Z výkonného výboru IIR online 4. júna 2021

 

Z výkonného výboru IIR online 4. júna 2021

 

Výkonný výbor IIR pozostávajúci zo zástupcov členských krajín z celého sveta rokoval ako zvyčajne dvojjazyčne F/A. Schváli všetky predložené dokumenty vrátane príjmov a výdavkov za rok 2020 a plánu na rok 2021. Celkom 40 účastníkov si vypočulo kandidatúru krajín USA a Južnej Kóree na organizáciu kongresu 2027.

Účastníci online výkonného výboru IIR 

 

Hospodárenie IIR

IIR má v Paríži vlastnú budovu, ktorú zdieľa s AFF. hospodári s rozpočtom približne 1,1 mil Eur a má 8 zamestnancov.

Naľavo počet platiacich členov v roku 2020 klesol zrejme v dôsledku Covid pandémie. Európske krajiny väčšinou príspevok zaplatili. Výraznejšie klesol počet platiacich z ostatných najmä rozvojových krajín. Napravo Rozdelenie platieb podľa svetadielov. Najväčší podiel má Európa, nasleduje Ázia, Afrika Amerika, Austrália.

 

Svet sa mení - informácie sú stále lepšie dostupné 

IIR musí sa uchádzať o záujem krajín byť členom IIR

O členstvo majú záujem rozvojové krajiny, nemajú však peniaze na účasť na konferenciách a podobne. Fond na podporu rozvojových krajín je založený, ale bez peňazí. Zdôrazňuje sa najmä potreba doplniť chladiace kapacity, skompletizovať chladiacu reťaz a znížiť tak straty na domácej poľnohospodárskej produkcii. Je vytvorená pracovná skupina v Tunisku na riešenie problémov Afriky.

IIR kongresy 2019-2023-2027

Najväčším podujatiami IIR sú kongresy, ktorých sa zúčastňuje do 1000 odborníkov z celého sveta. Posledný bol v Montreale. Pripravuje 2023 v Paríži a pre rok 2027 to bude kongres v Soule, ktorý súťažil o podporu IIR so San Diegom v USA.

V súťaži Soulu a San Diega logicky vyhral Soul, pretože kongres sa vyvážene organizuje na rôznych miestach sveta tak, aby sa logicky striedali

 

Konferencie IIR

Je ich celkom 18, ktoré sa konajú vo viacročných periódach. To znamená ročne 6-8. Jednou z nich je aj naša konferencia Compressors Slovakia. Niektoré ďalšie sú IIR Co- sponzorované.

Pracovné skupiny

Je ich celkom 10 napríklad zamerané na LCCP, magnetické chladenie, zníženie náplne chladiva, chladiacu reťaz, transportné chladenie, štatistiky (Frisbee, Fridoc, ...), bezpečnosť.

 

Návštevnosť webstránky IIR - sociálne siete

           Cez 5 tisíc návštev za rok, čo je porovnateľné so stránkou SZCHKT. Najviac návštev z Francúzka, potom USA, UK, G a ďalší. IIR je na Lindkeln, Twitter, YouTube a Facebook.  Počet prispievateľov na sociálnych sieťach stále rastie približne od cca 700 v roku 2016 na 2400 v roku 2019.                                                                                   

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 7/2021