Aktualizačné školenia na tepelné čerpadlá

 

Aktualizačné školenia n tepelné čerpadlá

17.1., 6. a 7.2. 2020 v Šamoríne

            Stretnutia odborníkov na inštaláciu tepelných čerpadiel prinášajú zaujímavé diskusie a poznatky, ktoré sa snažíme zovšeobecňovať. Diskusie sú organizované v príjemnom prostredí v sídle Zväzu v Šamoríne, ulica Vicenzy, 2209/8A.

 

Aktualizačné školenie na TČ sa skladá

Z troch hlavných častí:

  • Zmeny v európskej legislatíve najmä EPBD, EED, RES, WEEE a transponovanej národnej
  • Oznamovaní údajov, štatistike TČ, prenos mapy tepelných čerpadiel na stránku firmy
  • Prezentácie uchádzačov o vybranom nimi inštalovanom alebo naprojektovanom tepelnom čerpadle, pozitívne a negatívne skúsenosti, ich vzájomná výmena a formulácia záverov.

V sídle Zväzu v Šamoríne TČ od širokej palety výrobcov. K tým drahším patrí tzv. Zubadan s EVI systémom a s regulovaným výkonom kompresora určený do oblastí s nižšími teplotami

 

Preberieme zmeny v legislatíve

Tepelné čerpadlá v centre právnych a technických noriem sú obkolesené požiadavkami pri prehlasovaní zhody a vydaní značky CE, pri vydaní informačných listov a energetických štítkov podľa ekodizajnu, podľa balíčka čistej energie v súlade s EBPD, EED, RES, WEEE a tým aj v rámci KEB – klimaticko energetického balíčka známeho ako 20x20x20 do roku 2020, ktorý sa bude meniť na 30x32,5x40 do roku 2030 s výhľadom úspor emisií CO2 vo vykurovaní až do 90 % do roku 2050 respektíve uhlíkovej neutrality.

 

Problém s dosahovaním chladiaceho výkonu

            Vzhľadom na snahu sálavo nízkoteplotne vykurovať a vysokoteplotne chladiť, vzniká problém dosahovania potrebného chladiaceho výkonu pri menšom rozdiele teplôt na vstupe a výstupe, na rovnakej ploche s rovnakou hustotou rúrok či už v podlahovom alebo stropnom vykurovaní a chladení. Správny návrh sálavého vykurovania a chladenia je dôležitý a vhodný najmä pre nízkoenergetické budovy. Ekonomika vychádza lepšia pre väčšie výkony a vyššie využitie tepelných čerpadiel. Objavuje sa už aj potreba výkonov pod 4 kW, ktoré zatiaľ na trhu chýbajú. Očakáva sa, že budú súčasťou vzduchotechnických systémov.

            Pokiaľ je to možné je dobré sa vyhnúť pri využití TČ na chladenie fancoilom, ktoré si vyžadujú menej efektívnu prevádzku pri nízkej výparnej teplote s potrebou elektricky poháňaného ventilátora. Pre dobre zatienený nízko energetický dom by podlahové alebo stropné chladenie malo postačovať.                                                                                               

Tepelné čerpadlá Zubadan

Zhodou okolností, všetky prezentované tepelné čerpadlá boli s technológiou Zubadan, ktorá sa vyznačuje pre veľmi nízke vonkajšie teploty do +25°C využitím predovšetkým regulovaného výkonu kompresora a troch expanzných ventilov jedného do výparníka, druhého do EVI systému a tretieho na zníženie kondenzačného tlaku.

Vďaka takémuto systému sa dá zvyšovať respektíve udržať chladiaci a kondenzačný výkon aj pri veľmi nízkych vonkajších teplotách a znižovať respektíve nezvyšovať výtlačnú teplotu.

 

Závery z aktualizačných školení

            V rámci prezentácií sa diskutovali riešenia kondenzačnej vody z výparníka pri odmrazovaní. Značné objemy vody ak sa správne neodvedú spôsobujú značné problémy. V južných oblastiach Slovenska často postačí správne urobený trativod do hĺbky 70-80 cm. Dôležité je tiež zohľadniť úroveň susedovho pozemku, pretože sa môže stať, že voda bude vytekať na jeho pozemok. Riešenie trativodom však nemusí vyhovovať v oblastiach s dlhodobými pod nulovými teplotami. V takých prípadoch sa vyhrievanému odvodu nemusí dať vyhnúť.

            Diskutovalo sa tiež umiestnenie vonkajšej jednotky z hľadiska hlučnosti, smerovania jej výfuku tak aby neovplyvňovala nielen obyvateľov domu, ale ani suseda.

            Jedným z problémov je aj správne umiestnenie čidiel tak, aby tepelné čerpadlo správne zohrialo celý obsah zásobníka teplej vody.

 

Tepelné čerpadlá sa rýchlo rozširujú

            Tepelným čerpadlá majú veľkú perspektívu. Je výborné, že máme vysoko kvalifikovaných a tiež zručných inštalatérov, manažérov, projektantov. Výsledkom je spokojnosť ľudí a dobré správy, ktoré sa rýchlo šíria. Ľudia stále častejšie sa snažia uprednostniť ekologické riešenia, ktoré im prinesú očakávaný tepelný komfort či už pri vykurovaní, príprave teplej vody alebo chladení. Nebude to inak ani v domoch s takmer nulovou spotrebou energie.

Tepelné čerpadlá perfektne zapadajú do konceptu SRI (Smart Readiness’Index) a postupne sa zdokonaľujú koncepty pre nízke výkony pod 3 kW, ktoré zabezpečia vykurovanie, chladenie i teplú vodu. 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 02/2020