Chladivo R32 v hybridnej technológii

 

Chladivo R32 v hybridnej technológii

Hybridný systém znamená kombináciu chladiaceho okruhu v časti od vonkajšej jednotky po výmenníky tepla s následným rozdelením prietoku teplej alebo studenej vody do budovy. To znamená, že v budove už nie sú rozvody so syntetickým chladivom, ale s vodou. Tým sa pozornosť na bezpečnosť s chladivom R32 sústreďuje len na vonkajšiu jednotku s potrubiami s chladivom po výmenníky (výparníky a kondenzátory) v centrálnej vnútornej jednotke, od ktorej už pokračujú len vodné okruhy s teplou a studenou vodou.

Hybridný ovládač prietoku teplej a studenej vody, do ktorého prichádzajú horúce pary z výtlaku chladiva do kondenzátorov a odchádzajú studené pary z výparníkov do sania kompresora.

 

 

Na obrázku vidieť vonkajšiu jednotku prepojenú s vnútornou jednotkou (v rámčeku z bodkovanej čiary) osadenou v strojovni, v ktorej je potrebné zabezpečiť opatrenia podľa normy STN EN 378 -1 z dôvodu prekročenia maximálnej dovolenej náplne chladiva R32 bezpečnostnej skupiny A2L.

Zelenou farbou sú nakreslené potrubia s chladivom R32, červenými čiarami potrubia s teplou vodou a tmavomodrou so studenou vodou cez trojcestné ventily je riešený vstup vody z vnútorných jednotiek a výstup vody do vnútorných jednotiek.

Trojcestnými ventilmi je možné do vnútorných jednotiek vpustiť buď teplú alebo studenú vodu a tak miestnosti v budove buď chladiť alebo vykurovať.    

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 02/2019