Najlepšia študentská práca 2018

 

Najlepšia študentská práca 2018

Ing. Dominik Štrba:

„Ejektorové chladenie a Fresnelove kolektory“

Cieľom práce je využiť ejektory poháňané parami vody vyprodukovanými v generátore s vysokými teplotami dosiahnutými pomocou Fresnelových slnečných kolektorov. Za chladivo bola zvolená voda, ktorá síce zariadenie zväčšuje no na druhej strane je priateľská k životnému prostrediu a tiež nehorľavá a netoxická.

 

Ing. Dominik Štrba postupne v kompresorovom chladiacom obehu kompresor nahradil ejektorom, pre ktorý zdrojom tlakovej energie bol generátor tepla. Za ejektor umiestnil chladič  pary pomocou skondenzovanej vody, ktorá je dopravovaná elektricky hnaným čerpadlom. Voda ďalej vstupuje do generátora, ktorý produkuje pary o vysokom tlaku tak, že voda je zohrievaná sekundárnou látkou, ktorá preteká cez Fresnelové kolektory, kde sa zohrieva na vysokú teplotu. To znamená, že chladiaci okruh je funkčný, ak sú Fresnelové kolektory aktívne a produkujú teplonosnú látku o vysokej teplote.

 

Ejektorový chladiaci systém poháňaný Fresnelovým solárnym kolektorom s chladičom pary

 

Priebeh zmeny rýchlosti a tlaku pary v ejektore

Na obrázkoch je vidieť nárast rýchlosti pri poklese tlaku v bode 2 na vyústení dýzy. Pokles tlaku vytvára sací efekt. Prisávajú sa pary z výparníka a tak sa zabezpečuje chladiaci účinok.

Rez ejektorom v 3D pohľade, cez ktorý budú prúdiť pary o teplote 150°C a prisávať pary z výparníka o teplote 5°C vhodnej na klimatizáciu s výkonom 10 kW

 

 

Vypočítané hodnoty ejektorového chladiaceho systému. Je vidieť, že COP, EER sú nízke, zariadenie bude na výkon 10 kW veľké a bude si vyžadovať umiestnenie na plochej streche. 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 04/2019