Chladivá nie sú spotrebný tovar!

 

Chladivá nie sú spotrebný tovar!

RRR program s minimálnymi únikmi

            Uvádzajú to UNEP a UNIDO organizáciev tézach udržateľného vývoja. Spotreba chladív v prevádzke je spôsobená únikmi chladiva, ktorým sa dá predchádzať aj keď nie úplne vyhnúť. Úniky znamenajú zvýšené náklady na opravy, zvýšenú spotrebu energie. Presvedčiť zákazníka, že havarijné odstraňovanie únikov je drahšie.

 

Zmena paradigmy – vzorca nášho správania

            Znamená zaistiť tesnosť chladiacich okruhov a zhodnocovanie chladiva. Tesnosť zaistiť pravidelnými kontrolami prevádzky chladiacich okruhov s vyhodnotením potenciálneho úniku priamymi i nepriamymi metódami s vedením záznamníka kontrol a opráv. Získať tak zodpovedajúce údaje o prevádzke chladiaceho okruhu. 

 

RRR program

Recovery, recycling, reclaiming (zhodnotenie, recyklácia, regenerácia) sa v EÚ a vo svete realizuje v spolupráci s väčšími zákazníkmi najmä supermarketmi. Zhodnotenie chladiva umožňuje jeho filtráciu, sušenie, neutralizáciu na nešpecifikovanú úroveň a preto použitie takéhoto chladiva je obmedzené len na použitie v okruhoch u toho istého zákazníka s jeho súhlasom. Regenerácia si vyžaduje preukázanie kvality chladiva podľa normy AHRI 700. To si vyžaduje laboratórne prístroje. S certifikátom kvality regenerované chladivo môže byť používané ako nové chladivo, ale pri dodržaní požiadaviek podľa článkov 6 a 12 Nar 517/2014/EÚ.

 

Postup podľa Nar. 517/2014/EÚ

Články 6/1C, 12/6, 13/3

Chladivo s certifikátom regenerovaného chladiva môže byť používané ako nové chladivo, ale podľa Nar. 517/2014/EÚ musí byť vysledovateľné, kto regeneroval a pod akým číslo šarže podľa článku: 

12/6: Regenerované alebo recyklované fluórované skleníkové plyny sa označia informáciou, že látka bola regenerovaná alebo recyklovaná, a informáciou o čísle šarže a názve a adrese regeneračného alebo recyklačného zariadenia.

Podľa článku:

6/1C je potrebné v záznamníku uviesť či množstvo inštalovaných fluórovaných skleníkových plynov bolo recyklované alebo regenerované, ako aj meno a adresu podniku, ktorý túto recykláciu alebo regeneráciu vykonal, a v príslušných prípadoch aj číslo osvedčenia. Za týmto účelom máme na stránke aj štítok, ktorý je možné vyplniť, vytlačiť a nalepiť na chladiace zariadenie.

Podľa článku:

13/3a) regenerované fluórované skleníkové plyny s potenciálom globálneho otepľovania 2 500 alebo viac a používané na vykonávanie údržby alebo servisu existujúcich chladiacich zariadení, ak boli označené v súlade s článkom 12 ods. 6;

13/3

  b) recyklované fluórované skleníkové plyny s potenciálom globálneho otepľovania 2 500 alebo viac a používané na vykonávanie údržby alebo servisu existujúcich chladiacich zariadení, ak boli zhodnotené z takýchto zariadení. Takéto recyklované plyny môže používať len podnik, ktorý vykonal ich zhodnotenie v rámci údržby alebo servisu, alebo podnik, pre ktorý sa zhodnotenie v rámci údržby alebo servisu uskutočnilo.                     

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 5/2021