Adaptívne ALC zaplavovanie výparníka s takmer nulovým prehriatím

 

Adaptívne ALC zaplavovanie výparníka s takmer nulovým prehriatím

            Využíva ALC pri vyšších vonkajších teplotách, kedy sú aj vyššie požiadavky na chladiaci výkon. To znamená s takmer nulovým prehriatím pracujú výparníky len pri vyššej záťaži.

 

Použitie Combi ejektora v teplotných podmienkach strednej Európy

            Combi ejektor bol použitý v menšom supermarkete Eldeka Fausten v Dusseldorfe, kde sa dosiahli celoročné priemerné úspory 6734 kWh, to znamená 4,7 %. Najvyššie úspory sú samozrejme v letných mesiacoch podľa tabuľky. 

Z tabuľky vyplývajú vo finančnom vyjadrení pri cene 0,18 €/kWh úspory 1200 €/rok.

 

Využitie MT a IT kompresorov podľa vonkajšej teploty

Ako vyplýva z predchádzajúcej tabuľky najvyššie úspory sa dosiahli v lete, kedy bol Combi ejektor a IT kompresory najviac využívané. Percento využitia podľa vonkajšej teploty je vidieť z nasledujúcich grafov.

Pri štandardnej prevádzke s IT kompresorom jeho využitie začína pri teplote 20oC a percentuálne využitie je na 40 %. Ak sa využije Combi ejektor, využitie IT kompresora začína pri vonkajšej teplote 18oC a dosahuje až 90% využitie Combi ejektora a IT kompresora

 

Výtlačná teplota sa mení

            Odsledované boli zmeny výtlačnej teploty na IT, MT a LT kompresoroch. Závisia od vonkajšej teploty. Aj keď zmeny nastali, neboli vyhodnotené ako významné.

 

Komponenty pre Combi ejektor

            V ponuke je celá zostava Combi ejektora kombinujúceho suchý a mokrý ejektor s paralelnými IT kompresormi a ovládaním adaptívneho zaplavovania výparníka kvapalným chladivom podľa obrázku.

Úspory aj v strednej Európe

Analýzy preukázali, že aj v centrálnej Európe multi-combi ejektory s IT kompresormi prinášajú úspory energie.  Sú vhodné aj do menších supermarketov.

Doplňujúcimi úspornými opatreniami môže byť napríklad využitie tepla z horúcich pár za MT kompresormi najmä počas zimnej prevádzky.

Kaskádne systémy s chladivami R134a/R744 sú v Európe značne rozšírené.

Mapa ukazuje ako rastie počet supermarketov s chladivom CO2 s nadkritickým booster systémom.

Už viac ako 12 tisíc takýchto systémov je v Európe nainštalovaných, z toho asi 5 systémov s booster systémom aj na Slovensku. 

Celkom je v Európe podľa Schecco   viac ako 110 tisíc supermarketov, ktoré reprezentujú podiel predaja cca do 10 %. Z uvedeným čísiel vyplývajú značné možnosti úspor energie.                  

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 5/2021