SEER, SCOP, SEPR určujú energetické triedy na štítkoch

 

SEER, SCOP, SEPR určujú energetické triedy na štítkoch 

Ide o legislatívnu podporu energeticky efektívnych výrobkov

            Od roku 2018 sa od čoraz prísnejších európskych predpisov vyžaduje, aby všetci výrobcovia chladičov tekutín a tepelných čerpadiel mali za určitých teplotných podmienok štítok energetickej triedy zodpovedajúci minimálne A+. 

Toto označenie a energetické triedy sa stali nevyhnutnými pre výrobcov chladičov a tepelných čerpadiel, aby mohli pokračovať v predaji strojov v Európe a mohli tak pokračovať v predaji. Štítok je vyplnený európskymi energetickými indexmi SEER, SCOP, SEPR, t.j. číslami, ktoré určujú energetickú triedu zobrazenú na štítku. Pozrime sa podrobne na tieto indexy: 

  • SEER: energetický index pre chladiče, t.j. e. pre všetky stroje, ktorých účelom je chladenie vody a vzduchu pre komfort – ľudské pohodlie STN EN 14825:2012. 
  • SCOP: energetický index pre tepelné čerpadlá, t. e. stroje, ktorých účelom je ohrev vody alebo vzduchu STN EN 14825:2012. 
  • SEPR: energetický index iba na vodné chladenie. SEPR sa vzťahuje iba na priemyselné chladiče, t.j. stroje s výrazne vyšším rozsahom výkonu STN EN 13215:2017. 

Indexy SEER, SCOP, SEPR sú prirodzenou nadstavbou indexov COP, EER určenými podľa sezóny. Pokiaľ v skutočnosti COP a EER sú hodnoty, počítajúce efektívnosť stroja pri daných teplotných podmienkach, nové indexy SEER, SCOP, SEPR sa snažia určiť pomocou jedinej hodnoty úroveň efektívnosti stroja vzhľadom na časové obdobie, sezónu, rok. Iba v prípade SCOP sa berú do úvahy aj 3 klimatické pásma: priemerné, teplejšie a chladnejšie podnebie. 

 

SEPR a SEER (nahrádza(ESEER) sú určované len pre priemerné podnebie

V prípade strojov, ktoré vyrábajú vykurovaciu alebo chladiacu vodu, môžu byť klimatické teplotné úrovne nahradené rôznou teplotou  vyrábanej vody:

  • nízka, stredná, stredná a vysoká. 

 

Ale ako je to energetický index vypočítaný v praxi?

SCOP sa počíta podľa klimatického pásma. SEPR a SEER len pre priemerné pásmo. 

Vyrábajú výkonové rozsahy a pre tieto výkony sa stanovujú energetické triedy, minimálna je A+ pre zvolené klimatické pásmo. 

 

Musí sa deklarovať energetická trieda

Ak nie je deklarovaná alebo je pod minimálnou hodnotou ekodizajnu, výrobca nemôže predávať také výrobky v Európe. Legislatíva žiada, aby sa tzv. informačný list zostavoval podľa vopred stanovených pravidiel a aby k nemu bol pripojený energetický štítok. Výpočet energetických indexov SEER, SCOP je možný aj na stránke www.szchkt.org

 

SEER, SCOP, SEPR  tepelné čerpadlá, klimatizácia verzus chladenie

Na grafoch od firmy Carrier vidieť, že kategórie Ekodizajnu rýchlo zareagovali na vyššiu energetickú efektívnosť (15% a viac) dosahovanú s chladivom R32 voči chladivu R410A. SEER 01/2021 a SEPR 01/2021 výrobkov s chladivom R410A (žltá bodkovaná čiara) sú už pod minimálnou účinnosťou, ktorá môže byť predávaná na trhu v EÚ.

SCOP sa podľa klimatického pásma teplé, mierne, chladné – Atény, Strassbourgh, Helsinky

 

Combi ejektor kombinuje ejektor na suché a mokré pary 

Umožňuje zvýšiť chladiaci výkon v strednom chladení

        To, že suché a mokré ejektory sú využívané v booster chladiacich okruhoch s chladivom CO2 je dobre známe. Novinkou je Combi ejektor od fy Danfoss, ktorý má v sebe zabudované suché i mokré ejektory v kombinácii s prevádzkou paralelný ch (IT) kompresorov.

            

Zvýšenie chladiaceho výkonu pri stredných teplotách

Je možné vďaka takmer úplnému zaplaveniu výparníka so strednou teplotou s takmer nulovým prehriatím. Prípadný prienik kvapalného chladiva sa zachytí v sacom akumulátore, z ktorého sa mokré pary odsávajú Combi ejektorom, ak vonkajšie teploty sú dostatočne vysoké. Podiel pár v ejektore 122% a v MT kompresoroch 35%. 

Akonáhle sacia schopnosť ejektora po znížení vonkajších teplôt klesne a sací akumulátor sa začne plniť kvapalným chladivom signál z termostatu zmení ovládanie EEV, ktorý prejde z režimu bez prehriatia ALC (adaptive liquide control) do režimu s prehriatím so suchou DX expanziou s prehriatím s minimálnym stabilným prehriatím (MSS). Podiel pár v ejektore bude 100% a v MT kompresoroch 100%).

Naľavo režim s preplavovaním výparníka pri vysokých vonkajších teplotách v kombinácii s IT kompresormi a napravo režim s prehriatím na výparníku pri nižších vonkajších teplotách 

 

Porovnanie režimov bez a s prehriatím

Režimy ALC a DX závisia od vonkajšej teploty

  • Režim ALC bez prehriatia prepustí malé množstvo kvapalného chladiva (1-5%) do sacieho akumulátora, z ktorého mokré pary sú odsávané kombi ejektorom, ak tlak v chladiči plynu je dostatočný pri vyššej vonkajšej teplote. V takom prípade mokré pary z výparníka obídu MT kompresor a dostanú sa priamo späť do zberača chladiva.
  • Režim DX s MSSpri nižšej vonkajšej teplote neumožňuje v dostatočnej miere nasávať mokré pary s akumulátora Combi ejektorom a preto vytvorené suché pary sú odsávané MT stredne teplotnými kompresormi. 

Zobrazenie funkcie Combi ejektora v ln p-h diagrame

            Na grafe pri vyšších vonkajších teplotách Combi ejektor nasáva mokré pary zo sacieho akumulátora. Tým sa v zberači chladiva pri tlaku 40 bar zvýši podiel pár (53%), ktorý je potrebné stlačiť na úroveň tlaku v chladiči plynu 90 bar. Preto sa Combi ejektor navrhuje v kombinácii s paralelnými (IT) kompresormi, ktoré zvýšené množstvo pár v zberači chladiva odsávajú s možnosťou cez vnútorný výmenník tepla, v ktorom sa môžu horúce pary z chladiča plynu podchladiť.

 

  • Naľavo pri vyššej vonkajšej teplote sa v nadkritickom režime nasávajú mokré pary zo sacieho akumulátora a tým sa vytvorí väčší podiel pár v zberači chladiva (53%), ktoré sa odsajú IT kompresorom. 
  • Napravo pri nižšej vonkajšej teplote pary chladiva zo sacieho akumulátorasú odsávané MT stredotlakými kompresormi v podkritickom režime.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 5/2021