Výstava chladu v Paríži

 

Výstava chladu v Paríži

Park vedy a techniky 16.júna 2018

Chlad je všade. Známy je v oblasti najä od -30 do +10 °C. Dosiahnuť sa však dajú aj podstatne nižšie teploty až po -273,15°C = 0 Kelvin, potrebné pre chémiu, medecínu, materiály a pod.

 

Naľavo Palác vedy a techniky na severovýchode Paríža skrýva obrovské priestory obsahovo pododobné s bratislavským Auréliom. Priestory paláca, knižnice, rôznych výstav, planetária, zemegule, parku a podobne využívajú najmä mladí ľudia.

 

Účastníkov výkonného výboru IIR privítala kuratórka výstavy spolu s riaditeľom IIR Didierom Coulombom. Zdôraznila, že ide o putovnú výstavu zameranú najmä na mládež, ktorú môže objednať ktorákoľvek krajina v cene cca za 80 tisíc € + dopravné a iné náklady.

 

Výzvy výstavy chladu

            Tri tématické oblasti zahŕňala výstava chladu vo zťahu k ľudskému telu, spoločnosti a k vede. Chlad je všade. Živé bytosti, rastliny na chlad reagujú. Ľudia sa vedia pred chladom chrániť. Zvieratá sú na chlad prispôsobené. Rastliny sa prestanú vyvíjať. Keďže voda pod nulou zamŕza je reálnym nebezpečenstvom pre poškodenie buniek. Živé organizmy napriek tomu dokážu prežívať aj vo veľmi nízkych teplotách napríklad chrobáci až do -70°C. Spoločnosť už nezávisí na prírodnom chlade, ale vie si vyrobiť chlad umelý a zabezpečiž tzv chladiacu reťaz v potravinách, či skvapaňovanie potrebných plynov alebo výrobu materiálov pri veľmi nízkych teplotách. Veda sa inšpiruje vlastnosťami materiálov pri veľmi nízkych teplotách.

 

Na obrázku naľavo je teplota na absolútnej nule rovnajúca 0° K respektíve – 273,15 °C. Atómy sú bez pohybu. Napravo je teplota vyššia vďaka pohybu atómov. Najznámejšia u nás používaná je Celsiova stupnica s rovnomerným rozdelením od 0 do 100°C.

 

Pri akej teplote chlad začína?

To závisí od situácie. Vo vťahu k zvieratám, k ľuďom, potravinám, medicíne, skvapalneným plynom sa chlad rôzni a defuje sa pri rôznych teplotách. Teplota závisí od intenzity pohybu atómov, ktorých pohyb sa zastavuje pri absolútnej teplote 0 Kelvinov.

Naľavo ťažba prírodného ľadu v Bostone v roku 1806, ktorý bol predávaný na juh USA. Podobne sa ľad ťažil a uchovával aj u nás v jamách prekrytých slamou pod drevenou stavbou. Predaj prírodného ľadu od roku 1830 do celého sveta ustal začiatkom 20tého storočia, kedy ho už nahradil umelý ľad.

Na obrázku napravo je chodba s klesajúcimi teplotami od +40 do -273,15 s obrázkami využitia daných teplôt pre rôzne aplikácie. PT

 

Výstava chladu na ploche 600 m2

Interaaktívnym spôsobom

 

Na výstave exponáty boli interaktívne a umožnili si vlastnosti, funkcie chladu overiť. Exponáty sú rozmiestnené na ploche 600 m2

 

Muž naľavo názorne pocitovo vysvetľuje chlad a napravo je zobrazená vegetácia počas rôznych ročných období

 

Interaktívny panel s vkladaním odpovedí do červených krúžkov. Správne je treba vložiť vzorky, ktoré sa topia, vyparujú, sublimujú, zmiešavajú, expandujú. 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 1/2019