Zvyšovanie účinnosti booster systémov s CO2

 

Zvyšovanie účinnosti booster systémov sCO2

Využitie DC motorov, rekuperácie, ejektorov adiabatického predchladenia kondenzátora 

            Na seminári Schecco firma Carel prezentovala možnosti zvyšovania účinnosti CO2 booster systémov s nadkritickom obehu využitím rekuperácie, adiabatického chladenia a ejektorov s modulovaným výkonom. Srdcom vysoko účinných okruhov s chladivom CO2 sú kompresory s DC inverterom, EEV a ejektory s modulovaným výkonom.

Zvyšovanie účinnosti v nadkritickom obehu využitím rekuperácie, adiabatického chladenia a ejektorov s modulovaným výkonom. Na obrázku sú zobrazené EEV s krokovým motorom pre ovládanie tlaku v chladiči plynu a pre expanziu kvapalného chladiva do výparníka s chladiacou a výparníka s mraziacou teplotou

Prídavné adiabatické predchladenie

vonkajšieho vzduchu pred vstupom do kondenzátora

Využíva efekt mokrého teplomera na adiabatického ochladzovanie vzduchu. PACH – je skratka pre prídavné adiabatické chladenie sprejovaním, odparovaním sa aplikuje na sacej strane kondenzátorov - proti prúdu satia bez priameho navlhčovania lamiel, s navlhčovaním vzduchu pomocou sít.

 

Adiabatické predchladenie pri vstupnej relatívnej vlhkosti vzduchu 28 %, teplote 35oC a účinnosti η=0,7 zníži teplotu vzduchu vstupujúceho do kondenzátora na 24,5 oC pri RV 81%

COP i EER sa zlepšia pri vyšších vonkajších teplotách

S klesajúcou vonkajšou teplotou znižovanie kondenzačnej teploty už nie je potrebné, keďže je potrebné udržať tlakový rozdiel na expanznom ventile. Adiabatické predchladenie je sezónne a pri výpočte ekonomiky jeho zavedenia je okrem zvýšenej investície, času využitia je potrebné zohľadniť aj spotrebu vody a ochranu pre tvorbou vodného kameňa. 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 5/2021