Valné zhromaždenie AREA Brusel

 

Valné zhromaždenie AREA

Brusel 11.10.2019

            Valné zhromaždenie AREA po obvyklých formalitách diskutovalo ekonomickú situáciu a zameranie na najbližšie roky v štyroch pracovných skupinách:

  1. Chladivá
    1. F plyny, chladivá s nízkym GWP, REAL Alternatives, RDL, U-TKitAR, Euroskills, ...
  2. Ľudské zdroje
    1. NACE, EN13313_EN ISO 22712:2018, REAL Alternatives 4Life,
  3. Právne a technické normy
    1. PED, ATEX, EN 378, výrobkové normy, aplikácie AREA na www.szchkt.org...
  4. Udržateľný rozvoj
    1. EPBD, kontroly KZ, Ekodizajn, SRI, stratégia dekarbonizácie TEWI, NECP, ...

 

Čo čaká AREA v blízkej budúcnosti?

            Predpokladá sa, že nová EK začne intenzívne pracovať na zvýšení zníženia emisií CO2 v porovnaní s rokom 1990 o 50 %. To môže vyvolať tlaky na zmeny v nariadeniach na F plyny, dekarbonizáciu vykurovania a chladenia, čo vytvorí väčší priestor pre tepelné čerpadlá.

            Do revidovaných Nariadení na F plyny by sme radi presadili okamžitý zákaz používania nevratných nádob, novú kategóriu pre prácu s náplňou chladiva nad 3 kg v mobilnej klimatizácii, zhodnotené chladivá sa stávajú odpadom, až keď to prehlási autorizovaná osoba na prácu s odpadmi. Máme tiež záujem na tom, aby sa norma STN EN 378-1 presadzovala ako základná metodika pre bezpečnosť nielen pre chladiarenské firmy, ale tiež požiarne organizácie, inšpektoráty bezpečnosti pri práci a podobne. Tým by sa mala zabezpečiť zrozumiteľná komunikácia všetkých zúčastnených organizácií pri uvádzaní chladiacich zariadení do prevádzky.

 

Trendy v chladivách

Sú v jednotlivých  krajinách rozdielne

Niektoré krajiny napríklad Francúzsko navrhovali vypracovať stratégiu v používaní chladív, čo práve vzhľadom na rozdielne zvyklosti a možnosti v jednotlivých krajinách nie je jednoduché. Dobrým príkladom je Nórsko, kde pri nákupe napríklad R404A sa platí poplatok 300€/kg, ktorý je odvodený od výšky GWP a tak napríklad v supermarketoch sa nepoužívajú iné chladivá ako CO2 a propán. Vo väčích supermarketoch s plochou nad 2500 m2 je to CO2 a v menších supermarketoch je to propán.

Riešene s propánom v menších supermarketoch využívajúce kondenzačné teplo je síce nepriame a tým energeticky menej efektívne ako priame, ale na druhej strane spája hermeticky uzavreté chladiace, mraziace okruhy do jedného lacnejšieho systému s vodnými okruhmi s nižšími únikmi, nižšou náročnosťou na montáž a servis, pri využití kondenzačného tepla a tým aj s vysokou energetickou efektívnosťou

 

Náplne propánu nespočítavajú

Propánové vitríny, boxy, .. s náplňou do 150 g sú v supermarketoch pospájané vodným okruhom. Oteplená voda z kondenzátorov sa vychladzuje tepelným čerpadlom. Voda z kondenzátora tepelného čerpadla sa využíva na vykurovanie, ... Tepelné čerpadlá s chladivom propán sa inštalujú buď do vonkajšieho prostredia s autorizovaným prístupom alebo do tzv. vetraných krytov, v ktorých maximálna nápň podľa STN EN 378-1 tabuľka C2 je obmedzená na 5 kg.

Potrebný výkon TČ vo vetraných krytoch dosahujú inštalovaním viacerých tepelných čerpadiel. Ich náplne sa z pohľadu bezpečnosti nesčítavajú. Z požiarneho hľadiska pri prepočítavaní na spalné teplo dreva síce áno, ale tento vplyv nie je obvykle z pohľadu celej budovy významný.

 

Chladivo R290 sa v klimatizácii v EÚ nepredáva

Je to preto, že sa klimatizácie s propánom nadovážajú!

EÚ sa zatiaľ chová vo vzťahu ku propánu konzervatívne.  Dlho to však podľa GIZ (nemecká výskumná agentúra) nevydrží. Krajiny ako Čína, India, Pakistan, Kostarika, Ghana, Filipíny a ďalšie, takže viac ako polovička sveta za podpory svetovej banky, UNEP, UNIDO sa zameriavajú na propán v rozdelených tzv. split klimatizáciách s výkonom do zatiaľ 7 kW. V týchto krajinách v projekte GIZ Proklima ide väčšinou o prechod z chladiva R22 priamo na propán. Výroba split klimatizácií s propánom je najmä v Číne a v Indii.

Prečo tento trend?

V súčasnosti sa na svete podľa IEA vyrába cca 850 mil. AC split klimatizácií najmä s R410A a predpokladá sa, že do roku 2050 to bude 3,7 bilióna kusov. V prevádzke je 1,6 bilíóna kusov a v roku 2050 by to malo byť 5,6 bilióna kusov. Také počty už nemôžu byť s iným ako prírodným chladivom. Perspektívny je najmä propán pre jeho termodynamické vlastnosti a dosahované vysoké EER a COP. SEER dosahuje 5,8 v Indii. Tieto výhody R290 postupne prevážia riziká.

Potenciál R290 v klimatizáciách podľa GIZ

 

Bariéry treba prekonať normami

Technickými znalosťami bezpečnej výroby a prevádzky

Dostupnosťou výrobkov, komponentov, chladiva propán, náradia

            V servise v podstate platí, že kto je preškolený na chladivo R32 (A2L), je v podstate preškolený aj na R290 (A3).

Vzdelávanie, výroba, servis. GIZ Proklima vytvorila servisné príručky, ktoré sú voľne dostupné na jej stránke. Pracuje sa normách a zdá sa byť otázkou času, kedy EÚ tento trend prijme. 

 

Nemecká environmentálna agentúra UBA

Má 1600 zamestnancov. Analyzujú tiež vplyv Nar. Na F plyny č. 517/2014/EÚ na znižovanie emisií CO2ekv.  Zaviedli v roku 1978 podľa ISO14024 ekologickú značku „Modrý anjel“. Kategória A++ by mala mať SEER>7 a SCOP>4,6 do výkonu 4,5 kW. Max je 12 kW. Nemecku len 3,15 % domácností má v byte klimatizáciu. V roku 2015 sa predalo 215 tisíc klimatizácií. V Nemecku sa klimatizácie nevyrábajú.

Vľavo je dostupnosť HFC chladív v Nemecku v tonách s priemerným GWP 2100 v roku 2013 a na obrázku napravo  v roku 2030 s priemerným GWP 440. Šedou farbou sú chladivá s GWP <20

 

Ak sme pripravení na R32 sme pripravení aj na R290

 

Propán v malých supermarketoch podľa GIZ

            Vitríny, boxy, .. s náplňou propánu do 500 g s kondenzátormi chladenými vodným okruhom privedeného do tepelného čerpadla s propánom, ktoré teplotu vody dvihne z cca 20 °C na 45°C na vykurovanie, sanitáciu, ..

 

Trendy v Číne, Indii, Pakistane, Afrike, Filipínach, .. sa stanú globálne

Podporujú ich Multilaterárny fond, UNDP, Shecco, UNEP a Ďalšie celosvetovo pôsobiace organizácie. Tento program bol naštartovaný v roku 2005. O rok bude mať už 15 rokov. Sú výrobcovia, školiace pracoviská a prechádza sa priamo z R22 na R290. Súčasná výroba v MIDEA, GREE, Haier, TCL klimatizácií s R290 sa blíži k 6 mil. kusov ročne. Kedy tento trend príde do Európy sa tak zdá už len otázkou niekoľkých rokov.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 8/2019