnicami na R290. Iná je plniaca fľaša. Odberové zariadenie nebolo ponúkané, keďže propán vzhľadom na GWP je možné kontrolovane vypúšťať do ovzdušia. Použiť sa musí výveva do výbušného prostredia. Pri servise je nutné zabezpečiť vetranie, zamedzenie možnosti iskrenia a monitorovanie priestoru na únik chladiva. Použité detektory úniku musia byť určené na HC chladivá. Taktiež elektronická váha musí byť určená na prácu s HC chladivami.

 

Výkladná skriňa náradia potrebného pre prácu zľava s chladivom R32, v strede na chladivo R744 a napravo na HC chladivá.

 

Detekcia únikov

Na Chillvente sa dali vidieť boli rozobrané detektory únikov. Zaujímavý pohľad bol do infračerveného detektora, v ktorom trubička, cez ktorú prúdi infračervene ožiarené chladivo je ponorne úzka približne 5 cm dlhá. Pred ňou je zdroj a filter a za ňou snímač, ktorý zistí a vyhodnotí podiel zachyteného žiarenia.

Zatiaľ sa stále ponúkajú tri typy detektorov a to zvlášť pre:

1.     HFC chladivá so žeravenou diódou

2.     HC chladivá s chladenou diódou

3.     CO2 chladivo infračervenou detekciou

Od budúceho roka sa predpokladá jeden detektor pre všetky typy chladív na infračervenom princípe, ktorý vyhovuje všetkým trom druhom chladív.

 

Súčiastky sa opotrebovávajú

Opotrebiť, vybiť sa zvykne infračervená lampa, žeravená dióda, poistky a podobne. Tieto súčiastky je možné kúpiť a meniť. Kedže uvedené súčiastky sa môžu opotrebovať, funkčnosť detektora je potrebné kontrolovať podľa Nariadenia ES č. 1516/2007 raz do roka, čo Zväz ponúka bezplatne 2x do roka. Podobnú službu by mali ponúkať predajcovia chladív. Postup je zverejnený na našej stránke.

Predstava, že niekto chodí okolo zariadenia s nefunkčným detektorom pri kontrole úniku podľa Nariadenia vyznieva príliš prefíkane.

 

Kontrola úniku CO2

Existujú detektory na CO2, ktoré by mali byť v mieste predpokladaného úniku respektíve odvodu vzduchu z miestnosti montované pevne. Väčšinou však postačí bublinková metóda.

Naľavo pohľad bol do infračerveného detektora, v ktorom trubička, cez ktorú prúdi infračervene ožiarené chladivo je pomerne úzka približne 5 cm dlhá. Pred ňou je zdroj a filter a za ňou snímač, ktorý zistí a vyhodnotí podiel zachyteného žiarenia. Napravo krabička s potrebujúcimi sa súčiastkami do všetkých typov detektorov. Opotrebiť, vybiť sa zvykne infračervená lampa, žeravená dióda, poistky a podobne. Tieto súčiastky je možné kúpiť a meniť. 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 1/2019