SKSI konferencia o ECB na mieste spotreby – Chladenie a vetranie

 

SKSI konferencia o ECB na mieste spotreby – Chladenie a vetranie

Online 1.6.2021 – odborným garantom pre SKSI bolo SZCHKT

Energetická hospodárnosť budov je popísaná európskymi nariadeniami, slovenským zákonom a vyhláškou:

 

Energetická certifikáciu na mieste spotreby Chladenie a Vetranie vyhláška vyžaduje u budov, ktoré sú na obrázku žltým podfarbené a to len v tom prípade, ak chladená plocha presahuje 80 % z celkových plôch. Táto podmienka väčšinou umožňuje po odpočítaní nechladených plôch chodieb, toaliet, schodísk, skladov, .. budovu z povinnej certifikácie vyradiť.

O tom, či to je správne diskutovali na konferencii prednášatelia Ing. Alena Ohradzanská, MVaD, Ing. Ivan Niko, Nikoinvest, Doc. Ing. František Vranay, TU Košice, PhD., Ing. Michal Hudeček Solair Turčianské teplice, Ing. Marián Klepáč, Engie Bratislava, Ing. Vladimír Orovnický, Daikin CE Bratislava. Moderoval Doc. Peter Tomlein, PhD.

Zhodli sa na to, že ak majú byť budovy medzi sebou normatívne porovnávané, podmienka 80 % by sa mala úplne zrušiť, pretože inak výsledný certifikát nezodpovedá normatívnemu hodnoteniu a porovnávanie budov je tak znemožnené. Zvýhodnené sú budovy, ktoré sa takémuto hodnoteniu vyhnú. 

Tým sa vlastne neplní základný cieľ certifikácie budov a to, že budovy s vysokou spotrebou primárnej energie, emisiami oxidu uhličitého, by sa nemali povoliť stavať.

 
Miesto spotrebyKategórie budovTriedy energetickej hospodárnosti budovy
ABCDEFG

C. Nútené vetranie 

a chladenie

rodinné domynehodnotí sa
bytové domynehodnotí sa
administratívne budovy≤ 1516-3031-4546-5960-7475-89> 89
budovy škôl a školských zariadenínie je určené
budovy nemocníc≤ 2627-5152-7677-101102-126127-152> 152
budovy hotelov a reštaurácií≤ 1415-2829-4243-5657-7071-84> 84
športové haly a iné budovy určené na športnie je určené
budovy pre veľkoobchodné služby a maloobchodné služby≤ 3334-6667-99100-132133-165166-198> 198
          

Vyhláška 362/2016 EHB miesto spotreby C. Škála energetických tried pre potrebu energie na vetranie a chladenie v kWh/(m2 . a) 

Odborne spôsobilé osoby SKSI

na energetické hodnotenie chladenia a vetrania

Na vykonávanie energetického hodnotenia je potrebná odborná spôsobilosť, ktorú na základe školení a skúšok vykonáva SKSI. Celkom túto kvalifikáciu získalo 16 odborníkov, z ktorých takmer polovica je už na dôchodku. Polovica z druhej polovice energetické hodnotenia navykonáva, pretože nie sú požiadavky od vlastníkov budov

To znamená, že reálne energetické hodnotenia na mieste spotreby Chladenie a vetranie podľa vyhlášky vykonávajú štyria odborníci, každý pomocou svojho programu, pričom pomerne mnoho hodnôt ma voliteľné parametre v určitom rozsahu podľa umiestnenia a kvality budovy. Normatívne hodnotenie teda nemusí poskytnúť porovnateľné hodnoty pre budovy umiestnené v rôznych lokalitách.

 

Normatívne a prevádzkové hodnotenie

Vyhláška pripúšťa obe hodnotenia a preto sa môžu navzájom prelínať. Konferencia bola rozdelená na dve časti zamerané na normatívne a prevádzkové energetické hodnotenie budovy, ktoré môže byť od seba úplne odlišné. Prevádzkové hodnotenie závisí od spôsobu využívania budovy, obsadenosti ľuďmi, strojmi, pasívnou ochranou a podobne.

Energetická certifikácia budov na mieste spotreby Chladenie a Vetranie, by sa mala, ak majú byť budovy porovnávané, vykonávať na všetkých budovách.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 6/2021