Skúšky na kategóriu I. v Šamoríne

 

Skúšky na kategóriu I

Šamorín, priemyselný park Vicenza

9.3..11.2019 s dôrazom na praktické skúšky

Celkom 32 uchádzačov na kategóriu I podľa Nar. 2015/2067

Pán predseda skúšobnej komisie Róbert Baxa a členovia páni Jaroslav Zöldfay, Martin Valent a Ladislav Nagy, hodnotili teoretickú i praktickú pripravenosť chladiarov opätovne ako slabšiu. Tentokrát sa ukázali nedostatočné vedomosti v oblasti prírodných chladív a tiež v zručnostiach. Problémy sa týkali poznania funkcie nielen komponentov chladiaceho okruhu, ale aj zostavy chladiaceho okruhu, vedení potrubí, uvádzania do prevádzky a podobne. Skúšky nespravili 7 uchádzači a 4 boli posunutí do nižších kategórií.

 

Takmer 33 % neúspešnosť!

V čom to je?

            Požadovaná úroveň minimálnych znalostí podľa Nariadení 303/2008 a 2015/2067/EÚ sa nedá dosiahnuť len účasťou na školení. Očakáva sa, že záujemcovia o kategóriu I, II sú aktívni na trhu, práca s chladiacim okruhom je pre nich bežná každodenná prax. Nie je v poriadku, ak sa na kategóriu I, II hlási uchádzač, ktorý s chladivom nevie pracovať.

            Ak nevie, záujemca by sa mal najskôr prihlásiť na základné šesťdňové školenie, na ktorom získa potrebné zručnosti, ktoré si na školení podľa Nariadení EÚ doplní o teoretické znalosti.

 

Školenia na HFC chladiva spoločne alternatívnymi chladivami

Má svoje limity. Problematika najmä horľavých a vysokotlakých chladív je značne rozsiahla. Účastníci v prevažnej väčšine s nimi nemajú skúsenosti až na prácu s horľavými chladivami a tak ide o pomerne novú problematiku. Pragmaticky vzaté, situácia je taká, že väčšina žiadateľov túto kvalifikáciu ani nepotrebuje. Keď ju potrebovať bude, tak sa na ponúkané školenia záujemcovia prihlásia. Túto situáciu zvažovalo predstavenstvo Zväzu na zasadnutiach 6.12. 2018 a 5.3. 2019 a rozhodlo, že postupne sa plynule prejde na systém, ktorý umožní stupňovité vzdelávanie. Vzdelávanie by sa malo sústrediť nielen na teoretické, ale i praktické znalosti s rozšírením ponuky aj podľa predstáv projektu Real Alternatives Life.

 

Dôraz na praktické skúšky

Ukazuje sa ako nutný, keďže na počítačoví test a na i písomnú časť sa dá pripraviť, avšak získať praktické skúsenosti je ťažšie. Platí skúsenosť, že pokiaľ niekto nemá praktické skúsenosti a prihlási sa na kategóriu I alebo II bez toho, aby absolvoval základný kurz na prácu s chladivom, potom na praktickej skúške trpí a čaká na to, čo povie skúšajúci zaňho.

 

 

Účastníci pri príprava na elektronickú evidenciu. Uchádzači mohli pracovať na počítačoch, tabletoch SZ CHKT alebo svojich. Prešli sa všetky požiadavky na vedenie záznamníka podľa Nar. 1516/2007/ES. Po elektronickej evidencii pokračovali v počítačovom teste, ktorý má dve časti a to na HFC chladivá 90 otázok a alternatívne chladivá s nízkym GWP 30 otázok.

 

Znížiť úniky, zvýšiť energetickú efektívnosť

Hlavným cieľom je nielen znížiť úniky HFCs chladív a tým aj váhu GWP vo výpočte TEWI, ale aj obmedziť používanie chladív s vyšším GWP. Vychádza sa z faktu, že ak chladiaci okruh pracuje správne, uniká menej chladiva a zariadenie sa menej kazí, jeho životnosť sa predlžuje. Ak sa chladiaci okruh pravidelne kontroluje a úniky sa včas zistia, systém je energeticky efektívnejší. Za realizáciu Nariadenia a zákona s vyhláškou zodpovedá  prevádzkovateľ.                                                                                                                                     

Praktické skúšky robia uchádzačom problémy

Dôraz na praktické skúšky sa ukazuje ako nutný, keďže na test na počítači i písomnú časť sa dá pripraviť, avšak získať praktické skúsenosti je ťažšie. Kladieme tiež vyšší dôraz na zhodnocovanie chladiva, tlakové skúšky, vákuovanie pred naplnením chladiva. Inak skúšky prebehli štandardným spôsobom. Test na počítači, praktická, písomná a ústna skúška boli zameraná na znalosti funkcie a tiež na chyby v potrubných systémoch chladiaceho okruhu.

 

Priebeh skúšok zručnosti

 

 

Pribudli chladivá s nízkym GWP

Na skúškach podľa 2015/2067/EU pribudli chladivá s nízkym GWP podľa časti 11. Venujeme sa energetickej efektívnosti podkritických a nadkritických obehov, novým chladivám, technológiám a  bezpečnostným skupinám chladív.                                        

 Viac informácií nájdete v časopise Správy 04/2019