Online valné zhromaždenie o F plynoch v nariadeniach a v zákone

 

Online valné zhromaždenie o F plynoch v nariadeniach a v zákone

26.3.2021

 

Celkom 38 účastníkov valného zhromaždenia schválilo základné dokumenty Zväzu a preklopili činnosť Zväzu do roku 2021. Vypočulo si základné trendy v jednotlivých oblastiach uplatnenia chladiacich okruhov.Okrem iného pozornosť sa venovala aj novinkám v revízii Nariadenia o F plynoch a v našom zákone č. 286/2009 Z.z. vo vydaní  č.210/2019 Z.z..

Zákon o F plynoch

Mimo iné nás tento rok v zmysle zákona č. 286/2009 Z. z. o fluórovaných skleníkových plynoch v znení neskorších predpisov a to podľa § 5b, ktorý vstúpi do platnosti 1. januára 2022, má byť zriadený: 

"Register prevádzkovateľov zariadení (do 31.3.2022),

ktoré obsahujú fluórované skleníkové plyny".

Ide o elektronický systém, ktorý je informačným systémom verejnej správy, ktorého správcom je ministerstvo. Register prevádzkovateľov je zaregistrovaný v Metainformačnom systéme verejnej správy. 

         Prevádzku, fungovanie, dostupnosť, spoľahlivosť systému zabezpečíorganizácia poverená ministerstvom. Určenie, resp. výber poverenej organizácie musí prejsť procesom verejnéhoobstarávania podľa v súčasnosti platných predpisov v tejto oblasti.

Neistota, ako bude systém zabezpečený, či nepôjde o paralelný systém s doterajším zatiaľ pretrváva. Ministerstvo je informované o systéme prepojenia medzi certifikovanými organizáciami a prevádzkovateľmi cez web aplikáciu Leaklog.

 

Počty osôb s osvedčením a certifikovaných firiem

Cez školiace pracoviská Zväzu prešlo už cez 8103 účastníkov, z čoho cez 3000 je zo zahraničia. V platnosti je 5644 osvedčení, čo je asi 70 % z celkového počtu vydaných osvedčení. Z toho najvyšší počet je na kategóriu I. O kategóriu II je výrazne menší záujem. Platných osvedčení Mobklim je 1974 ks, na tepelné čerpadlá 370 a na SF6 143 ks.   

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 4/2021