Z výkonného výboru IIR

 

Z výkonného výboru IIR

17.6.2018 v Paríži

IIR (International Institute of Refrigeration – Medzinárodný inštitút pre chladenie so sídlom v Paríži) je medzivládna organizácia založená v roku 2008 v Paríži. Okrem členstva jednotlivých krajín, členmi môžu byť aj firmy, súkromné osoby, mladí ľudia a pod. Z pohľadu počtu členov je to organizácia menšia ak náš Zväz. Dokáže však aktivizovať vedcov na celom svete a vytvára tak publikácie potrebné pre vedeckú, odbornú prax. O činnosť sa stará 11 zamestnancov špecializovaných na rôzne aktivity publikačné, prekladateľské, web informačný systém a pod.

 

 

Obrázok ukazuje klesajúci počet členov IIR do roku 2015. Rast nastal v roku 2016 najmä vďaka mladým ľuďom do 30 rokov. V roku 2017 sa počet už nezvyšoval Na druhej strane stále rastie počet príspevkov do časopisu, počet návštev na internete, počet účastníkov na kongresoch, ... Na zastavenie poklesu sa urobili väčšie rozdiely v poplatkoch a v prístupe k informáciám v prospech mladých členov

 

 

Svet sa mení

Informácie sú stále lepšie dostupné

IIR sa musí uchádzať  o priazeň najmä mladých ľudí

Zdá sa, že s členstvom často menšie problémy majú rozvojové krajiny. Naopak niektoré vyspelé európske krajiny z rôznych dôvodov členstvo nevedia zaplatiť. Jedným z dôvodov je, že štáty už nie sú tak bohaté ako v minulosti a s navyšovaním výdavkov majú problémy. IIR má príjmy od členských štátov, ktoré sú rozhodujúce a z predaja odbornej literatúry. Prekvapujúco s platením členských príspevkov majú aj mnohé európske krajiny napríklad Dánsko, Taliansko, ... Ázijské krajiny sú väčšinou členmi. O zníženie členského príspevku prejavili záujem aj také krajiny ako USA a zakladateľská krajina IIR Francúzsko, ktorá z tohto titulu udržiava aktívny okrem anglického jazyka i francúzsky, čo komplikuje a zdržuje niektoré rokovania.

 

IIR  STC správa

Predsedom vedecko technickej komisie je Piotr Domanski (USA). Tradične prešiel celú štruktúru IIR, ktorá je rozsiahla, nie všetky komisie sú však funkčné. Zdôrazňovaná bola konzistencia politiky IIR, keďže IIR je pozývaná na rôzne podujatia ku sponzorstvu i co-sponzorstvu. To je na jednej strane pozitívne no na druhej strane zatieňuje to vlastné podujatia. Príkladom je aj IIR konferencia Compressors na Slovensku a co-sponzorovaná v Londýne obe naposledy konané začiatkom septembra 2017.

 

 

Pozitívna alebo negatívna bilancia

Zatiaľ hospodárenie IIR je s pozitívnou bilanciou a vytvárajú sa rezervné fondy v hodnote nad 2,6 mil €. Aj keď v súčasnosti je hospodárenie pozitívne, dá sa očakávať, že v nadchádzajúcej ekonomickej kríze môžu nastať problémy nielen s projektami, ale aj s platbami členských príspevkov. Na druhej strane IIR by nemalo zarábať, ale malo by urobiť chladenie lepším. Akumulované peniaze by sa mali investovať tak, aby sa práca sekretariátu stala efektívnejšia. To sú investície hlavne do elektronického systému, IT technológií.

 

Projekty so zapojením IIR

Ide vlastne o projekty, na ktorých sa podieľajú členovia IIR a IIR je prizvaná. Medzi také patrí aj projekt Cryohub zameraný na kryogenické skladovanie energie, ktorý vedie pán Idrissi vedúci R&D fy Air Liquide. IIR sa podieľa na mnohých ďalších projektoch, v ktorých zabezpečuje väčšinou buď školiacu činnosť alebo tvorbu databáz. IIR využíva najmä svoju informačnú silu v distribúcii informácií. Ide o projekty Real Alternatives, Super Smart, Cryohub, Elicit a podobne.

 

 

SuperSmart projekt

Real Alternatives for LIFE

Je to trojročný projekt v rámci Horizon 2020 a sústreďuje sa na energetickú efektívnosť supermarketov. V tomto projekte IIR mú úlohu hlavne distribútora informácií zamerané na využitie chladív CO2 a NH3, energetické štítkovanie a podobne. Prostriedky na takéto projekty sú často nad 100 tis. €.

Približne 50 tis € získala IIR na pokračovanie projektu Real Alternatives for LIFE, ktorý sa zameriava na školenia na chladivá s nízkym GWP

 

Príjmy a výdavky IIR

IIR hospodári s celkom 1,3 mil. eur/rok a je ziskové. Takmer polovicu nákladov tvoria mzdové náklady 11 tich zamestnancov, ktorí zabezpečujú najmä administratívnu prácu. Účasť na projektoch je zabezpečovaná cez externých pracovníkov.

 

Z obrázku hore vyplýva, že najväčší podiel majú príjmy z Európy (zelený výsek) a nasledujú príjmy z Ázie (fialový výsek), Afriky (modrý, Ameriky (hnedý). Podľa obrázku vyššie však nie členské príspevky, ale ostatné príjmy rozhodujú o financiách IIR.

 

Výdavky IIR v roku 2017 narástli

Výdavky rastú najmä vďaka modernizácii informačného systému, ktorého náklady sú cez 300 tis €.

 

 

Obrázku vyplýva, že najväčší podiel tvoria náklady na réžiu, chodu sekretariátu (červený výsek). Nasledujú náklady na databázu Fridoc, publikácie, ...

 

 

Vedecký výbor IIR – dôraz na kvalitu

Na štvorročné funkčné obdobie ho zvolila generálna konferencia

Prezidentom je Piotr Domanski (USA)

 

Názov Sekcia a komisie

Prezidenti

 

SV IIR

Sekcia A

Kryogenika a skvapalnené plyny

Ralf Herzog (G)

 

 

OPA1

Kryofyzika

Aleš Srnka (Cz)

 

A. Feher

ProA2

Skvapalňovaniea oddeľovanie plynov

Maciej Chorowski (Pl)

 

 

Sekcia B

Termodynamika, zariadenia a systémy

Yong Tae Kang (JK)

 

 

B1

Termodynamikaa procesy

Carlos Infante Pereira (Nl)

 

B. Furi

B2

Chladiacezariadenia

Eckhard Groll (USA)

 

L. Novák

Sekcia C

Biológia a potraviny

Jaques Guilpart (F)

 

 

C1

Kryobiológia,kryomedicína

Noboru Motomura (Ja)

 

E. Čellárová

C2

Vedao potravinách

Jean Evans (UK)

 

 

Sekcia D

Skladovanie a preprava

Gérald Cavalier (F)

 

 

D1

Chladené skladovanie

Kuniaki Kawamura (Ja)

 

P. Orihel

D2

Chladenápreprava

Richard Lawton (UK)

 

M. Kozický

Sekcia E

Klimatizácia, tepelné čerpadlá, rekuperácia

Renato Lazzarin (I)

 

 

E1

Klimatizácia

Xianting Li (Chinaň)

 

P. Tomlein

E2

Tepelné čerpadlá a rekuperácia

Alberto Coronas Salcedo (Sp)

 

V. Havelský

 

 

Návštevnosť webstránky IIR

 Cez 4-6 tis návštev za rok, čo je porovnateľné so stránkou SZCHKT. Najviac návštev z Francúzka, potom USA, UK, G a ďalší. IIR je už viditeľná aj na Twitteri a Lindkelne.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 02/2019