APES oslovuje MH SR

 

APES oslovuje MH SR

Energetický monitoring je potrebný

APES - Asociácia poskytovateľov energetických služieb, oslovuje MH SR v súvislosti s témou obnovy verejných budov formou garantovaných energetických služieb (GES). Dôvodom je, že poskytovatelia GES nemajú reálny základ pre komplexné zhodnotenie súčasného stavu verejných budov a garanciu úspor z dôvodu absencie energetického monitoringu.

Energy Performance Contracting (EPC, Energiespar-Contracting) je obchodný model, u nás pod skratkou GES - garantované energetické služby, ktorý zakladá zmluva o energetickej efektívnosti (energetickej výkonnosti, o úsporách energie) , ide o garantovanú energetickú službu v zmysle zákona 321/2014 Z,z, o energetickej efektívnosti (§ 17 a nasl.) EPC - GES sa používa najmä, aj     keď nie výhradne, pre modernizáciu budov - bližšie Správy 3ú2021 a na www.aopes-sk.eu

 

Pre správne fungovanie obnovy verejných budov financovaných prostredníctvom GES je potrebné mať jasne definované merateľné hodnotiace energetické kritéria. Najväčšou prekážkou je absencia referenčných spotrieb energií jednotlivých energetických celkov budovy. V zmysle zákona č. 321/2014 o energetickej efektívnosti je jednou z podmienok obnovy budov formou GES uskutočnenie energetického auditu. Avšak energetický audit posudzuje len spotrebu primárnej energie na základe fakturačných údajov, čo pri výpočte možných úspor pre GES nie je dostatočné.  Bez reálne nameraných referenčných hodnôt nie je zo strany poskytovateľa GES v súčasnosti možné garantovať úsporu, keďže poskytovateľ GES nemá reálny základ pre analýzu súčasného a porovnanie budúceho stavu.

 

Riešením ako skvalitniť energetický audit

Na základe reálne meranej spotreby energií podľa APES je práve vykonávanie energetického monitoringu a podružných meraní. Podružné merače zaznamenávajú reálnu spotrebu energií jednotlivých technologických celkov budovy. Na základe nameraných hodnôt následne, v rámci energetického monitoringu, prebieha ich zber a vyhodnocovanie pre potreby presnej analýzy súčasného stavu a nastavenia opatrení a možných úspor. Vybraný poskytovateľ GES tak môže na základe získaných referenčných hodnôt z podružných meračov a energetického monitoringu garantovať úspory v prípadoch, kde sa ukáže zmysluplnosť realizácie obnovy verejných budovy formou GES.

 

Príklady projektov GES

GES sa financujú z úspor energií a prevádzkových nákladov

A to po modernizácii objektov, zariadení, energetického manažmentu. Z pohľadu zákazníka model GES funguje takto:

 

Typická návratnosť 6 až 10 rokov je „beh na dlhú trať“

To nevyhovuje všetkým zákazníkom. Modernizácia sa realizuje na začiatku projektu a jej kladný vplyv na stav objektov a zariadení je viditeľný a zrejmý hneď po realizácii modernizácie. Pre prijímateľa GES služby je veľká dĺžka doby návratnosti neželateľným, ale často akceptovaným faktom, ak nemá k dispozícii pohotové finančné prostriedky na vlastné riešenie a problém je treba riešiť z hľadiska prevádzkovej udržateľnosti. To je šanca pre GES.      

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 5/2021