Informácie o servise, montážach a kontrolách úniku súvisiace s ochorením COVID 19

 

Informácie o servise, montážach a kontrolách úniku 

súvisiace s ochorením COVID 19  sústreďujeme na www.szchkt.org

 

Sme súčasťou kritickej infraštruktúry

Smernica Rady 2008/114/ES definuje kritickú infraštruktúru ako zložku, systém alebo ich časť, ktorá je nevyhnutná pre zachovanie základných funkcií spoločnosti, zdravia, ochrany, bezpečnosti, kvality života obyvateľov z ekonomického a sociálneho hľadiska, a ktorej narušenie alebo zničenie by malo závažné dôsledky v členskom štáte z dôvodu nemožnosti zachovať tieto funkcie. 

Vychádzajúc z uvedenej definície vykurovanie, príprava teplej vody, vetranie rovnako ako chladenie patrí medzi základné funkcie a preto minimálne servisné činnosti by mali byť zachované aj v čase núdzového stavu ako súčasť kritickej infraštruktúry.

 

MŽP a ÚVZ

Vo svojom stanovisku podporili servisné služby pre chladiacu a klimatizačnú techniku a teda tieto je naďalej možné vykonávať počas obmedzení vo vzťahu ku ochoreniu Covid19. Z hľadiska ochrany verejného zdravia je momentálna situácia vnímaná práve ako zvýšená potreba výkonu takýchto služieb, kvôli predchádzaniu možným havarijným stavom, ktoré by mohli v krízovej situácii ďalej ohroziť verejné zdravie, verejné zásobovanie, nefunkčnosť dôležitého priemyslu, ... 

Preventívna činnosť na chladiacich, klimatizačných okruhoch a tepelných čerpadlách je dôležitá a je potrebné ju spájať s kontrolami na únik chladiva, ktorý priamo i nepriamo ovplyvňuje nielen životné prostredie, ale aj spoľahlivosť, energetickú efektívnosť a bezpečnosť prevádzky chladiaceho okruhu.

 

Prevádzkovatelia zariadení s HFCs chladivami

Sú zodpovední za bezpečnú, spoľahlivú i energeticky efektívnu prevádzku chladiacich zariadení a systémov. Zodpovedajú za zhodnotenie chladiva, pravidelnosť kontrol v stanovených intervaloch a za veľkosť únikov plynov, zabraňujú týmto únikom a sú povinní zabezpečiť, aby sa bezodkladne vykonala oprava zariadenia v prípade zistenia úniku. Zodpovedajú tiež za vedenie záznamníka oznamovanie, ktoré si môžu zmluvne zaistiť servisnou organizáciou, certifikovanou fyzickou osobou podnikateľom alebo právnickou osobou, ktorá zodpovedajúcu evidenciu vedie. 

Vzťah medzi prevádzkovateľom a certifikovanou servisnou organizáciou je v  núdzovom stave súčasťou kritickej infraštruktúry so spoločným mottom:

  • ak chladiaci okruh pracuje správne, uniká menej chladiva a zariadenie sa menej kazí,
  • ak sa chladiaci okruh pravidelne kontroluje, úniky sa včas zistia a systém je energeticky efektívnejší,
  • ak sú prevádzkové parametre správne nastavené a ovládané dosahuje sa nielen  zníženie zaťaženia chladiaceho okruhu, dlhšia životnosť, významné úspory energie, ale najmä vyššia spoľahlivosť.

Ak kompresor pracuje v normálnych prevádzkových tlakoch, nenastávajú prejavy porúch vysokého či nízkeho tlaku, únik chladiva je v medziach zákona, funkcia okruhu je správne nastavená a okruh je bezpečný. Preventívna činnosť  je potrebná aj v čase núdzového stavu najmä tam, kde by nefunkčnosť chladenia ohrozovala verejné zdravie, zásobovanie, výroby schopnosť priemyslu a podobne.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 4/2020