Obehové hospodárstvo s chladivami

 

Obehové hospodárstvo s chladivami

Cirkulárna ekonomika sa snaž zabezpečiť opakované použitie materiálov v procesmi spracovania, ktorými sa obnovujú pôvodné alebosa vytvárajú nové vlastnosti materiálov k ich opätovnému použitiu. Ak recyklácia chladív nie je možná alebo ekonomická, tak sa chladiva zneškodňujú spaľovaním vo Fecupral, Prešov.

Recykláciu chladív

Môžu vykonávať osoby s osvedčením s kategóriami I, II, III. Na trhu sú dostupné zariadenia fungujúce na fyzikálnych princípoch varu a kondenzácie s oddelením oleja od chladiva. Po skvapalnení chladiva sa chladivo ešte filtruje, suší a zbavuje kyslých zložiek. Nariadenie 517/2014/EÚ sa spolieha na odborné posúdenie kvality  chladiva po recyklácii osobou s osvedčením, ktoré má vychádzať zo znalosti využitia chladiva v danom zariadení podľa záznamníka. Ak zariadenie pracovalo bez porúch, netesností, ... riziko zhoršenej kvality chladiva po recyklácii je nízke aj bez preukazovania kvality.

 

Regeneráciu chladív

Môžu vykonávať spoločnosti (Prozon, Linde, ...), ktoré okrem toho, že chladivo zbavia nečistôt, prímesí, vlhkosti, kyselín, preukážu aj jeho kvalitu podľa normy AHRI 700. To znamená preukazovanie kompozície v percentách zložiek pri zmesiach, percentá prímesí, obsah vody do 10 ppm, kyslosť do 1 ppm podľa hmotnosti, vizuálne bez pevných nečistôt, vzduch menej ako 1.5 % objemu, vysokovrúce rezidua menej ako 0.01 % objemu.        

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 5/2021