Balík „Fit for 55“ má priniesť rast počtu inštalácií tepelných čerpadiel

 

Balík „Fit for 55“ má priniesť rast počtu inštalácií tepelných čerpadiel

Emisie skleníkových plynov v EÚ sa za 30 rokov od roku 1990 znížili o 24 %. Ďalší pokles o 31 % má nastať v priebehu deviatich rokov uplatňovaním zelených riešení a to aj vo vykurovaní a chladení.

Slovensko si vo svojom integrovanom národnom energetickom a klimatickom pláne stanovilo podiel OZE na konečnej spotrebe energie v roku 2030 vo výške 19,2 % čo približne zodpovedá aj sektoru vykurovania a chladenia na úrovni 19 %. Sektorové ciele pre jednotlivé odvetvia energetiky sa však líšia.

Zmeny v legislatíve sa tak budú týkať aj sektora vykurovania a chladenia. Nová legislatíva podľa MH SR má priniesť, napríklad, povinné začleňovanie OZE do výroby tepla a chladu. MDVaRR však naopak požiadavky na energetickú triedu A0 chce uvoľniť.

Okrem toho chce ministerstvo motivovať výrobcov a distribútorov tepla k budovaniu účinných systémov centrálneho zásobovania teplom (CZT).

 

Cieľ zníženia emisií skleníkových plynov o 55 % do roku 2030,

Podľa EK kľúčom je k tomu, aby sa Európa stala prvým klimaticky neutrálnym kontinentom na svete do roku 2050.

 

Legislatívny balík pod názvom “Fit for 55”

Týka sa okrem iného obchodovania s emisiami, rozsiahlejšieho využívanie energie z obnoviteľných zdrojov a tiež vyššej energetickej efektívnosť aj vo vykurovaní a chladení. Tá sa dá dosiahnuť najlepšie investične náročnejšími tepelnými čerpadlami. Veľa však bude závisieť od vývoja cien elektriny a plynu. 

 

Zvyšovanie energetickej hospodárnosti budov

Má zabezpečiť podmienka renovácie aspoň 3 % verejných budov ročne. Do roku 2030 by všetky budovy mali využívať aspoň 49 % energie z obnoviteľných zdrojov. 

Podiel zvyšovania OZE vo vykurovaní a chladení budov by mal pritom rásť minimálne tempom 1,1 % ročne. Tento rast podielu OZE by Slovensko aj vďaka predpokladanému 3-4 násobnému rastu počtu tepelných čerpadiel malo zvládnuť, ak sa udrží aj podiel biomasy, ktorá jednak zdražela a spaľovanie produkuje príliš veľa emisií.

 

Riziko rastu životných nákladov

Obavy z navrhovaných opatrení vyvoláva najmä spoplatnenie uhlíka nielen v doprave ale aj vo vykurovaní, čo môže spôsobiť rast životných nákladov spotrebiteľov. Balík Fit for 55 totiž prichádza uprostred sociálno-ekonomickej krízy. 

EÚ musí posudzovať sociálne dopady. Postihnuté môžu byť nízkopríjmové domácnosti, pričom najviac zasiahnutí budú obyvatelia regiónov tí, ktorí si nemôžu dovoliť renovácie príbytkov. Podporný program „Obnova budov“ síce prichádza s dotáciou pre RD až 16000 € , ale vyžaduje si vstupný kapitál v min v rovnakej výške. 

 

Nová legislatíva Fit for 55

Počíta so zosúladením zdaňovania energetických výrobkov v súlade s podporou zelených” technológií a odstránením výnimiek a znížených sadzieb pre fosílne palivá. Navrhovaný legislatívny balík EK čaká ešte proces schvaľovania členskými štátmi EÚ aj Európskym parlamentom, čo môže trvať aj dva roky.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 7/2021