Odkaz GreenCool – minimalizujme tvorbu TFA

 

Odkaz GreenCool – minimalizujme tvorbu TFA

Chlaďme udržateľne! Chlaďme prírodne!

Udržme chladenie! 

 

Popis TFA Trifluóracetát vznikajúceho z HFO podľa wikipédie

Kyselina trifluóroctová sa vyskytuje prirodzene vyskytuje v životnom prostredí. V morskej vode je koncentrácia asi 200 ng na liter. V životnom prostredí sa však okrem iného formuje aj fotooxidáciou bežne používaného chladiva 1,1,1,2-tetrafluóretánu R134a. Okrem toho sa tvorí ako produkt atmosférickej degradácie takmer všetkých syntetických chladív štvrtej generácie, nazývaných aj fluóroolefíny (HFO), ako napríklad 2,3,3,3-tetrafluórpropén. V životnom prostredí je prakticky nedegradovateľný (trvalý). Medián koncentrácií niekoľkých mikrogramov na liter bol nájdený v pive a čaji. 

 

Bezpečnosť

Dlhodobá expozícia kyseline trifluóroctovej (TFA) z chladív HFO môže potenciálne poškodiť pečeň a funkciu štítnej žľazy u ľudí, podľa správy, ktorú vydala spoločnosť Refolution Industriekälte GmbH, poradenská a inžinierska spoločnosť so sídlom v Karlsruhe so sídlom v Nemecku zameraná na udržateľné chladenie.

Zatiaľ neexistuje žiadna hrozba akútnej toxicity TFA pre ľudí pri žiadnej zo "súčasných alebo očakávaných koncentrácií", uviedla, že "dlhodobá expozícia s nízkymi koncentráciami [TFA] vykazovala zvýšené koncentrácie ALT [alanín transaminázy] a naznačuje, že TFA v pitnej vode môže potenciálne poškodiť pečeň a mať iné vplyvy, napríklad na hormonálny systém. ," najmä funkciu štítnej žľazy. Vplyv TFA na životné prostredie je "dobre známy", pokiaľ ide o sladkovodné zelené riasy, ktoré sú najcitlivejšími riasami na TFA vo vodnom prostredí. V správe sa uznalo, že pri iných vplyvoch na životné prostredie sú súčasné a očakávané koncentrácie TFA nižšie ako koncentrácie, o ktorých je známe, že majú negatívny účinok.

TFA sa ľahko tvorí v atmosfére z degradácie HFO-1234yf a v menšej miere iných fluórovaných chladív. Prichádza na zemský povrch ako forma "kyslého dažďa" a hromadí sa vo vodnom prostredí, najmä v terminálových vodných útvaroch s vysokou mierou odparovania. HFO-1234yf je široko používaný ako náhrada za HFC-134a v mobilnej klimatizácii a ako súčasť zmesí HFO (ako sú R449A, R454C, R452A R513A) používaných v obchodných zariadeniach i tepelných čerpadlách.

 

Zastrešujúce posolstvo správy pre odvetvie chladenia

Pred privedením ton chemikálií do životného prostredia je potrebné dokázať, že sú neškodné pre ľudí a životné prostredie. "Niet pochýb o tom, že skôr či neskôr dôjde k negatívnym účinkom alebo ekologickej katastrofe; je len otázkou, kedy sa to stane."

História už ukázala, že vypúšťanie chemikálií alebo látok vo veľkých množstvách do životného prostredia bez toho, aby poznali ich presné vplyvy, "môže viesť k globálnym hrozbám, ktoré prevládajú počas generácií, a vyžadujú si nariadenia, aby sa zabránilo ďalším škodám", uvádza sa v správe.

 

Zastaviť predaj syntetických chladív a prejsť len na prírodné chladivá

Prevzatie rizika za TFA nie je potrebné a to vzhľadom na to, že prírodné alternatívne chladivá sú široko dostupné pre nespočetné množstvo aplikácií.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 7/2021