Ing. Milan Kozický jeden zo zakladateľov Zväzu má 60 rokov

 

Ing. Milan Kozický jeden zo zakladateľov Zväzu

Má 60 rokov

Odchovanec Calexu, sa po zmenách v rokoch 1990-1993 dal na podnikanie a svoje vedomosti, ktoré nadobudol na ČVÚT v Prahe a v Calexe n.p. Zlaté Moravce využil najmä v oblasti predaja a servisu prepravného chladenia od fy Carrier Transicold. To, že podnikať vedel, zistili aj na centrále fy Carrier a stal sa obchodným riaditeľom pre východnú Európu. Neľahkú úlohu vyžadujúcu si veľa cestovania, študovania, komunikácie s mnohými ľuďmi v mnohých štátoch zvládol s bravúrou jemu vlastnou.

Zažili sme Ing. Milana Kozického tiež na konferenciách HKVZs, kde sa zúčastňoval ako zástupca firmy podnikajúcej v Maďarsku a nášho Zväzu. V príjemnej atmosfére sme s našimi maďarskými kolegami nielen podiskutovali, ale i zaspievali, zahrali na gitare a samozrejme so všetkým čo k takejto príjemnej atmosfére priateľstva patrí.

Naľavo Ing Milan Kozický bol členom predstavenstva Zväzu v rokoch 2016-2018. 

Napravo na kráľovskej hostine vo Visegráde v Maďarsku na konferencii HKVZs.

 

Založenie Zväzu v Nitre v roku 1993

Ing. Milan Kozický bol hostiteľom zakladateľov Zväzu vo fy Transicold Nitra na STS Nitra. Účastníci stretnutia po vzniku Slovenskej republiky navrhovali založiť Slovenský zväz, ktorý by združoval servis, obchod, výrobu vzdelávanie v oblasti chladenia a klimatizácie. 

To sa aj podarilo naším popredným odborníkom zastupujúcich najmä výrobcu Calex, školu Zlaté Moravce, servisné organizácie a predajcov. Záznamy sú dobre uschované a je ich už prácne nájsť. 

Ustanovujúce zhromaždenie Slovenského zväzu pre chladiacu a klimatizačnú techniku konané 31. mája l993 v Nitre schválilo Stanovy, na základe ktorých bol Zväz zaregistrovaný na Ministerstve vnútra Slovenskej republiky28.7. 1993. Odborné sekcie a predstavenstvo stanovy posúdili v dňoch 15. a 16. októbra 1993 v Čaradiciach. 

Bolo to rušné obdobie nielen vďaka založenia Zväzu, ale tiež z dôvodov postupného odstavovania CFC, HCFC chladív, nástupu HFC chladív a v domácom chladení i horľavého chladiva izobután R600a. Semináre k týmto problematikám boli časté, vysoko navštevované. Internet ešte nebol, mobily len začínali a tak za informáciami bolo treba cestovať.

Dnes sa už len málo pozastavíme nad neustálymi zmenami v používaných chladivách a s horľavými chladivami v domácom i inom chladení ak treba, tak s nimi pracujeme rutinne.

Ing. Milan Kozický svojimi aktivitami presiahol hranice Slovenska, robil vynikajúce meno nášmu odbornému spoločenstvu, za čo mu ďakujeme a prajeme všetko najlepšie.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 7/2021