Na 35. konferencii v Balatofured

 

Na 35. konferencii v Balatofured

HKVSZ a SZCHKT

20-22.11.2019

 

            Na pozvanie maďarského Zväzu HKVSZ sme sa zúčastnili 35. konferencie HKVZs v meste Balatonfured v Maďarsku. Na konferencii sme prezentovali technickú, energetickú a ekonomickú analýzu retrofitu z AC ventilátorov na EC ventilátory a riziká prestavby chladiacich okruhov s kompresotrmi on/off na tepelné čerpadlá. Tlmočil pán Ákos Korbacska.

Servisnú sekciu viedol Andrász Betowicz, ktorý vedie vzdelávaciu sekciu v HKVSZ. Andrász pripravil servisnú sekciu veľmi dôsledne a okrem iného podrobne popísal výpočet zmien tlakov v expanznom ventile pred a po zmene chladív retrofitom. Na servisnej sekcii vystúpili tiež z fy AREA s ponukou malých zariadení na CO2 a propán. 

 

Konferencia HKVSZ

Právne, technické normy, chladivá

             V programe boli prednášky len v maďarskom jazyku a to väčšinou od zástupcov nadnárodných spoločností Carel, Danfoss, Daikin,  Emerson,  TestoVailant Honeywell, ... Prezentované boli ako chladivá tak komponenty i technológie. Z  prednášok vyplynulo, že na trh sú dodávané kompresory, KJ a celé zariadenia nielen alternatívne chladivá. Napríklad bol predstavený celý výkonový rozsah Easy Cool s chladivom R449A.

Ákos Korbacska vystúpil  s porovnaním alernatívnych chladív voči R404A. Vzhľadom na nižšie tlaky alternatívnych chladív voči R404A nie je potrebný prepočet podľa PED.

Chladiarenská krčma

András Betowicz zodpovedný za vzdelávanie v HKVSZ zaviedol novinku „Chladiarenskú krčmu“, v ktorej sa pri pive diskutovali problémy vákuovania,  prezentoval meranie parametrov chladiaceho okruhu, nové lisované spoje, uplatnenie CO2 a horľavých chladív. Venoval sa tiež výpočtu a zobrazeniu chladiaceho okruhu v lnp-h diagrame.       

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 8/2019