Skúšky na kategóriu I. - zhodnotenie

 

Skúšky na kategóriu I

Šamorín, priemyselný park Vicenza

Dvadsaťšesť % ná neúspešnosť!

Hodnotenia vynikajúce i veľmi slabé

Teoretickú i praktickú pripravenosť chladiarov pod vedením predsedu skúšobnej komisie Milan Ondrejmiška hodnotili členovia páni Jaroslav Zöldfay, Martin Valent, Ján Jankeje a Ladislav Nagy. Sústredili sa na vedomosti v oblasti prírodných chladív a tiež v zručnostiach, poznanie funkcie nielen komponentov chladiaceho okruhu, ale aj zostáv chladiaceho okruhu, vedení potrubí, uvádzania do prevádzky a podobne.  Vybavenosť školiaceho pracoviska umožňuje prakticky hodnotiť znalosti  priamo pri chladiacich okruhoch.

 

Základný kurz na prácu s chladivami

Skúšky nespravili 3 uchádzači a 6 boli posunutí do nižších kategórií, čo je až 26 % neúspešnosť. Preto odporúčame tým, ktorí nemajú dostatočné znalosti o chladiacom okruhu najskôr absolvovať 6 dňový základný kurz.

 

Záverečné hodnotenie výsledkov skúšok

 

Z vyhodnotenia výsledkov a odovzdávania osvedčení

Skúšobná komisia pracovala v zložení pán Milan Ondrejmiška ako predseda a členovia páni Ladislav Nagy, Jaroslav Zoldfay, Martin Valent a Ján Jankeje

Odovzdávanie osvedčení je už tá príjemnejšia spoločenská časť skúšky. PT

 

Priebeh skúšok

Problémy pri praktických skúškach sú dané rôznorodosťou pracovných skúseností uchádzačov. Nariadenie vyžaduje kategóriu I aj pre tých, ktorí okruh len montujú a neplnia ho chladivom. Preto je dôležité, aby školenie a skúšky sa zamerali aj na zručnosti, čo skúšky časovo predlžuje.

Praktické skúšky naľavo pri chladiacich okruhoch a napravo  pri vákuovaní,  odbere a zhodnocovaní chladiva

Naľavo skúšky z vykonávania skúšok pevnosti a tesnosti so stanovením TS a PS, prípravou chladiaceho okruhu na tlakové skúšky a vákuovanie

 

Praktické skúšky

Dôraz na praktické skúšky sa ukazuje ako nutný, keďže na test na počítači i písomnú časť sa dá pripraviť, avšak získať praktické skúsenosti je už ťažšie. To sa nedá za jedno školenie určené skúseným chladiarom. Preto ponúkame aj základné školenie pre tých, ktorých skúsenosti s prácou s chladivom sú malé. Na základnom školení kladieme tiež vyšší dôraz na zhodnocovanie chladiva, zostavovanie chladiacich okruhov, tlakové pevnostné, tesnostné skúšky, vákuovanie pred naplnením chladiva, oleja.                      

 

Grafická skúška na tablete sa stáva štandardom

Tablety kontra papier

Test na počítači, praktická, písomná a ústna skúška boli zamerané na znalosti funkcie a tiež na chyby v chladiacom okruhu v rôznych zostavách a s rôznymi chladivami.

Počítačový test s variantnými odpoveďami v konferenčnej sále

 

Silný internet

Všetci účastníci robili grafický test robiť na tablete. Odpadá tlač a  skladovanie papiera a výsledky sa dajú priebežne hodnotiť a chyby odstraňovať.

Požiadavky na prácu na tablete nie sú vysoké. V podstate je to ako na papieri. Obrazovka vždy zobrazí len jednu otázku. Tí, ktorí to skúsili, žiadali hlavne dopracovať dizajn a precizovať texty otázok. Dôležitý je tiež pre pohodlnú prácu spoľahlivý internet.

Naľavo pracovisko predsedu skúšobnej komisie Ing. Milana Ondrejmišku. Napravo skúšajúci  pán Ladislav Nagy hodnotí výsledky, ktoré sa priebežne zobrazujú.

 

Grafické testy

pôvodne na 4 formátoch A3

            Sú teraz rozdelené do 4 skupín otázok, na ktoré sa uchádzači môžu pripraviť vopred.  Zo všetkých otázok dostanú výber, ktorý má každý uchádzač iný. Na vypracovanie 30 tich otázok majú max 120 minút. Výsledky sú priebežne hodnotené a spolurozhodujú o zaradení do jednej z kategórii podľa Nar. 517/2014/EÚ. Podľa Nar. 2015/2067/EÚ sa skúšky vykonávajú nielen tzv. F plyny, ale aj na prírodné chladivá a svojou náročnosťou sú rozdelené do kategórií I a II.                                                                                                                                  

Grafická skúška už len na tabletoch

Na grafickú skúšku je možné sa pripraviť na www.szchkt.org

V strede práca na tabletoch, naľavo priebežné hodnotenie skúšajúcimi

Doplnenia obrázkov v grafických testoch sa skúšajúcim zobrazujú  priebežne zobrazujú a je ich  možné priebežne hodnotiť

Priebeh skúšky na kategóriu II

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 02/2020