SAPI na HOPI - dominovali vodík FV a MVE

 

SAPI na HOPI

Dominovali vodík FV a MVE

SAPI - Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) má za cieľ trvalo udržateľnú podporu všetkých obnoviteľných zdrojov energie okrem tepelných čerpadiel a rozvoj fotovoltického priemyslu zorganizovala konferenciu na poskytovateľovi virtuálneho prostredia HOPI.

            

Definujeme budúcnosť prírody!

Takýto slogan zaznel na konferencii s tým, že v minulosti príroda ovládala ľudstvo, teraz ľudstvo sa musí snažiť zmierniť prebiehajúce klimatické zmeny v prírode.

 

Podľa NVAS vodík dáva zmysel aj vo vykurovaní

Predseda NVAS (národnej vodíkovej asociácie) pán Hegedus uviedol dopravu priemysel, vykurovanie a chladenie. Uviedol, že do roku 2030 tu bude aj výroba šedého vodíka energiou z fosílnych palív. Objavil sa nový termín - biely vodík – vyrábaný energiou z odpadov. Pán Hegedus predstavil 7 úloh vodíka pri dekarbonizácii hospodárstva.

 

Cieľom je zelený vodík

Energia potrebná na jeho výrobu je vysoká

Množstvo obnoviteľnej energie potrebnej na výrobu zeleného vodíka podľa Fraunhofer Institute for Energy v Kasseli prezentovaného na kongrese eChillventa na vykurovanie budov je o 500 až 600 percent vyššie ako energia potrebná pre tepelné čerpadlá na generovanie tepla. 

To vyplýva z potreby 45-50 kWh elektrickej energie na výrobu 1 kg vodíka pri elektrolýze 9 l vody. Spalné teplo vodíka je 33,3 kWh/kg, pričom z 50 kWh elektrickej energie získame približne 150 kWh tepla pomocou tepelných čerpadiel. Preto prioritou vyrobenej elektriny mali byť výroba tepla TČ a len v prípade prebytku elektriny výroba vodíka.

Šanca, že časom príde „zelený plyn“ na vykurovanie, je zatiaľ podľa IZW e.W. (eChillventa 2020) pomerne malá, keďže zeleného vodíka bude nedostatok pre dopravu, priemysel, ... a aj v prípade, že by ho bolo dosť, vzhľadom na nižšiu hustotu 0,089 9 kg/m3 pri pridaní 20 % vodíka do zemného plynu sa ušetrí len 7-8 % emisií CO2 a v značnej miere by bolo potrebné meniť aj staršie plynové kotle. To by znamenalo vysoké náklady, ktoré by uprednostnili tepelné čerpadlá aj v prípade, ak by sa dosiahlo znížene emisií so zeleným plynom o 80 % podobne ako s tepelnými čerpadlami. Ak by bol prebytok elektriny, energia by sa mohla skladovať vo vyrobenom vodíku.

 

FV a MVE

Menší priestor dostali malé vodné elektrárne. Najväčší problém je ich schvaľovanie trvajúce často i dva roky. Je to najmä vtedy ak nejde o derivačné kanály voči hlavnému prietoku rieky, ale rieka je MVE prehradená a nie je možný voľný pohyb rýb a podobne. FV elektrárne dostávajú na Slovensku dostatočný priestor. Dôkazom je FV elektráreň s výkonom do 500 kWp na východnom Slovensku. 

 

Kombinácia TČ so SK a FV

Je možná. Nie je však ideálna ani po stránke ekonomickej ani energetickej. Kombináciou TČ a SK sa síce dosiahne zvýšenie energetickej efektívnosti, ale len odpovedajúco COP, ktorým sa prínos SK degraduje. Kombináciou FV a TČ, ktoré v zime kúri a najmä v lete chladí sa dá, i keď nie ideálne, FV systém zatiaľ najlepšie využiť. Kombinácia TČ s hybridným solárnym systémom je ekonomicky neopodstatnená. Správy 7/2020).

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 01/2021