Skúšky na kategóriu I 26.10.2019 s dôrazom na praktické skúšky

 

Skúšky na kategóriu I 26.10.2019 s dôrazom na praktické skúšky

Šamorín, priemyselný park Vicenza

Celkom 29 uchádzačov na kategóriu I podľa Nar. 2015/2067

Požadovaná úroveň minimálnych znalostí podľa Nariadení 303/2008 a 2015/2067/EÚ sa nedá dosiahnuť len účasťou na školení. Očakáva sa, že záujemcovia o kategóriu I, II sú aktívni na trhu, práca s chladiacim okruhom je pre nich bežná každodenná prax. Nie je v poriadku, ak sa na kategóriu I, II hlási uchádzač, ktorý s chladivom nevie pracovať.

 

Čo ak uchádzač nevie pracovať s chladivom?

            Ak nevie, záujemca by sa mal najskôr prihlásiť na základné šesťdňové školenie, na ktorom získa potrebné zručnosti, ktoré si na školení podľa Nariadení EÚ doplní o teoretické znalosti. Je overené, že absolventi základného školenia majú na skúškach lepšie výsledky.

Počas prednášok sú aj praktické cvičenia v obmedzenom rozsahu s dôrazom na zhodnocovanie chladiva, ktoré napriek jeho zdôrazňovaniu na Slovensku sa nevykonáva v dostatočnom rozsahu a priemerné úniky chladív sú tak vysoké. 

Praktické skúšky robia uchádzačom problémy

Dôraz na praktické skúšky sa ukazuje ako nutný, keďže na test na počítači i písomnú časť sa dá pripraviť, avšak získať praktické skúsenosti je už ťažšie. To sa nedá za jedno školenie určené skúseným chladiarom. Preto ponúkame aj základné školenie pre tých, ktorých skúsenosti s prácou s chladivom sú malé. Na základnom školení kladieme tiež vyšší dôraz na zhodnocovanie chladiva, zostavovanie chladiacich okruhov, tlakové pevnostné, tesnostné skúšky, vákuovanie pred naplnením chladiva, oleja.

 

Priebeh skúšok zručnosti

 

 

Znalosti o chladivách s nízkym GWP

Na skúškach podľa 2015/2067/EU pribudli chladivá s nízkym GWP podľa časti 11. Venujeme sa energetickej efektívnosti podkritických a nadkritických obehov, novým chladivám, technológiám a  bezpečnostným skupinám chladív.                                 

      Grafická skúška na tablete po prvý raz na skúškach na F plyny

Tablety kontra papier

Skúšky prebehli štandardným spôsobom. Test na počítači, praktická, písomná a ústna skúška boli zamerané na znalosti funkcie a tiež na chyby v chladiacom okruhu v rôznych zostavách a s rôznymi chladivami.

Mladým účastníkom sme dali grafický test robiť na tablete. Väčšina síce pracovala na papieri, ale práca na tablete priniesla nový komfort. Odpadá tlač a  skladovanie papiera a výsledky sa dajú v prípade potreby ľahko nájsť.

 

Silný internet

Požiadavky na prácu na tablete nie sú vysoké. V podstate je to ako na papieri. Obrazovka vždy zobrazí len jednu otázku. Tí, ktorí to skúsili, žiadali hlavne dopracovať dizajn a precizovať texty otázok. Dôležitý je tiež pre pohodlnú prácu spoľahlivý internet.

 

Skúšky na kategóriu I s dobrými výsledkami

Šamorín, priemyselný park Vicenza

Šesť % neúspešnosť!

Tentokrát výsledky boli veľmi dobré

Pán predseda skúšobnej komisie Róbert Baxa a členovia páni Jaroslav Zöldfay, Martin Valent a Ladislav Nagy, hodnotili teoretickú i praktickú pripravenosť chladiarov tentokrát pozitívne. Stále sú však nedostatočné vedomosti v oblasti prírodných chladív a tiež v zručnostiach. Problémy sa týkali poznania funkcie nielen komponentov chladiaceho okruhu, ale aj zostavy chladiaceho okruhu, vedení potrubí, uvádzania do prevádzky a podobne. Skúšky nespravil 1 uchádzač a 2 boli posunutí do nižších kategórií.

Odovzdávanie osvedčení je už tá príjemnejšia spoločenská časť skúšky. 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 8/2019