Jubilant Vladimír Kubík (70)

 

Jubilant Vladimír Kubík (70)

Chladiar telom i dušou. V roku 1990 založil a 30 rokov vedie firmu Vladimír Kubík Echos a neskôr aj ECHOS s.r.o. Banská Bystrica. Nechýba na podujatiach Zväzu.  Je vždy tam, kde ho potrebujú a o jeho zručnosti, skúsenosti a vedomosti sa dá vždy oprieť.

 

Spoločnosť ECHOS

Vykonáva vo vlastných priestoroch opravy prepravného chladenia, generálne opravy kompresorov a výmeny kompresorov aj v kaskádnych okruhoch pre kryogénne chladenie do -80°C. Pracuje s väčšinou HFC chladív a tiež s CO2.

Servisujú zložité systémy či už kaskádne alebo booster v obchodnom chladení aj s chladivom CO2.  Inštalovali a servisujú tiež Conveni Pack, v najnovšej Bille s názvom „Terminál“ Banská Bystrica s chladivom R410A. Inštalovali a servisujú tiež chladiče kvapalín a tým sa výpočet nekončí.

 

Učebné pomôcky na CO2

Vlado nám pomohol skompletizovať učebné pomôcky pre školiace pracovisko pri rozširovaní školení na chladivo oxid uhličitý. Mnohé komponenty bolo treba vyrobiť, vysústružiť. Vyrobili sme tak zariadenie na ukážku tvorby suchého ľadu z kvapalného chladiva oxidu uhličitého R744 (CO2) v medenej rúre z K65 s dvomi priezorníkmi s poistným ventilom s dvomi uzatvárateľnými ventilmi a dvomi plniacimi ventilmi. K tvorbe suchého ľadu bola potrebná fľaša k plneniu kvapalinou, redukčný ventil, manometrický mostík, detektor, hadice, ...

 

Tlaková nádoba a kalibrácia tlakomerov

            Aj keď na prvý pohľad jednoduché zostavy, objednanie a dodávka komponentov na chladivo CO2 trvali takmer šesť mesiacov a funkčné spojenie si vyžiadalo sústružnícke, spájkovacie práce vzhľadom na rôznorodosť závitových spojení. Skompletizovali sme tlakovú nádobu s istením na tlak určenú na praktické cvičenie tlakových skúšok, vákuovania, plnenie, odber chladiva s plnením cez redukčný ventil, manometrický mostík pre všetky chladivá vrátane CO2.         

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 1/2020