Techfórum, Nitra

 

Techfórum, Nitra

4. február 2020

Techfórum je zaujímavý projekt spoločnosti Klimak s.r.o. Nitra, ktorý spája dodávateľské firmy technických zariadení budov prezentáciami, kde si navzájom nekonkurujú, skôr sa navzájom dopĺňajú.  To, že dodávateľské firmy sa s chuťou zúčastňujú, je vidieť na prezentáciách s pridanou hodnotou fantázie a interakcie, ktorými sa snažia osloviť účastníkov. Z celkom cca 150 účastníkov sa hlasovania cez mobily zúčastňovalo 84. Bolo zaujímavé sledovať pestrosť názorov účastníkov.

 

Novinkou bol Mentimeter

Interaktívny program, v ktorom na premietané otázky odpovedali účastníci pomocou mobilných telefónov výberom najvhodnejšej odpovede. Takto sa takmer okamžite na plátne ukázal prevládajúci názor v sále. Podobnú službu poskytuje i program Slido. Mentimeter ponúka zaujímavú vizualizáciu priebehu hlasovania.

 

Poďme zmeniť svet

Zástupcovia spoločnosti Samsung pán Píš s kolegyňou prišli s takýmto sloganom, s víziou, že elektrina zjednotí TZB s inteligentným ovládaním vrátane tepelných čerpadiel a to až takmer bez zásahu človeka, pokiaľ sa chová štandardným spôsobom.

Podobne pozitívne s výhodnou návratnosťou a to aj výrazne rýchlejšou v porovnaní so stavebnými úpravami uviedol pán Muškát tepelné čerpadlá v rekonštruovanej budove fy Róbert Bosch.

Ekonomickú a teplotnú analýzu vykurovania nezateplených kancelárií uviedol pán Kupčík z Climaportu. Porovnával dve klimatizačné jednotky s rôznymi energetickými triedami v prevádzke samostatne a spoločne. Aj keď sa nepodarilo vytvoriť úplne porovnateľné podmienky, z výsledkov bola zrejmá výhodnosť vyššej energetickej triedy. Vykurovanie i chladenie treba kde je to možné uprednostniť sálavé pred prúdením vzduchu.

 

3D projektovanie v BIM Victaulic

Dovezte nám rúrky, my to tu ž nejako poskladáme

            Takýto postup už pri veľkých stavbách by mal byť minulosťou. Možnosti v projektovaní sa dramaticky menia s príchodom BIM (Building Information Modeling). Treba však takéto projektovanie zvládnuť, mať vytvorené potrebné knižnice a tiež do systému zainvestovať. Prínosy sú však významné. Vizualizácie v3D, zmeny v reálnom čase, aktuálna dokumentácia počas celej životnosti budovy a podobne sú nesporné výhody. Mnohé rúrkové systémy sa dajú vopred vyrobiť a doviesť na stavenisko, ktoré sa dá udržiavať prehľadné, bezpečné. 

 

Vízia vývoja klimatizácie

Environmentálnu víziu vývoja klimatizácie predstavil Ing. Vladimír Orovnický. Uviedol skokový vývoj Číne, Indii, kde prechádzajú z HFC chladív priamo na prírodné chladivá. Z celosvetového hľadiska uviedol význam úspor energie presadzovaných ekodizajnom. 10%né úspory energie by len na zariadeniach Daikin znamenali úsporu piatich AE Mochoviec.

Podobné sa vyjadril aj zástupca Grunfos pán Nemerád ohľadom čerpadiel s 10% z celosvetovej spotreby elektriny, pričom sa odhaduje 9 z 10 tich nepracuje efektívne. V roku 1999 to boli trojstupňové čerpadlá, v roku 2017 už inteligentne ovládané majúce 17% spotrebu tých z roku 1999.

Rýchly nárast počtu inštalácií klimatizácií je aj na Slovensku a diskutoval otázky, či napríklad firmy zvládnu trojnásobný nárast počtu inštalácií tepelných čerpadiel s tým istým počtom zamestnancov a či to zvládnu distribučné siete elektriny.

Ing. Vladimír Orovnický, Daikin dynamickú prednášku o environmentálnej vízii vývoja klimatizačnej techniky do roku 2050 zakončil varovaním pred príliš agresívnou klimatizáciou ovplyvňujúcou naše nálady, spánok, chovanie, predstavivosť s odkazom na pomoc od servisného technika

 

Ocenené diplomové práce zamerané na TZB budov vrátane tepelných čerpadiel a projekty napríklad renovovaného zámku v Pezinku uviedla pani Doc. Straková. 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 02/2020