Mladý tvorca a vzdelávanie

 

Mladý tvorca a vzdelávanie

Agrokomplex Nitra 5.-6.11.2019

Ponuky na vzdelávanie, súťaže a konferencie

Výstava bola rozdelená do troch pavilónov:

M3 – mladý tvorca, kde bol i stánok SZ CHKT

M3 – stredné odborné vzdelávanie

M4 – vysokoškolské vzdelávanie

M5 – konferenčné priestory

 

Zväz sa prezentoval svojím stánkom

Danielka Sameková mala na stánku vzácnu návštevu. Mladý chlapec zo základnej školy dával fundované otázky o funkcii, montáži chladiaceho okruhu. Väčšinou však organizované skupiny žiakov okolo stánku prebehli škrabkajúc sa za hlavou.

 

Z času na čas sa pri stánku pristavili mladí ľudia, zaujímajúc sa o funkciu chladiaceho okruhu. Skutočné diskusie o možnostiach štúdia však nastali len ak mladí ľudia boli sprevádzaní svojimi rodičmi, ktorých zaujímalo ako sa dá získať vzdelanie chladiara bez toho, aby museli chlapca pustiť z domu na internát. Uspokojili sa s informáciou, že základom je elektrotechnické vzdelanie a vzdelanie chladiara je nadstavbou.  

 

Konferencia o odbornom vzdelávaní

            Odzneli povinné chvály duálneho vzdelávania, ako o najlepšej prevádzkovej praxi. Odzneli informácie o systéme overovania kvalifikácií, národnej sústave kvalifikácií, o rôznych platformách medzinárodného vzdelávania a uznávania kvalifikácií ako sú Europas, EurIng a podobne. Uvedený bol tiež systém vzdelávania dospelých v Európe s názvom EPALE.

 

Euroskills

Prebehli súťaže mladých elektrotechnikov, kaderníčok, pekárov, .. ako postupové súťaže na Euroskills. Aj Zväz v rámci svojej databázy registrovaných odborníkov do 24 rokov sa snaží vyberať a trénovať šikovných jednotlivcov na túto európsku olympiádu remesiel

Vzdelávanie súbežne s výstavami Gastro  Alimentaria

V pavilónoch 1 a 2 sa konali paralelné výstavy s bohatým programom a súťažami pekárov, cukrárov, medárov, kuchárov, ...   

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 8/2019