Čo je nové vo svete mazania

 

Čo je nové vo svete mazania

Vyvíjajú sa oleje s aditívami, stále viac biodegradovateľné, s výbornými mazacími vlastnosťami v širokom rozsahu teplôt pre rôzne druhy chladív.

Oleje sú zmesi molekúl 

obsahujúce antioxidanty, antipeniace, antikorózne aditíva a aditíva na viazanie vlhkosti, kyselín, zlepšovanie mazacích schopností

Aditíva sa nedajú použiť na čistenie chladiacich okruhov napríklad po spálenom vinutí motora. Sú určené len do fungujúceho systému chladiaceho okruhu s kvalitným olejom. Ak poznáme chemizmus v okruhu vieme ako znížiť riziká pri výmenách retrofitoch.

PAG oleje s vysokým viskozitným indexom, dobrými mazacími vlasnosťami v širokom rozmedzí teplôt, s dobrou miešateľnosťou, chemickou stabilitou, sú vhodné pre HC chladivá R600a a R290. Nízka vizkozita umožňuje vyššiu energetickú efektívnosť kompresora.

Aditíva sú základom moderného mazania

            Všeobecne sú známe schopnosti POE olejov absorbovať vlhkosť. POE oleje sa vyrábajú z alkoholu a kyseliny pri vysokom tlaku a teplote. Vzniká POE olej a voda. Táto reakcia je vratná, ak sa vytvoria vhodné podmienky. Ak je prítomná vlhkosť v oleji pri vysokom tlaku a teplote vzniká opäť alkohol a kyselina. Kyselina napáda izoláciu elektromotora a hrozí spálenie elektrického motora.   

 

Ultra biele aditíva do olejov

            Ponúka spoločnosť Errecom najmä pre okruhy s hermetickými kompresormi s chladivami R600a, R290, R134a, ktoré používajú oleje s nízkou viskozitou. Aditíva nemenia mazacie vlastnosti oleja, jeho vizkozitu ani farbu. Čo aditíva ponúkajú:

  1. Reagujú nevratne s vlhkosťou pri vzniku oleja bez vzniku pevných častíc,
  2. Neutralizujú voľné kyseliny vytváraním rozpustných látok bez chemických reakcií,
  3. Uvoľňujú usadeniny, pevné nečistoty, rozpúšťajú, vosky,
  4. Utesňujú mikrotrhlinky, znižujú úniky,
  5. Pôsobia antioxidačne, antikorózne,
  6. ....

Aditíva s názvom ultra

            Ultra sú nazvané firmou Errecom, keďže do okruhu sa nastrekujú v pomere 1:125 (jeden diel aditíva na 125 dielov oleja). To znamená, že objem oleja sa mení len nevýznamne. Aditíva je možné kombinovať.

Ako obvykle s pridávaním chemikálií do okruhu nie vždy súhlasia výrobcovia kompresorov. Po záručnej dobe, však to už problém nie je. 

Aditíva sa nedajú použiť na čistenie chladiacich okruhov napríklad pri retrofite. Sú určené na pridávanie do fungujúceho chladiaceho okruhu.

 

Porovnanie horľavosti vybraných chladív

V tabuľke podľa spoločnosti Chemours sú porovnávané:

  1. dolná hranica horľavosti (LFL) v percentách a v kg/m3. Oba parametre v tabeľke najnižeie má propán R290 (A3) a až takmer 4x vyššie má chladivo R454C (A2L bezpečnostná skupina).
  2. minimálna zápalná energia (MIE) v MJ minimálna energia, ktorá dokáže zapáliť horľavé chladivo v zmesi so vzduchom alebo kyslíkom, ktorá pre propán je o viac ako 2000 x nižšia ako pre R454C
  3. rýchlosť horenia (BV) v cm/s, ktorá pre propán 10x vyššia ako pre chladivo R454C
  4. spalné teplo (HOC), ktoré má propán 5x vyššie ako chladivo R454C
  5. amoniak má hodnotené parametre podobné alebo miernejšie ako sú pre chladivo R454C 

Dovolené náplne chladív A1, A2, A2L vo vzťahu ku ploche a k objemu priestoru, do ktorého môže vniknúť celá náplň chladiva. Pre A2L chladivá (zelená) môže byť dovolená náplň násobne vyššia. Ato je dôvod doplnenia bezpečnostnej skupiny A2L do normy STNEN 378-1

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 01/2021