SÚŤAŽ NAJ CHLADIARA ŽIAKA Z RETRO A PERSPEKTÍVY

 

SÚŤAŽ NAJ CHLADIARA ŽIAKA Z RETRO A PERSPEKTÍVY

Posledná súťaž bola 5. apríla v roku 2006 v ExpoClube na Inchebe

Doc. Ing. Peter Tomlein, PhD., tajomník SZ CHKT

 

Súťaž sme začali v roku 1997 a od roku 2002 sme prizývali české školy SOU Kostelec nad Orlicí a SOU Jílové v Brne. 

Často pri našich súťažiach prebiehala diskusia čo je dôležitejšie – zručnosť,či teoretické vedomosti. 

Počtom možných bodov sme mali znalosti a zručnosti postavené na rovnakú úroveň. Stávalo sa, že najzručnejší učeň sa ocitol na poslednom mieste, pretože nezvládol test. K ústnej skúške sme pristúpili len v prípade rovnosti získaných bodov v teste v hodnotení teoretických vedomostí a bodov získaných v súťaži v zručnosti. 

 

Porota v roku 2003 pracovala v zloženíIng. Rabatín (predseda), Jaro Zöldfay a Fero Toma. Na obrázku hodnotia hodnotia prácu žiaka Charuzu  z SOU Brno.

 

Súťaže zručnosti do roku 2006

Cieľom pre účastníkov súťaže bolo v čo najkratšom časovom limite odobrať chladivo minimálne 80 g z chladiaceho okruhu domácej chladničky do zbernej nádoby na digitálnej váhe na úroveň absolútneho tlaku minimálne 50 kPa. Po vypnutí odberového zariadenia sa tlak v okruhu nesmel zvýšiť nad úroveň atmosférického tlaku. Potom chladiaci okruh obojstranne vyvákuovali s dvojstupňovou vývevou na úroveň absolútneho tlaku pod 270 Pa, podtlak zrušili suchým dusíkom minimálne na tlak 110 kPa (0,1 bar) a okruh opätovne vyvákuovali na úroveň absolútneho tlaku pod 270 Pa. Potom do okruhu vrátili min. 80 g odobraného chladiva. Každý dosiahnutý parameter súťažiaci hlásil rozhodcovi, ktorý dal súhlas na pokračovanie. Pred začatím súťaže a na záver bola  kontrola na vyhovujúcu tesnosť okruhu, ktorá sa robila mimo časového merania. V prípade zistenej netesnosti pred i po súťaži sa odpočítali súťažiacemu dva body. Každý nedodržaný parameter rozhodca zapísal a odpočítal 1 bod.

Súťaž vyhodnotil predseda poroty Ing. František Rabatín. Na prvom mieste sa umiestnil sprava Branislav Psotný, druhý bol Marušic Rastislav (obaja s SOU NMnV). Na treťom a štvrtom mieste sa umiestnili Bedřich Vít a Petr Machálek  z SOU Jílová pri Brne.

 

Po 15 rokoch máme opäť žiakov

            Rozhodli sme sa využiť možnosti výstavy Mladý tvorca na výstavisku AX Nitra pod gesciou MŠVVa Š a ŠIOV a zorganizovať v novembri 2020, kedy už Korona opatrenia by mali dovoliť organizáciu výstav, súťaží a konferencií. Prichádzame však s novou súťažou.

 

Pripravujeme súťaž Chladiar 2020

Skills Slovakia, AX Nitra, 11.novembra výstava Mladý Tvorca

Súťaž Chladiar – najlepší žiak, sme organizovali až do roku 2007 popri valnom zhromaždení, na ktorom sme v zápätí odovzdali ocenenia najlepším žiakom. Súťaž bola zameraná na tlakovanie, vákuovanie, plnenie a odber chladiva. Od roku 2007 už sme súťažiacich nemali, náš odbor sa prestal vyučovať.

 

Pod záštitou MŠ VVaŠ a ŠIOV

Situácia sa zmenila po roku 2017, kedy okrem SOŠT Zlaté Moravce náš odbor začali vyučovať aj na SOŠ remesiel v Bratislave. Rozhodli sme sa využiť možnosť zorganizovať súťaž na výstave Mladý Tvorca na výstavisku AX v Nitre organizovanú ŠIOV pod záštitou MŠVVaŠ. 

 

Propozície súťaže Chladiar

Súťaž sme navrhli jednodňovú v dvoch častiach:

  • Teoretický test s alternatívnymi odpoveďami aj s grafikou
  • Elektrotechnická – pod vedením učiteľa Mgr. Róberta Pállyu
  • Chladiarenská s vylúčením chladív – pod vedením chladiara Petra Havalu

 

Chladiarenská časť

Zameraná je na výrobu tlakového okruhu s rozdelením na vysokotlakú a nízkotlakú časť s nastavením presostatov na 9 a 3 bary. Dosiahnutie rozdielu tlakov umožní spätný ventil. Najskôr sa tlak prepúšťa z dusíkovej fľaše cez redukčný ventil na tlak  3 bary z nízkotlakej strany, ktorá prepúšťa tlak na vysokotlakú stranu, až kým zareaguje nízkotlaký presostat. Nízkotlaká strana sa uzavrie a otvorí sa prietok cez vysokotlakú stranu, ktorá sa tlakuje až na tlak 9 barov, kde zareaguje vysokotlaký presostat.

Úloha je ukončená, ak na manometrickom mostíku sú viditeľné stabilné tlaky 3 a 9 barov. Bodovanie úlohy je nasledovné:

 

BodyHodnotenieBodyPopis – kontrolované rozmeryRozmery
1Čas1Výška ľavého výmenníka +- 5 mm120
1Set presostaty 3/91šírka pravého výmenníka +- 5 mm100
2Tesnosť a tlaky 3/92Vzdialenosť T kusu a kríža +- 3 mm250
2Estetika, precíznosť2  Celková dĺžka  +-1 cm (5 mm=1 bod)550

Na nasledujúcej schéme tlakového okruhu sú vyznačené kontrolované rozmery 

 

Schéma tlakového okruhu

            Je na nasledujúcich obrázkoch. Výroba si vyžaduje dôslednú znalosť práce s ohýbačkou rúrok, ovládanie funkcie spätného ventilu, presostatov, redukčného ventilu, manometrického mostíka ako aj poznanie guľových ventilov, T kusov, krížových spojovníkov, spojok potrubí a podobne. Pri výrobe okrem rúška boli použité rukavice, okuliare. 

 

Materiál použitý pri výrobe tlakového okruhu

Medená rúrka φ 6mm o dĺžke 1000 mm: 

1- GV dva kusy, 2 T kus, 3- krížový jeden kus, 4- presostaty NT/VT, 5- spätný ventil jeden kus, 6- manometrický mostík, 7- redukčný ventil na dusík, 8- spojka dva kusy, 9- medzikus závitový 3 kusy, 10-prevlečné matice šesť ks.

 

Z výroby modelového chladiaceho okruhu

Popasoval sa s ním Peter Havala v rámci prípravy na Euroskills. Postupná kompletizácia tlakového okruhu priniesla nové nápady i zjednodušenia tak, aby bola splnená úlohy vytvoriť dve tlakové úrovne pri plnení dusíkom kontrolované presostatmi. 

Naľavo tlakový okruh cez manometrický mostík pripojený na fľašu s redukčným ventilom. Napravo Peter Havala pri kontrole tesnosti

 

Ohýbanie rúrok

Ohýbanie rúrok je podstatnou časťou výroby tlakového okruhu. Je potrebná znalosť správneho zakreslenia rysov, ktoré sú kótované na stredy rúrok. Ide nielen o presnosť, ale aj správne rozmiestnenie rysov, aby po ohýbaní vznikol požadovaný tvar. V tlakovom okruhu je potrebné ohýbať dva výmenníky rôznych tvarov. Je pritom potrebné dodržať nasledovný postup uvedený na príkladoch 1 a 2.

Pri ohýbaní je potrebné počítať so skrátením oblúkom a nepresnosťami, ktoré je potrebné zohľadniť v toleranciách. Označenie rysov naznačíme okolo celej rúrky.

 

 

Výpočet skrátenia rúrky s oblúkom podľa príkladu 2

Označíme počiatočný bod P, pridáme vzdialenosť po prvý ohyb P1. K označeniu bodu P2 musíme odpočítať vzdialenosť, ktorá vznikla skrátením rúrky v oblúku v bode P1. K označeniu bodu P3 musíme odpočítať vzdialenosť, ktorá vznikla skrátením rúrky v 90o oblúku v bode P2 podľa tabuľky nižšie. Výpočet:

P1 = 120 mm                                 Celková dĺžka po kraj rúrky Ø 6mm = 120+3=123mm

P2 = 120+100-8

P3 = P2+120-8                              Celková dĺžka rúrky L = 120+100+120-16 = 324 mm

 

Úprava bodov P1-P3 o skrátenie rúrky v ohyboch

Pri určovaní bodov P1-P3 na rúrke je potrebné zohľadniť skrátenie rúrky z dôvodu jej ohybu. To znamená nahradenia pravouhlého prepojenia rúrok ohybom. Vzhľadom na veľkosť polomeru ohybu sa rúrka zodpovedajúco skráti. To sa dá vypočítať jednoducho spočítaním strán pravouhlého spojenia a oblého, čo je štvrtina z obvodu kružnice opísanej okolo polomeru ohýbačky. V tabuľke sú pre rôzne polomery formovacieho kolieska ohýbačky  napríklad 15 mm a uhly ohýbania uvedené už prepočítané skrátenia rúrky. 

 

Pokračovanie v ďalšom článku.