VDT - Hydraulický vyrovnávač dynamických tlakov (anuloid)

 

VDT - Hydraulický vyrovnávač dynamických tlakov (anuloid)

Použitie pre vykurovacie a chladiace systémy na hydraulické oddelenie zdroja(ov) tepla/chladu od systému vykurovania/chladenia, na elimináciu prebytkov dynamických tlakov obehových čerpadiel pri prevádzkovom tlaku do 6 bar. 

V ustálenom stave funguje anuloid tak, že do hornej časti anuloidu prúdi ohriata voda zo zdroja tepla a priamo preteká protiľahlým hrdlom do sústavy. Do spodnej časti prichádza ochladená vratná voda zo sústavy, ktorá protiľahlým hrdlom odchádza do vratnej vetvy kotlového okruhu. Vo vlastnom telese anuloidu, t.j. medzi oboma dvojicami hrdiel, pričom dôjde k rovnomernému rozloženiu teplotného rozdielu v jednotlivých vrstvách vody, ktorá je v pokojovom stave.

V neustálenom stave, ak dôjde v kotlovom okruhu alebo v celej vykurovacej sústave k porušeniu tlakovej stability, dôjde v telese anuloidu k porušeniu teplotného gradientu a k prepojeniu prívodnej a vratnej vetvy.

V hornej časti anuloidu je odvzdušňovací ventil. V spodnej časti je guľový kohút pre odkalenie.

Výstupná voda z kotlového okruhu Mk je dovedená do horného pripojovacieho hrdla HVDT

V telese HVDT dôjde k rozdeleniu prúdu vody, pričom jedna časť prúdi protiľahlým horným hrdlom do vykurovacej sústavy Ms, druhá zhora k dolnému hrdlu Mh. Tu sa zmieša s vratnou vodou zo sústavy a vracia sa späť do kotlov. Pre správnu funkciu HVDT je dôležité zabezpečiť, aby obehové množstvo vody v kotlovom okruhu bolo asi o 10 % väčšie ako obehové množstvo vody v sekundárnych vetvách. Tak bude zabezpečené správne delenie prúdu vstupnej vody a jej prúdenie telesom HVDT zhora nadol. Pri nedodržaní tejto zásady hrozí nesprávne prúdenie vody, čo sa prejaví nedosahovaním prevádzkových parametrov vykurovacej sústavy pri súčasnom prehrievaní kotlového okruhu.

 

Správne navrhnuté HVDT zabezpečí hydraulické oddelenie kotlového okruhu (primárneho) od sekundárnych vetiev

Sekundárne vetvy môžu byť prevádzkované s rôznym obehovým množstvom vody, pričom regulačné vplyvy sekundárnych vetiev sa nebudú prenášať na kotlový okruh. Do určitej miery plní HVDT aj funkciu separátora mechanických nečistôt v sústave. Tieto pri náhlom znížení rýchlosti prúdenia v telese HVDT klesnú do spodnej časti k odkaľovaciemu hrdlu s prírubovým spojom a vypúšťacím kohútom. HVDT bývajú v hornej časti vybavené dvoma návarkami. Jeden slúži pre pripojenie odvzdušňovacieho ventilu a druhý pre umiestnenie puzdra pre snímač teploty.

 

HVDT verzus Zortström 

            HVDT aj Zortström majú za úlohu oddeliť kotlové okruhy od okruhov vykurovania.Technológia Zortström sa nedelí primárne na rozdeľovač a zberač, ale predovšetkým na vrstvy. Pre všetky pripojenia sú tlakové pomery rovnaké na rozdiel od klasického rozdeľovača/zberača (pozri Správy 5/2020).

Pri klasickom rozdeľovači/zberači dochádza k vzájomnému ovplyvňovaniu čerpadiel. Ak sa použijú čerpadlá s elektronicky riadenými otáčkami budú pracovať na vyššom výkone, ako je potrebné.

Je to možné vyskúšať podľa obrázku. Potrebný je wattmeter alebo ampérmeter. Vypnú sa čerpadlá 1 a 2 a nechá sa bežať čerpadlo 3, zmeria sa prúd alebo výkon. Potom sa zapnú čerpadlá 1 a 2 a meranie sa opakuje, čerpadlo 3 sa samo prestaví na vyšší výkon.

 

Hlavné prínosy  Zortström technológie sú najmä pre väčšie systémy

Zjednodušenie a optimalizovanie hydraulických schém. Oddelenie vodných prúdov. Žiadne vzájomné ovplyvňovanie cirkulačných čerpadiel. V prípade čerpadiel s regulovanými otáčkami el. spotreba zodpovedá presne požiadavkám jednotlivých okruhov. Zjednodušenie schémy prináša úsporu investičných nákladov. Vyváženie vodných tlakov. Optimálne a rovnomerné napájanie regulačných ventilov. Presné dopravenie tepla alebo chladu na miesto odberu. Integrované stupňovité rozloženie resp. zloženie teploty v telese centrály.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 6/2020