ATEX smernice vo vzťahu ku chladiacim okruhom podľa ASERCOM

 

ATEX smernice vo vzťahu ku chladiacim okruhom podľa ASERCOM

Chladiace okruhy s horľavými chladivami pracujúce v horľavom prostredí 

Význam smerníc ATEX sa dostáva do pozornosti výrobcov, projektantov najmä z dôvodu uplatňovania horľavých chladív v chladiacich okruhoch v horľavom prostredí.

Sú dve ATEX smernice súvisiace s umiestňovaním výrobkov vo výbušnom prostredí: 

  1. ATEX “Pracovisko” Smernica 1999/92/EC o bezpečnosti zamestnancov pri práci v atmosfére s rizikom výbuchu. 
  2. ATEX “Zariadenia” Smernica 2014/34/EU o bezpečnosti zariadení používaných vo výbušnej atmosfére. 

 

  • ATEX “Pracovisko” Smernica je zvyčajne implementovaná cez národnú legislatívu všeobecne podľa nezáväzného sprievodcu o správnej prevádzkovej praxi na implementovanie Smernice 1999/92/EC "ATEX" (výbušná atmosféra)”. Národná legislatíva by mala byť relevantná pri servise systémov s horľavými chladivami, keďže chyby pri používaných postupoch môžu viesť k vytvoreniu horľavej atmosféry. Treba si všimnúť, že podobne ako KBÚ aj ATEX považuje všetky horľavé chladivá za výbušné, to znamená, nie je rozdiel medzi A2L a A3 chladivami. 

 

  • ATEX “Zariadenia” Smernica je štandardná smernica o bezpečnosti výrobkov, ktorá obsahuje minimum požiadaviek na zariadenia, ktoré sú používané v ATEX zóne. ATEX rozlišuje tri zóny pre plyny (0, 1, 2):

 

  • Zóna 0 je miesto, v ktorom výbušná atmosféra je neustále prítomná alebo na dlhé obdobie alebo často; 
  • Zóna 1 je miesto, v ktorom výbušná atmosféra pravdepodobne vznikne príležitostne v normálnej prevádzke; 
  • Zóna 2 je miesto, v ktorom výbušná atmosféra pravdepodobne nevznikne v normálnej prevádzke, ak však nastane, bude trvať len krátky čas. 

Je zrejmé, že väčšina chladiacich systémov nie je inštalovaná v ATEX zóne 0-2. V prípade, že chladiaci systém je inštalovaný v ATEX zóne napríklad v chemickom závode, bani, potom konštruktér/projektant musí zaistiť ATEX schválenie na chladiaci systém. 

Takéto prípady sú pomerne zriedkavé. Na Slovensku sa môžu vyskytovať napríklad v podnikoch ako Duslo Šaľa, Slovnaft Bratislava a podobne.

Takýto systém môže obsahovať niekoľko nie-ATEX schválených komponentov, na niektoré kritické komponenty však môžu byť vyžadované certifikáty, podľa obrázku.  

Zónové triedenie podľa ATEX. Chladič (chiller) je umiestnený v zóne 1 a tiež v zóne 2

Chladiace systémy sú vo všeobecnosti tesné – nespôsobujú vznik ATEX zón

Spoje medzi časťami obsahujúcimi chladivo sú ”trvalo technicky tesné” tak ako to je definované v STN EN 1127-1:2011. To znamená, že spoje a komponenty nie sú považované za časti spôsobujúce vznik horľavej atmosféry, a preto nespôsobujú vznik ATEX zóny. Chladiace systémy s horľavými chladivami prevažne nemôžu spôsobiť vznik ATEX zón.

           V strojovniach použitím detektorov úniku sa presadzuje koncept “trvalo technicky tesné” keďže detektory monitorujú tesnosť spojov. Ak je únik detekovaný, tak je zistený už na úrovni nie vyššej ako 25 % z LFL a všetky komponenty so zdrojom zapálenia by mali byť vypnuté podľa bezpečnostných noriem. 

Sú dve výnimky, kde ATEX zóna je definovaná:

  1. Ak výrobca systému definuje časť inštalácie ako ATEX zónu vzhľadom na požiadavky, podmienky miesta inštalácie. Potom výrobca systému a inštalatéri sú žiadaní zaistiť, aby všetky komponenty v tejto zóne mali zodpovedajúce ATEX schválenie. Bezpečnostné normy vyžadujú, aby výtlačná rúrka s výfukom z bezpečnostných ventilov chladiacich systémov viedla na bezpečné miesto. Niektorí výrobcovia chladiacich systémov sa rozhodnú  definovať takéto miesto bezpečného výfuku ako ATEX zónu 2.  Nie je vhodné umiestniť zdroj iskrenia do tejto oblasti. 
  2. Pri servise takéhoto systému existuje riziko horľavej atmosféry a takáto situácia vedie servisných technikov definovať miesto servisu ako  ATEX zónu 2. Ak je miesto servisu takto označené, servisné náradie, zariadenia, ktoré ostanú elektricky pripojené musia byť schválené do ATEX zóny 2. Príkladom sú núdzové osvetlenie, alarmy, detektory plynu a núdzové vetranie v strojovni. Správna prax pre všetky servisné situácie je, že servisní pracovníci majú nosiť tiež prenosné detektory plynu, a tieto musia byť odsúhlasené preATEX zónu 2. 

 

V iných prípadoch, bezpečnostné normy používajú koncept blízky ATEX, a často ich ustanovenia zodpovedajú, alebo sú harmonizované s ATEX. 

           Napríklad bezpečnostné normy vyžadujú, aby všetky komponenty, ktoré ostanú pod napätím, elektricky poháňané v strojovni po zistení úniku, aby boli  bez zdroja zapálenia. Jedna možnosť je, aby boli schválené pre ATEX zónu 2, iná možnosť je vyhovieť ustanoveniam v norme EN 60079-15 ktorá je harmonizovaná s ATEX smernicou na zariadenia a komponenty. 

V praxi takéto komponenty sú núdzové osvetlenie, alarmy, detektory plynov, núdzové vetranie, pretože tieto musia ostať elektricky pripojené z bezpečnostných dôvodov. Tieto isté komponenty zostávajú elektricky pripojené pri servise, opravách a zahŕňajú detektory, časti, ktoré zaisťujú koncept:

“ trvalo technicky tesné”.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 6/2021